Ai ce-ti trebuie pentru a deveni miliardar?

Luni, 24 Noiembrie 2008, ora 15:25
3425 citiri
Ai ce-ti trebuie pentru a deveni miliardar?

Visezi sa intri in clubul rarefiat al marilor bogati ai lumii? Inainte sa te apuci sa faci planuri de cheltuire a banilor inca necastigati, Forbes are cateva intrebari pe care trebuie sa ti le pui ca sa afli daca ai intr-adevar calitatile necesare pentru a deveni miliardar - si mai ales daca esti pregatit pentru sacrificiile pe care le presupune aceasta intreprindere.

De ce sa lucrezi la scara mare?

Este esential sa pui pe hartie planurile pe termen lung ale afacerii tale, inainte de a te decide sa lucrezi la scara mare. Ai de gand sa vinzi afacerea peste cativa ani? E bine. Esti sufocat de ambitie? Iar e bine. Ai chef sa fii lasat in pace sa-ti imbunatatesti produsul, fara sa-ti pese de profit? Mai bine ramai la scara mica.

Ai un apetit insatiabil pentru risc?

Miliardarii au un apetit extraordinar pentru risc. Pentru unii dintre noi este greu si atunci cand trebuie sa ne facem curaj sa abandonam o slujba sigura si sa incepem pe cont propriu o afacere. In schimb, miliardarii, in timp ce-si extind compania capata un curaj vecin cu nebunia.

Poti sa vezi mai departe?

Constructia imperiilor nu este o chestiune care tine doar de stabilirea unor tinte si atingerea sau depasirea lor. Adevaratii moguli precum Bill Gates si Sam Walton sunt adevarati revolutionari. Ei nu domina industria - o transforma si dau nastere la domenii noi. E nevoie, pe langa curaj, de viziune.

Pui pret pe independenta?

Majoritatea antreprenorilor nu pot trai fara independenta - de asta si pun bazale afacerilor lor. Insa cand afacerea creste, ai nevoie sa le faci pe plac multor persoane - investitori, memri ai consiliului de administratie, etc.

Esti inspirat de creativitate sau esti orientat spre executie?

Multi antreprenori pun bazele afacerii lor in urma unei idei creative. Gasesc o nisa noua. Insa imaginatia nu mai foloseste prea mult cand vine vorba de constructia efectiva a companiei.

Esti dispus sa iei decizii grele pentru cresterea companiei?

Sigur, ai fost ajutat de familie si prieteni pentru a-ti incepe afacerea, insa acestia ar putea deveni prea putin folositori atunci cand afacerea incepe sa creasca. Daca nu-ti convine ideea ca va trebui sa-i dai afara pentru binele companiei, ramai la scara mica atunci..

Iti place sa vorbesti in public?

Companiile maricele spre mari au nevoie de o figura publica. Antreprenorii care se simt confortabil atunci cand vine vorba de actiuni publice - discutii cu actionarii, discursuri, chiar si interviuri la televiziune - au ceva mai mult succes decat cei care prefera sa nu se faca cunoscuti.

Stii sa construiesti consensul?

In majoritatea cazurilor, cu cat o companie este mai mare, cu atat ai nevoie de mai mult sprijin (informatii, ajutor, etc) de la cei din jurul tau. Asta inseamna sa fii dispus si capabil sa construiesti consensul. Antreprenorii cu o mentalitate de genul "faci ca mine sau dispari" ar trebui sa ramana la scara mica.

Daca spui ca ai nevoie de ceva pana la ora 9, se face?

Oricine poate da afara angajati, dar adevaratii lideri merg cu un pas mai departe: ei impun respect. Pe masura ce afacerea ta se dezvolta, trebuie sa angajezi cativa "sergenti de instructie" care sa se asigure ca lucrurile merg conform planului. Daca nu te simti bine sacrificand camaraderia pentru a dezvolta compania, nu-ti mai face visuri de marire.

Poti sa delegi?

Cu cat e mai mare afacerea ta, cu atat mai putin timp vei avea pentru a interactiona cu angajatii tai. Nu poti sti tot ce se intampla in fiecare departament. Daca nu poti delega sarcinile, mai bine renunta la dezvoltarea companiei.

Maria Ionescu

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA, cunoscută pentru soluțiile sale avansate de procesare AI, își îndreaptă acum atenția către o nouă piață emergentă: cea a roboților umanoizi. CEO-ul companiei, Jensen Huang,...
#afaceri, #antreprenori, #miliardari, #afaceri de succes , #firma