Multinationalele pleaca una cate una din Romania

Marti, 18 Noiembrie 2008, ora 23:20
10426 citiri
Multinationalele pleaca una cate una din Romania

Dupa Colgate-Palmolive si Kraft Foods care si-au anuntat relocarea facilitatilor de productie de la Brasov in Polonia si Bulgaria, urmatorii care isi inchid fabricile din Romania sunt americanii de la Coca-Cola.

Pana in primavara anului viitor, Coca Cola va pune lacatul pe portile fabricii din Iasi, productia urmand sa fie relocata in Republica Moldova, la Chisinau, sustin reprezentantii salariatilor ieseni, citati de Financiarul.

Aceasta ar fi a treia unitate pe care producatorul de bauturi carbogazoase o muta din Romania, dupa cea din Bucuresti, inchisa in primavara, si cea din Oradea, care urmeaza sa-si inceteze activitatea la mijlocul lunii noiembrie.

"Din informatiile noastre, in primavara anului viitor va fi inchisa si fabrica de la Iasi, asta pentru ca se doreste relocarea ei in Republica Moldova. Este usor sa iei utilajele si sa le muti in alta parte unde sunt costuri mai mici. Eu nu neg ca este dreptul lor sa faca acest lucru, dar trebuie sa ne gandim si la aspectele sociale. Ne-au folosit ca sa-si mareasca cota de piata, au recuperat investitiile, iar acum scapa de noi", sustine Dragos Frumosu, presedintele Sindicatelor Nationale din Industria Alimentara.

La randul lor, reprezentantii companiei sustin ca nu s-a luat inca o decizie in acest sens, refuzand sa comenteze zvonurile potrivit carora cei aproximativ 100 de muncitori ai fabricii din Iasi urmeaza sa fie disponibilizati.

Relocarea se impune pentru maximizarea profitului

Potrivit sindicalistilor, deciziile de relocare fac parte din "procesul permanent de reevaluare a infrastructurii detinute de companie, a pietei si a mediului socio-economic deosebit de dinamic".

Cu alte cuvinte, fabricile au fost mutate deoarece strategia de business a Coca Cola presupune maximizarea profitului prin mobilizarea unitatilor de productie in zone unde costurile totale, constand in achizitii, productie, distributie si vanzare, precum si costurile cu forta de munca sunt mult mai mici.

Romania nu mai este un loc unde se poate produce cu mana de lucru ieftina, in ultimii 10 ani, costurile cu forta de munca crescand intr-un ritm alert. In acest context, tara noastra a devenit mai degraba o piata de desfacere cu un potential de crestere urias.

Aceste argumente au functionat si in cazul Kraft Foods sau Nestle care au ales Bulgaria pentru relocarea fabricii de ciocolata de la Brasov si a celei de inghetata de la Glina.

Spre deosebire de acestea, cei de la Colgate-Palmolive au preferat sa-si fabrica de produse de igiena orala, sapunuri, detergenti si produse de ingrijire personala de la Brasov in Polonia si din considerente de proximitate, piata poloneza fiind mult mai mare si mai importanta decat intreaga regiune a Romaniei.

Citeste si:
Ministerul de Externe: România nu recunoaşte legitimitatea alegerilor organizate de Rusia în Crimeea
Ministerul de Externe: România nu recunoaşte legitimitatea alegerilor organizate de Rusia în Crimeea
Ministerul Afacerilor Externe a transmis duminică, 19 septembrie, că România nu recunoaşte legitimitatea alegerilor pentru Duma de Stat a Federaţiei Ruse organizate, duminică, în Crimeea,...
Secțiile de votare deschise în Transnistria provoacă tensiuni la Chișinău: ”Rusia încalcă suveranitatea Republicii Moldova”
Secțiile de votare deschise în Transnistria provoacă tensiuni la Chișinău: ”Rusia încalcă suveranitatea Republicii Moldova”
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova (MAEIE) regretă că autoritîțile ruse au acționat într-o manieră care nu corespunde principiului suveranității...
Sursa: Ziare.com