Firmele care au de luat bani de la stat scapa de taxe

Luni, 18 Octombrie 2010, ora 10:20
2023 citiri
Firmele care au de luat bani de la stat scapa de taxe
Foto: Arhiva

Firmele care au de recuperat bani de la stat pot compensa datoriile din taxe si impozite. Prevederea a fost inclusa in OUG nr. 88/2010 privind modificarea Codului de Procedura Fiscala.

Potrivit ANAF, prevederile ordonantei pot "constitui temei de drept al stingerii obligatiilor reciproce, in situatia existentei unor drepturi de creanta reciproce, care sa rezulte si din obligatiile de plata fata de operatorii economici furnizori de bunuri, servicii si/sau lucrari", scrie Capital.

Precizarea ANAF lamureste de fapt articolul 116 din actul normativ care arata ca "prin compensare se sting creantele statului sau unitatilor administrativ-teritoriale ori subdiviziunilor acestora reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat cu creantele debitorului reprezentand sume de rambursat, de restituit sau de plata de la buget, pana la concurenta celei mai mici sume, cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor, cu conditia ca respectivele creante sa fie administrate de aceeasi autoritate publica".

Se poate trage astfel concluzia ca ordonanta nu are in vedere doar creantele fiscale, asa cum se intampla pana acum, ci si creantele izvorate din contractele de furnizare de bunuri, servicii sau lucrari.

"Prin adoptarea OUG nr. 88/2010 s-a reglementat compensarea de drept prin stingerea creantelor reciproce chiar in momentul cand creantele exista deodata. Rezulta ca prin modificarea textului de lege al art. 116 alin. (1) a fost introdusa posibilitatea compensarii creantelor debitorului reprezentand atat sume de rambursat sau de restituit, cat si sume de plata de la buget, provenite din obligatiile de plata fata de operatorii economici furnizori de bunuri, servicii si lucrari", explica ANAF.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#firme datorii stat taxe, #firme scutite taxe, #scutire taxe datorii , #firma