Greseli pe care le poti face cand iti incepi propria afacere

Duminica, 14 Martie 2010, ora 12:22
4148 citiri
Greseli pe care le poti face cand iti incepi propria afacere

De cate ori nu ti-ai spus ca nu mai suporti sa lucrezi pentru cineva, ca nu mai vrei sa fii tras de urechi pentru ca intarzii zece minute sau sa muncesti zile si nopti pentru un proiect care aduce multi bani companiei, dar nu tie?

Alternativa, desigur, o constituie punerea pe picioare a propriei afaceri. Ai o gramada de cunostinte care au facut-o, daca ei pot, tu de ce nu?

Daca te hotarasti sa faci mai mult decat sa te plangi si sa visezi si sa iei taurul de coarne, iata trei mituri pe care, daca te bazezi, vei avea esecul asigurat.

Trebuie sa cheltuiesti bani ca sa produci bani

Nu de putine ori ai auzit ca nu poti sa produci daca nu investesti pe masura. Este cat se poate de gresit. De fapt, trebuie sa reduci cat mai mult costurile si sa te gandesti de o mie de ori inainte de a face o achizitie, ne sfatuieste Forbes.

Mult prea multi, atunci cand isi incep o afacere, cheltuiesc sume enorme pe birouri frumoase in zonele cele mai scumpe ale orasului si echipamente de ultima generatie, asa cum aveau cand lucrau firmele mari de dinainte.

Ei au impresia ca altfel nu vor fi luati in serios de clienti si, totodata, vor sa aiba si ei confortul pe care il aveau cand lucrau pentru o companie mare. Dar asta este stupid. De cele mai multe ori acesti afaceristi cu mana larga au modele de succes si sunt manageri talentati, insa dau gres tocmai pentru ca raman fara bani.

Deci nu cheltui sume enorme pe birouri si echipamente, cumpara doar strictul necesar. Clientul nu vrea sa vina la biroul tau, nu vrea sa piarda timp. Du-te tu la el!

Doar studiile si experienta iti vor aduce succesul in afaceri

Multi cred ca daca au diplome recunoscute in toata lumea si zeci de ani de experienta in spate nu au cum sa nu reuseasca in universul afacerilor. Ei bine, este o greseala.

De fapt, cei care au astfel de calitati rareori isi vor incepe o afacere pentru ca firmele se vor bate sa le plateasca salarii cu multe zerouri, greu de refuzat, mai ales ca pentru a avea experienta despre care vorbim trebuie sa ai si o varsta mai inaintata, cand siguranta devine prioritatea numarul unu.

De cele mai multe ori, afaceristii au succes pentru ca nu au alternative. Trebuie sa se lupte ca afacerea sa le mearga daca vor sa aiba ce pune pe masa.

Iar cei care cred ca intai trebuie sa lucrezi la o firma cu un profil asemanator celei pe care tu vrei sa o infiintezi ca sa "furi secretele meseriei" se inseala de asemenea.

Insa acea experienta iti poate sta in drum. A conduce o companie inseamna sa ai o viziune unica asupra factorilor care duc la succesul afacerii. Trebuie tocmai sa vii cu ceva inovator acolo unde ceilalti de pe piata nu au reusit sa o faca.

Daca tu vei tinde sa faci totul asa cum ai vazut la vechiul job atunci vei reusi, cel mult, sa devii copia mai mult sau mai putin reusita a firmei respective.

De asemenea, prea multa experienta te poate face sa realizezi cat de greu este sa incerci un nou produs sau o noua abordare si sa renunti, dand astfel cu piciorul la o sansa de miliarde.

Fa un plan detaliat pana la ultimul amanunt

Un alt mit spune ca ar trebui sa stai luni de zile cu pixul in mana sa creezi un plan exact a ceea ce va fi afacerea ta. Auzi asta la scoala, profesorii te pun sa faci scenarii dupa scenarii si multi urmeaza sfaturile astea.

Problema este ca pietele se schimba intr-un ritm atat de alert incat nu poti sa anticipezi atat de exact comportamentul consumatorului. Lunile in care ai stat sa faci planul ar fi fost mai bine folosite daca incercai sa dezvolti un produs si sa-l vinzi.

Forbes te sfatuieste sa iti faci o lista scurta de obiective, astfel incat sa fie usor sa le indeplinesti si sa nu te cuprinda deznadejdea daca dupa primele 3 luni nu ai profitul visat. Trebuie insa sa fie o lista realista. Multi oameni care isi deschid o firma care vinde flori de plastic sau scaune pentru gradina isi imagineaza ca in jumatate de an vor atinge profiturile Google.

Asa ca decat sa visezi la cai verzi pe pereti, mai bine infige-te bine cu picioarele in pamant si scrie cinci sau zece subpuncte pe lista. La fiecare trei luni uita-te sa vezi ce ai realizat si, uneori, vei fi surprins sa vezi ca lucrurile merg mai bine decat ai anticipat tu.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#mituri afacere noua, #dechidere afacere greseli, #succes afaceri profit , #firma