Microbisti romani, cumparati repede trilogia "F.C. Baia Mare - Generatia Mateianu" ! ( I )

   

Am citit intr-un timp record primul volum din trilogia "F.C. Baia Mare - Generatia Mateianu", deoarece este o carte captivanta, scrisa bine, scrisa cu sudoare si nopti nedormite, cu grija de a nu omite sau jigni pe cineva, o carte in care de multe ori te regasesti si tu cititorule, fie in postura de copil fara griji care bati mingea pe maidan, fie in aceea de om matur, cu griji si nevoi, intr-o societate romaneasca democratica care uita lucrul cel mai important - romanul de rand. Daca vrei sa evadezi putin din atmosfera acestor zile, va propun cu caldura aceasta carte.

Primul volum scos pe piata,"Generatia Mateianu" fascineaza inca din prolog. Foarte multa informatie adunata in timp dar scrisa "altfel", nu in stil gazetaresc, precis si livresc. Ion P. Pop, sper sa nu se supere, are ceva din scriitorul si cronicarul sportiv Ioan Chirila, pe care l-am citit din scoarta in scoarta.

In "Note biografice" incepe asa cum se cuvine, cu artizanul acestei echipe minunate F.C. Baia Mare, "minunea blonda" antrenorul ei, Viorel Mateianu. Aflam pentru inceput despre Lipanesti-Prahova, apoi lucruri inedite despre jucatorul lui "U" Cluj-Napoca, despre prima lui sotie Eugenia Tarangoiu, componenta a echipei de scrima a Romaniei cu care are un copil, Dan Mihai (mort prematur, la nici 28 de ani!) dar si doi nepoti, Viorel si Dan. Citim pe nerasuflate despre cea de-a doua sotie si ultima, Michaela Vladeanu si cel de-al doilea sau fiu, Vladut. Citim tristi despre disparitia fizica a antrenorului Viorel Mateianu, cu lux de amanunte. Ne dam seama ca profesorul Ion P. Pop a uzat de toate cunostintele pe care le-a putut contacta cat si de citirea tuturor ziarelor vremii. Mi-a placut titlul " S-a stins o stea!". Asa este. De remarcat ca i-au adus omagiu sau au fost la inmormantarea sa din Cimitirul Militari printre altii : Angelo Niculescu, Mircea Lucescu, Cristian Gatu, Rica Raducanu, Mihai Stoichita si intirziatul Emerich Jenei.

Citesc apoi cu si mai mare interes ( paginile dinainte sunt de vina ! ) "Viorel Mateianu, biografie fotbalistica" si chiar daca unele informatii despre Viorel Mateianu se repeta, nu sunt suparatoare, dimpotriva te fac sa te indragostesti si mai mult de copilul din Lipanesti, juniorul, fotbalistul divizionar "A" si mai apoi titularul nationalei care din cauza unui accident a ratat de putin Campionatul Mondial de fotbal din Mexic 1970! Paginile 22 pana la 44 sunt o adevarata Istorie a fotbalului romanesc! Credeti-ma ! In preajma lui Mateianu sau invers, au stat atatea personalitati ale fotbalului romanesc sau au avut un cuvant de spus pentru izbanzile viitoare incat totul e adevarat, nimic "umflat" sau neadevarat.
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 10:18
Sursa: Stiri Maramures

Stiri Maramures
Cele mai citite stiri
O noua investitie se contureaza in comuna Farcasa
Primaria comunei Farcasa se afla in tratative avansate cu un investitor german, de top, care doreste ...
"Sighetul in documente si imagini"
Astazi, incepand cu ora 13, la Casa Memoriala "Dr. Ioan Mihaly de Apsa" Sighetu Marmatiei, va avea ...
In Cupa Romaniei fotbalistii de la Sighet joaca cu Simleu Silvaniei
Federatia Romana de Fotbal a alcatuit programul turului 2 din Cupa Romaniei, sezonul 2020-2021, faza ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor