Scandal între primarul și prefectul Capitalei pe tema zonelor protejate. Toni Greblă: ”Ceva e în neregulă cu PUZ-urile”

Duminica, 05 Februarie 2023, ora 21:36
2834 citiri
Scandal între primarul și prefectul Capitalei pe tema zonelor protejate. Toni Greblă: ”Ceva e în neregulă cu PUZ-urile”
Fostul judecător CCR Toni Greblă FOT Hepta

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a declarat duminică, 5 februarie, ca reacţie la acuzaţiile aduse de Nicuşor Dan, că i-a solicitat prin două adrese primarului să îi trimită copie certificată după aceste PUZ-uri pe zonele protejate, după ce a apărut un zvon că acestea nu ar fi fost adoptate în 2000, în CGMB, şi că nu ar exista în arhivele Primăriei, dar primarul nu i-a răspuns la niciuna dintre adrese.

Toni Greblă a mai subliniat că primarul este obligat, în virtutea legii, să îi pună la dispoziţie toate documentele.

Toni Greblă a precizat că ”în spaţiul public a apărut un zvon cu privire la faptul că cele 86 de PUZ-uri pe zone protejate nu ar exista şi că nu ar fi fost adoptate de CGMB în decembrie 2000”.

”Nu mi-a venit să cred că aşa ceva se poate întâmpla, dar imediat după,a apărut un răspuns către un ONG al unui director din Primărie, de la Direcţia Arhive, în care scria că aceste PUZ-uri nu au existat niciodată în arhiva Primăriei şi nu se află nici acum, scris de Primăria Capitalei. În această situaţie, pentru a elimina orice suspiciune, am solicitat prin două adrese primarului Capitalei să îmi trimită copie certificată după aceste PUZ-uri, dar nu mi-a răspuns la niciuna, iar astăzi a ieşit în conferinţă acuzând că vreau să atac în instanţă aceste PUZ-uri. Nu era mai simplu să îmi dea un telefon şi să îmi spună că există, să mă invite la primărie să le văd?”, a precizat prefectul Toni Greblă pentru pentru News.ro.

Prefectul a menţionat că această ieşire a primarului îl duce la concluzia că ”este ceva e în neregulă cu acele PUZ-uri”.

”Eu nu am ce să atac mâine în instanţă pentru că nu ştiu dacă există, nu le-am văzut ca să contest legalitatea adoptării lor. Primarul este obligat, în virtutea legii, să îmi pună la dispoziţie toate documentele, sunt convins că le va trimite într-un termen mai scurt sau mai lung”, a mai spus Greblă.

Prefectul a mai arătat că primarul Nicuşor Dan ”a făcut mare tam-tam că zonele protejate ar rămâne neprotejate, însă el însuşi a suspendat PUZ-urile de la patru sectoare”. ”A fost vreo nenorocire? Nu, pentru că există PUG-ul, planul urbanistic general. Se pare că este un lucru mai profund ceea ce s-a întâmplat cu aceste PUZ-uri, nu numai în mandatul lui Nicuşor Dan, pentru că ele au fost adoptate sau se vorbeşte despre adoptarea lor încă din anul 2000 şi se pare că asta deranjează mai mult. Eu voi lua o decizie după ce voi vedea despre ce e vorba, voi avea opinia direcţiilor de specialitate din Prefectură şi voi spune care este poziţia, pe lege, privind aceste PUZ-uri”, a mai spus prefectul Capitalei.

Reacția a venit după ce Nicuşor Dan a anunțat că prefectul municipiului Bucureşti intenţionează să atace luni în instanţă PUZ Zone protejate, ceea ar permite suspendarea documentului, cu consecinţa intrării în legalitate a unor construcţii ridicate ilegal în zone protejate şi a ridicării altor construcţii în aceste zone, fără aplicarea reglementărilor specifice lor. Motivaţia ar fi, conform edilului, aceea că ”există suspiciuni în diverse medii” cu privire la acest document.

În urma acestui anunț, și viceprimarul Capitalei Horia Tomescu a lansat un avertisment, spunând că ”dacă vor fi suspendate zonele protejate ale Bucureştiului, nu vom mai vedea iarba din parcuri din cauza cârciumilor, nu vom mai vedea case de patrimoniu din cauza blocurilor.”

Eveniment Quarterly Report

Noi tramvaie circulă în București. Linia aglomerată pe care au fost introduse VIDEO
Noi tramvaie circulă în București. Linia aglomerată pe care au fost introduse VIDEO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că de luni, 2 octombrie, circulă noi tramvaie Imperio pe una dintre cele mai aglomerate linii din București. Tramvaiele circulă pe linia 21....
Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, o acuză pe Gabriela Firea că i-a lăsat conturile pe minus cu miliarde de lei. Pe de altă parte, În schimb, Gabriela Firea susține că edilul prezintă doar...
#zone protejate bucuesti, #PUZ ilegal Bucuresti, #scandal, #Toni Grebla, #Nicusor Dan Primaria Capitalei , #stiri Toni Grebla