Energia eoliana e rea, energia solara e buna

Miercuri, 27 Mai 2009, ora 18:48
5871 citiri
Energia eoliana e rea, energia solara e buna
Foto: Wikipedia

Europa ar trebui sa renunte la proiectele de productie de electricitate cu ajutorul centralelor eoliene si sa concentreze pe forme mai eficiente, inclusiv energia solara, a declarat omul de stiinta Jack Steinberger, castigator al Premiului Nobel.

Profesorul, care este si director al proiectului CERN (Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara) din Geneva, crede ca tehnologia eoliana este "iluzorie" si ca se va dovedi un "sac fara fund", o irosire a resurselor, in lupta impotriva incalzirii globale, relateaza Times Online.

"Vantul nu reprezinta viitorul", a spus Steinberger, intr-un simpozion al laureatilor Premiului Nobel. In schimb, ar trebui sa folosim energia termala a soarelui, printr-un sistem de oglinzi, care ar reflecta razele solare, pentru a genera caldura si electricitate, aceasta fiind o alternativa mult mai buna pentru combustibili fosili.

"Sunt sigur ca energia viitorului este cea termala produsa de soare. Nu se compara nimic cu ea. Cu cat ne vom concentra pe acest aspect mai repede, cu atat va fi mai bine", a declarat omul de stiinta.

El a cerut guvernelor europene sa finanteze un proiect pilot din Africa de Nord, legat de Europa prin cabluri de inalt voltaj submarine. Energia termala solara este mult mai eficienta decat formele rivale de energie sustenabila, gen cea eoliana, geotermala si cea produsa de valuri, potrivit spuselor sale.

Proiectul din Africa de Nord, care ar putea produce 3 - 3,5 gigawati de energie termala, destul pentru alimentarea a doua milioane de locuinte, ar costa 20 de milioane de lire sterline.

Steinberger argumenteaza ca vantul reprezinta o sursa de energie inconstanta, fiind nevoie de generatoare de electricitate traditionala, pentru asigurarea alimentarii non-stop, contribuind astfel la eliminarea gazelor cu efect de sera in atmosfera.

In schimb, energia termala solara ar putea genera destula caldura pentru a furniza electricitate 24 de ore di 24.

Directorul CERN a spus ca va costa 440 de milioane de lire sterline si va dura 30 de ani pentru ca Europa sa scape de dependenta sa de combustibilii fosili, care furnizeaza 80% din necesarul de energie.

Citește și:
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, afirmă că, având în vedere că toate etapele care presupuneau implicarea autorităţilor europene în realizarea spitalelor regionale din...
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Ministrul Energiei Virgil Popescu a transmis luni seară, 5 decembrie, că nu va fi introdusă ”nicio taxă”. ”Prin aşa zisa taxă, care de fapt nu există, cei de la USR şi AUR au...