Pepsi si Coca Cola acuzate ca saracii isi pierd pamantul din cauza zaharului

Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 23:32
2474 citiri
Pepsi si Coca Cola acuzate ca saracii isi pierd pamantul din cauza zaharului
Foto: www.cultureisyourweapon.com

Oxfam, o alianta compusa din 17 organizatii internationale care lupta impotriva saraciei si nedreptatilor sociale, acuza companiile PepsiCo si Coca Cola de legaturi cu producatori care au preluat suprafete de marimea Italiei de la comunitati sarace pentru a face loc culturilor care produc zahar.

Coca-Cola and PepsiCo sunt printre companiile criticate de Oxfam pentru legaturile lor cu conflictele pentru pamant. Organizatia arata ca, din anul 2000, 33 milioane de hectare au trecut in proprietatea marilor corporatii internationale, scrie The Independent.

Studiul arata ca multe comunitati sarace, din Brazilia si pana in Cambodgia, isi pierd terenurile pentru a face loc culturilor de plante care produc zahar pentru tarile bogate.

De aceea, Oxfam cere multinationalelor sa faca mai mult pentru ca comunitatile indigene din toata lumea sa nu mai fie fortate sa isi paraseasca pamantul.

Sally Copley, director de campanii pentru Oxfam, a declarat: "Trebuie sa fim siguri ca ceea ce mancam si bem nu ii transforma pe cei saraci si vulnerabili din toata lumea in oameni fara casa sau fara pamant. PepsiCo, Coca-Cola si ABF sunt cei trei mari giganti din industria zaharului si ei trebuie sa faca totul pentru ca noi sa fim siguri ca nu vom lasati cu un gust amar".

Oxfam arata ca apetitul in crestere pentru zahar la nivel mondial a trecut neobservat ca factor contributor la acapararea de teren in tarile in curs de dezvoltare. Astfel ca multe comunitati locale care se bazeaza pe terenul lor sunt evacuate fara sa-si dea acordul sau fara sa primeasca o compensatie, pentru a face loc culturilor de zahar.

Oxfam arata ca disputele pentru pamant sunt legate de companii care produc zahar pentru produsele Coca Cola, Sprite, Fanta, Dr. Pepper ale Coca Cola si Pepsi-Cola si Mountain Dew ale PepsiCo.

Un purtator de cuvant al Coca-Cola a negat acuzatiile Oxfam spunand: "Referitor la cazurile din Cambodgia si Brazilia, suntem alaturi de cetatenii ale caror vieti au fost afectate.

Desi sistemul in care lucreaza Coca Cola face sa nu cumparam zahar direct de la nici un producator din Cambodgia, am fost de acord sa facilitam un dialog cu conducerea companiei pentru a discuta informatiile celor de la Oxfam".

Un purtator de cuvant al PepsiCo a declarat: "I-am intrebat pe producatori si ei ne-au asigurat ca s-au comportat in acord cu legislatia. Continuam sa discutam cu partenerii nostri pentru a intelege cum vor raspunde problemelor ridicate de Oxfam".

Raportul Oxfam dezvaluie ca si gigantul alimentar britanic ABF e legat de conflicte pentru teren in tari ca Mali, Zambia si Malawi in cazul.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#Oxfam Coca Cola Pepsi zahar, #Oxfam multinationale preluare terenuri, #Oxfam saraci terenuri multinationale , #afaceri profitabile