Stadiul lucrărilor la noul terminal al Aeroportului Oradea. Este de 4 ori mai mare decât cel actual

Luni, 24 Iulie 2023, ora 16:29
2224 citiri
Stadiul lucrărilor la noul terminal al Aeroportului Oradea. Este de 4 ori mai mare decât cel actual
Lucrări la noul terminal al Aeroportului Oradea FOTO CJ Bihor

Lucrările de construcţie la noul terminal de la Aeroportul Oradea avansează într-un ritm susţinut, fiind foraţi toţi cei 180 de piloţi pe care vor fi montaţi stâlpii de susţinere metalici ai noii clădiri, a informat luni, într-un comunicat, Biroul de comunicare al Consiliului Judeţean Bihor.

"30% din stâlpii de susţinere au fost deja montaţi, iar în paralel se montează grinzile metalice şi elemente de rigidizare a structurii. Lucrările sunt mai avansate înspre Oradea şi spre pista aeroportului. Din această săptămână se trece la fixarea stâlpilor înspre terminalul vechi şi se vor începe lucrările de montaj ale învelitoarei. Până la sfârşitul lunii august toată structura noului terminal va fi montată şi se va trece la lucrările de compartimentare în interior şi la conectarea la utilităţi", a precizat preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Lucrările de construcţie la noul terminal de pasageri al Aeroportului din Oradea au început în ultima săptămână a lunii iunie şi au ca termen de execuţie şase luni.

Terminalul va fi dimensionat la 400 pasageri/oră pe fiecare din cele 4 fluxuri plecări interne/externe şi sosiri interne/externe. Dimensionarea este gândită şi în perspectiva aderării României la Spaţiul Schengen, fluxul intern devenind atunci flux Schengen.

Noile construcţii se vor dezvolta preponderent la parter, având în unele zone şi etaj/mezanin. Pe lângă fluxurile aeroportuare se vor realiza spaţii comerciale, birouri pentru personalul administrativ, handling, de securitate şi pentru reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii de control: poliţia de frontieră, SRI şi vamă.

Prin realizarea acestui proiect, suprafaţa construită se va mări de peste 4 ori, de la 2.925 mp, cât este în prezent, la aproximativ 12.500 mp. Astfel se vor deservi toţi pasagerii într-un singur terminal, eliminând inconvenienţele cauzate de operarea pe două terminale şi îmbunătăţind eficienţa operaţională.

Pe perioada de execuţie a lucrărilor, Aeroportul va rămâne deschis. Pasagerii vor fi deserviţi în terminalul nr. 2 (vechi), a cărui capacitate a fost mărită prin amenajarea de către antreprenorul general a unor spaţii temporare pentru fluxurile de sosire.

Investiţia mai prevede extinderea suprafeţelor betonate din faţa terminalului pentru a facilita accesul pasagerilor, a personalului şi a utilajelor aeroportuare, extinderea drumului de acces şi a parcării (capacitate de 320 de locuri), achiziţia unui echipament de degivrare pentru perioadele cu temperaturi scăzute şi alte lucrări conexe.

Totodată, Aeroportul Oradea îşi va spori eficienţa energetică prin implementarea unui sistem de încălzire pe bază de agent geotermal şi a unei centrale fotovoltaice de producere a energiei electrice.

Valoarea totală a proiectului "Extinderea şi eficientizarea terminalului de pasageri nr. 1 al Aeroportului Oradea" este de 177.586.964,51 lei, fără TVA. Lucrările sunt executate de asocierea SC Ssab AG SA (în calitate de lider), SC Bemel AG SRL, SC Aca Zoork SRL.

Finanţarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 2020, pe Axa Prioritară 2: Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal de calitate, durabil şi eficient.

La Aeroportul Oradea sunt în lucru alte două proiecte importante finanţate cu fonduri europene, respectiv "Dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Oradea" şi "Creşterea gradului de siguranţă şi securitate la Aeroportul Oradea".

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#aeroport oradea, #terminal nou, #lucrari , #infrastructura