Stare de necesitate pe consumul de apa: daca nu se renunta la udatul gradinilor, AQUATERM va fi silita sa restrictioneze furnizarea de apa la Curtea de Arges!

   

Nu, nu este vorba despre o gluma proasta sau despre intentia de a starni panica in randul populatie, ci adevarul gol-golut! Seceta din ultimul timp i-a determinat pe unii dintre gospodarii care dispun de gradini de zarzavat si nu numai sa irige terenurile cu apa de la robinet. Consumul excesiv de lichid a ajuns sa depaseasca uneori capacitatea de distributie de care dispun instalatiile administrate de catre conducerea S.C. AQUATERM S.A., furnizorul exclusiv de servicii din domeniul apei si canalizarii din Curtea de Arges si din Baiculesti. Consecinta este aceea ca, in anumite perioade, apa nu mai ajunge la toti abonatii, mai ales daca isi au gospodariile in zone mai inalte sau mai indepartate. Drept urmare, conducerea amintitei firme a apelat inca de la inceputul acestei saptamani la intelegerea utilizatorilor care-si uda recoltele, pe care i-a rugat sa renunte la acest obicei pagubos pentru restul populatiei lipsita de lichidul vital. "Apelul nostru n-a avut efectul scontat si, daca se continua asa, vom fi siliti sa luam masurile prevazute pentru astfel de situatii in Legea apelor nr. 243 din 30 octombrie 2018. Acolo se stipuleaza clar faptul ca este prioritara satisfacerea nevoilor de apa ale populatiei si in acest scop se interzice risipa apei potabile prin folosirea in alte scopuri decat consumul. Utilizatorii sunt obligati sa economiseasca aceasta pretioasa resursa prin folosirea judicioasa! In cazul in care nu exista intelegere din partea unora pentru aceste prevederi, se poate ajunge la aplicarea unor restrictii in sensul furnizarii apei pe baza unui program in diverse zone ale orasului. Noi n-am dori sa ajungem intr-o astfel de situatie, astfel ca apelam inca o data la intelegerea proprietarilor de gradini sa limiteze la maxim irigarea recoltelor cu apa potabila atat de necesara consumului uman sau animal!" Declaratia managerului de la AQUATERM, jr. Claudia Mihailescu, a fost completata de informatia ca a urmarit cum s-a procedat in astfel de cazuri in alte localitati si ca se analizeaza posibilitatea de a implementa si la noi modelele care au dat acolo rezultate. In fapt, pe langa introducerea restrictiilor si furnizarea apei dupa program, s-a procedat la aplicarea unor masuri menite sa descurajeze risipa de apa. Acestea pot merge de la taxarea suplimentara, la pausal, cu costuri de 5 ori mai mari decat pretul standard a consumurilor ce depasesc mediile lunare, pana la debransarea celor in cauza pe o anumita perioada de timp - in functie de hotararile de consiliu ce vor fi adoptate, in baza prevederilor Legii apelor. Cateva exemple, sintetizate, din actul normativ:
- Apele fac parte din domeniul public al statului, iar cunoasterea, protectia, punerea in valoare si utilizarea lor durabila sunt actiuni de interes general.

- Satisfacerea cerintelor de apa ale populatiei, alimentarea animalelor, refacerea rezervei intangibile de apa dupa incendii, precum si a debitelor necesare mentinerii echilibrului ecologic al habitatului acvatic au prioritate fata de folosirea apei in alte scopuri (art. 10 privind Regimul de folosire a apelor).

- Utilizatorii sunt obligati sa economiseasca apa prin folosire judicioasa (art. 12).

Art. 14(1) al amintitei legi prevede: "Daca din cauza secetei sau a altor calamitati naturale, debitele de apa autorizate nu pot fi asigurate tuturor utilizatorilor autorizati, SE APLICA RESTRICTII TEMPORARE DE FOLOSIRE A RESURSELOR DE APA!".

Asadar, daca putinii utilizatori - in raport cu restul populatiei - ce risipesc apa prin udatul gradinilor ii prejudiciaza pe cei multi, este de datoria furnizorului de servicii sa aplice toate masurile legale pentru evitarea dezagrementelor provocate de lipsa apei potabile, mai ales acum, cand este de asteptat ca temperaturile diurne si nocturne sa creasca peste media ultimilior ani. Caci, daca am avut o iarna atipica, cine ne garanteaza ca nu vom avea parte si de o vara la fel?... Iar lipsa apei din locuintele argesenilor care cumpara rosii si castraveti, marar si patrunjel de la piata, poate genera cine stie ce noi boli si chiar revolte in randul frustratilor de restrictiile impuse de lupta contra pandemiei de coronavirus. Haideti sa fim intelepti si sa ne coordonam actiunile astfel incat sa nu contravina interesului general!...
Vineri, 22 Mai 2020, ora 19:26
Sursa: Arges Expres

Arges Expres
Cele mai citite stiri
Care sunt cele trei zone metropolitane din Arges. Intre aceste localitati NU este nevoie de declaratie pe propria raspundere!
Conform dispozitiilor primite din partea Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Comitetul ...
Schimbare importanta la aplicatia WhatsApp! Toti utilizatorii sunt vizati
WhatsApp a inceput sa testeze o noua functie. Cea mai noua versiune beta permite adaugarea ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor