Centrala de la Cernavoda va plati o taxa de mediu de 20 de milioane de euro/an

Joi, 06 Noiembrie 2008, ora 17:17
1921 citiri
Centrala de la Cernavoda va plati o taxa de mediu de 20 de milioane de euro/an

Consiliul Local din localitatea Cernavoda a votat impunerea unei taxe anuale de risc Centralei Nucleare.

Decizia a inregistrat o premiera pentru Romania, consilierii votand in unanimitate adoptarea unei "taxe locale de poluare si risc la Cernavoda", care ar putea obliga institutia sa plateasca o taxa de 20 de milioane de euro, pe an, informeaza Evenimentul Zilei.

Consiliul local a stabilit ca Centrala Nucleara are potential de risc radiologic si "impact asupra mediului inconjurator".

Teodor Chirica, presedintele Societatii Nationale Nuclearelectrica (SNN), a declarat ar putea creste cu 5% pretul energiei electrice, la nivel national.

Consiliul local a stabilit ca Centrala Nucleara de la Cernavoda va trebui sa plateasca o suma de 20 de milioane de euro, anual. Aceasta suma reprezinta 1.000 de euro pe cap de locuitor.

"Colectarea taxei se constituie in venit la bugetul orasului Cernavoda, sumele obtinute fiind folosite pentru rezolvarea problemelor de mediu si a gestionarii riscului", conform Consiliului local.

"Riscul este mic, evident, dar exista, mergeti in orice alta localitate si intrebati daca doresc centrala nucleara acolo si vedeti ce vi se va raspunde", a declarat Mariana Mircea, primarul orasului Cernavoda.

Centrala a fost scutita de plata impozitului pe cladire, printr-o hotarare guvernamentala, desi primarul sustine ca institutia trebuie sa plateasca o taxa pentru cele doua reactoare.

"Centrala functioneaza de 12 ani si, astfel, aducem resurse substantiale la bugetul local prin taxele legale pe care le platim. Am demonstrat in plus ca nu poluam, nu producem accidente, ca producem fiabil, ca asiguram energie termica orasului la pretul cel mai mic din tara", a afirmat directorul CNE Cernavoda, Ionel Bucur.

SNN nu a primit inca decizia Consiliului local, pentru ca aceasta trebuie sa obtina un aviz de la Prefectura Constanta.

Totusi, Danut Culetu, prefectul Constantei, considera ca hotararea trebuie atacata in instanta, deoarece in problemele de mediu nu se pot emite hotarari de impozitare, acestea fiind reglementate prin lege.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#centrala nucleara, #Cernavoda, #taxa, #mediu, #milioane, #Consiliu , #firma