Cum se formeaza dosarul preturilor de transfer pentru firme in 2017. Amenzi foarte mari

Duminica, 19 Martie 2017, ora 19:43
10374 citiri
Cum se formeaza dosarul preturilor de transfer pentru firme in 2017. Amenzi foarte mari
Foto: Coltuc.ro

Din acest an, dosarul preturilor de transfer trebuie intocmit obligatoriu de anumite firme incadrate in categoria marilor contribuabili, pana la termenul de depunere a declaratiei anuale de profit.

Mai exact - 27 martie 2017, in conditiile in care ziua de 25 martie pica in weekend.

Cum numeroase companii au trecut de la 1 ianuarie 2017 in categoria marilor contribuabili, ca urmare a modificarii criteriilor de selectie in acest sens, se pune intrebarea daca si acestea au obligatia pregatirii dosarului preturilor de transfer

pentru 2016 sau o astfel de obligatie le va reveni doar de la anul.

Intocmirea dosarului preturilor de transfer de catre toti contribuabilii care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate si ating sau depasesc un cuantum prevazut de lege, pe care il vom prezenta ulterior, a fost introdusa in legislatia autohtona din 2016, odata cu aplicarea noului sistem fiscal.

Totodata, pragurile de la care devine obligatoriu dosarul, termenele de depunere si continutul acestuia au fost aprobate printr-un act normativ publicat in urma cu un an in Monitorul Oficial. Mai precis, este vorba despre Ordinul ANAF 442/2016.

Tot in 2016, dar spre finalul anului (22 decembrie), a aparut in Monitorul Oficial Ordinul ANAF 3609/2016, document ce a modificat criteriile de incadrare a firmelor in categoria marilor contribuabili incepand cu 1 ianuarie 2017.

Spre exemplu, Fiscul a inclus in categoria marilor contribuabili si societatile afiliate in mod direct la un mare contribuabil (criteriul afilierii directe), precum si contribuabilii nou-infiintati care, la data infiintarii, se angajeaza sa realizeze investitii majore intr-un timp relativ scurt (minimum 10 milioane de euro investite in cel mult trei ani de la data infiintarii).

In conditiile in care numeroase firme au devenit mari contribuabili ca urmare a ultimelor prevederi intrate in vigoare, se punea intrebarea daca si acestea au obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer pentru tranzactiile derulate cu persoanele afiliate efectuate incepand cu anul 2016.

Cum insa noile prevederi se aplica de la 1 ianuarie 2017, rezulta ca acele societati ce au devenit mari contribuabili din acest an nu au obligatia intocmirii dosarului pentru anul trecut, urmand sa aiba o astfel de obligatie din 2018 (pentru tranzactiile derulate cu persoane afiliate in cursul lui 2017), in conditiile in care vor depasi plafoanele stabilite de lege.

Dosarul preturilor de transfer este documentul prin care fiecare contribuabil care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate trebuie sa justifice cuantumul preturilor tranzactiilor respective si sa demonstreze respectarea "pretului pietei".

Pe baza informatiilor furnizate prin dosar, inspectorul fiscal ia decizia de a accepta sau de a ajusta preturile de transfer practicate de contribuabil.

Incepeti sa va pregatiti de pe acum dosarul preturilor de transfer!

Preturile de transfer pe intelesul tuturor

In contextul actual al internationalizarii afacerilor si globalizarii, in care mai mult de 60% din comertul mondial cu bunuri si servicii se desfasoara intre companii ale aceluiasi grup, preturile de transfer au devenit prioritatea numarul 1 pe agenda fiscala a directorilor financiari ai companiilor multinationale si principala arie investigata de catre autoritati in cadrul controalelor fiscale.

Scopul acestui articol introductiv din seria "Preturile de transfer pe intelesul

tuturor" este de a prezenta pe scurt cele mai importante aspecte legate de problematica preturilor de transfer si de a raspunde la urmatoarele doua intrebari:

  • Ce sunt preturile de transfer?
  • De ce sunt importante preturile de transfer?

Vorbim de problematica preturilor de transfer atunci cand ne referim la tranzactii intre persoane afiliate (adica tranzactii intre societati care fac parte din cadrul aceluiasi grup).

Intra sub incidenta regulilor preturilor de transfer toate tranzactiile efectuate intre persoane afiliate, fie ca este vorba de transferuri de bunuri sau drepturi de proprietate intelectuala, prestari de servicii sau alte tipuri de tranzactii.

In conformitate cu aceste reguli, tranzactiile intre persoane afiliate trebuie sa fie realizate cu respectarea principiului valorii de piata (asa numitul "arm's length

principle"), principiu ce sta la baza intregii analize privind preturile de transfer si care se regaseste in articolul 9 din Conventia model de evitare a dublei impuneri precum si in legislatia domestica.

Justificarea valorii de piata a preturilor de transfer practicate in cadrul tranzactiilor intragrup se face prin pregatirea unei documentatii specifice. Simplu spus, principiul valorii de piata presupune ca preturile utilizate in tranzactiile intre persoane afiliate ar trebui sa fie egale cu cele ce s-ar fi perceput intre persoane independente, in circumstante economice similare.

Si, totusi, de multe ori, preturile practicate intre persoane afiliate pot sa se abata de la principiul valorii de piata, folosirea unor astfel de preturi oferind grupului

posibilitatea de a-si realoca profiturile sau pierderile in diferite jurisdictii conform obiectivelor urmarite la nivel central, cu impact direct asupra pozitiei fiscale din fiecare tara in care grupul in cauza opereaza prin intermediul filialelor sale.

Pe de alta parte, fiecare autoritate fiscala este interesata de impozitarea profiturilor reale obtinute de filialele locale din tranzactiile cu persoanele lor

afiliate, autoritatile avand dreptul de efectua ajustari atunci cand preturile practicate in cadrul acestor tranzactii intra-grup nu reflecta principiul valorii de piata.

Astfel de ajustari au ca rezultat imediat impozitarea aceluiasi profit de catre ambele companii situate in jurisdictii fiscale diferite.

In limbajul de specialitate, acest tip de impunere poarta denumirea de dubla impunere economica si este caracteristic disputelor privind preturilor de transfer.

Avocat Coltuc Marius Vicentiu

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#preturi de transfer firme 2017 , #firma