Ziare.com

Vinurile romanesti, de trei ori mai scumpe la export

Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 09:36

   

Vinurile romanesti, de trei ori mai scumpe la export
Romania a exportat vin catre Uniunea Europeana, in primele opt luni, in valoare de 4,48 milioane euro, in cantitate totala de 4,2 milioane litri. In acelasi timp, Romania a exportat in afara UE 1,7 milioane litri vin, in valoare de peste 3,2 milioane euro.

Principalele piete externe unde ajunge vinul autohton sunt Germania, in primele opt luni fiind exportate vinuri in valoare de 1,36 milioane euro, si Italia, cu 796 milioane euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

In tarile din afara UE, cel mai mare export a fost catre China, cu o valoare de 1 milion de euro, urmata de SUA, unde au fost exportate vinuri in valoare de 978 milioane euro.

Romania trimite peste hotare vin la preturi de pana la trei ori mai mari comparativ cu cele cu care sunt vandute pe piata hotelurilor si restaurantelor din Romania. De exemplu, spumantul fermentat in sticla produs de Zarea, care se vinde in magazinele din Romania cu 28-30 de lei pe sticla, echivalentul a 6-7 euro, este cumparat de japonezi cu 19 euro pe sticla.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"Cea mai pretentioasa piata este cea din Japonia. Printre producatorii de vin se spune ca, daca reusesti sa intri pe aceasta piata, atunci poti reusi pe orice alta zona", a declarat Dumitru Tosa, vicepresedinte Zarea, pentru Gandul.

Producatorul de vinuri Cramele Rottenberg, care exporta in Franta, sustine, la randul sau, ca pretul aceleiasi sticle de vin produse de el ajunge sa fie mai mare cu 15-20% in Franta, comparativ cu pretul cu care aceeasi sticla este vanduta in hotelurile si restaurantele din Romania.

"Avem 17 hectare pe rod, cu un singur soi, si vindem 100.000 sticle pe an. Cel mai scump vin produs de noi pleaca de la noi cu un pret de 280 lei si poate fi gasit in reteaua HoReCa si magazinele specializate. Exportam in Franta 10% din productie", au declarat reprezentantii Cramelor Rottenberg.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2224 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Grea aritmetica asta!

Citez doua ineptii din articol:
"Principalele piete externe unde ajunge vinul autohton sunt Germania, in primele opt luni fiind exportate vinuri in valoare de 1,36 milioane euro, si Italia, cu 796 milioane euro"
"In tarile din afara UE, cel mai mare export a fost catre China, cu o valoare de 1 milion de euro, urmata de SUA, unde au fost exportate vinuri in valoare de 978 milioane euro. "
796 milioane de euro export de vin in Italia si
978 milioane euro export in SUA???
Domnilor, lasati-o mai usor cu bautura! Vedeti nu dublu, ci de cincisute de ori dublu!!!

 

sa mai facem o socoteala

4,48 mil. euro si 4,2 mil litrii....
rezulta 1,07 euro/litru
apropo de cat de "scump" exporta! Cum sa facem sa vanda si in Romania la pretul de export?

vai de mama lui de vin...

se vinde vrac si cumparatorul il inobileaza!
imbuteliat de Romanica este o mizerie patentata, cu dop de rumegus care rasufla, vinul fiind nelimpezit cu "matreata" la fundul sticlei!
Aceiasi poveste despre ce tarii"e" romanii si produsele lor...cele mai frumaose plaje din lume, cele mai bogate lanuri de griu, cea mai frumoasa geografie!?!?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor