Ziare.com

Ce masuri au luat companiile afectate de criza COVID-19? Dar cele care nu sunt afectate deocamdata?

Luni, 06 Aprilie 2020, ora 12:48

   

Ce masuri au luat companiile afectate de criza COVID-19? Dar cele care nu sunt afectate deocamdata?
S-ar spune ca prezenta criza a coronavirusului nu iarta pe nimeni, insa cu toate acestea stim cu totii ca sunt industrii puternic afectate si industrii care inca inregistreaza cresteri ale afacerilor.

La nivelul sectoarelor de activitate avem sectoare care sunt inchise in proportie de peste 80%, avem sectoare care inca activeaza, dar la capacitate redusa si mai sunt alte sectoare care se reinventeaza ca parte a luptei impotriva coronavirusului.

Ce domenii sunt puternic afectate de criza creata de coronavirus?

Cele mai afectate companii sunt cele din horeca (hoteluri, restaurante, cafenele), vizate direct de masurile restrictive luate de autoritati (prin ordonantele militare).

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

In categoria societatilor puternic afectate de masurile de distantare sociala sunt si cele de transport persoane (aerian, rutier), operatorii de turism, sectorul imobiliar, fashion, retail (mai putin produsele de stricta necesitate), organizatorii de evenimente, alte servicii pentru populatie.

In plus, industria auto si o parte din sectoarele care o deservesc au inregistrat scaderi puternice pe fondul scaderii consumului si inchiderii activitatii de productie din China. In mod similar, sectorul electrocasnicelor inregistreaza scaderi in perioada actuala.

La toate aceste companii, se adauga si furnizorii de servicii si de bunuri ai celor de mai sus, care sunt afectati in mod indirect, prin explodarea riscului de piata si de neincasare.

Ce domenii sunt in crestere sau macar la acelasi nivel ca in ianuarie-februarie?

La polul opus, in randul societatilor mai putin afectate (cel putin pentru moment) sau care inregistreaza cresteri, se afla:

* transportatorii de marfuri alimentare si de echipamente si alte bunuri utilizate in prevenirea si combaterea COVID-19 (pentru rutele de transport de la si catre zonele mai putin afectate de coronavirus)

* societatile din productia si distributia de produse farmaceutice (insa nu toate produsele farmaceutice inregistreaza cresteri sau stagnari)

* societatile din reciclare, in special acelea care nu importa bunuri din China (insa deja putem vorbi de o relansare a activitatii de productie in China)

* societatile de IT, in special cele care dezvolta software sau care ofera echipamente si servicii (insa doar acelea care deservesc domeniile mai putin afectate de masurile restrictive sau de scaderi ale veniturilor)

* societatile de retail (in special comercializarea online) pentru bunurile alimentare si cele de stricta necesitate

* firmele de curierat.

Care sunt masurile financiare, operationale si fiscale luate de companii in aceasta perioada?

In urma unui sondaj realizat printre clientii si furnizorii firmei Cabot Transer Pricing, am aflat ca cele mai importante masuri luate de societati in aceasta perioada sunt urmatoarele:In concluzie

Desi cele mai multe societati sunt in dificultate ca urmare a crizei generate de pandemia de coronavirus, pe masura ce trec saptamanile, exploreaza variante si cauta solutii care sa le permita sa isi continue activitatea. Cele mai multe vor avea nevoie sa identifice noi canale de distributie a produselor si/sau serviciilor lor - de exemplu in online. Altele vor putea pivota temporar producand materiale necesare in lupta cu COVID-19.

In acelasi timp, guvernele trebuie sa vina cu solutii de sprijin catre companiile care aduc bani la bugetul de stat. Fara solutii sustenabile directionate in special catre cei care au nevoie si care contribuie cel mai mult la PIB-ul tarii (fie in valoare absoluta, fie ca pondere), criza economico-financiara care va urma va depasi in intensitate criza curenta de sanatate.

Autor: Alina Andrei, Tax & Transfer Pricing Partner al Cabot Transfer Pricing
Alina Andrei este consultant fiscal si fondator al societatii de consultanta Cabot Transfer Pricing si are o experienta de 12 ani in domeniul fiscal si de 11 ani in domeniul preturilor de transfer.


Citeste si:


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1650 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cu alte cuvinte

Somaj masiv, blocaj economic, intrare in incapacitate de plati. Multe dintre aceste companii nu isi vor mai reveni

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor