Traieste-ti brandul, dincolo de paginile manualului!

Duminica, 11 Octombrie 2009, ora 07:58
1547 citiri
Traieste-ti brandul, dincolo de paginile manualului!

Tot mai multe companii ajung sa-si dea seama ca simpla implementare a "retetelor" din manualul de branding nu ofera nici pe departe rezultatele scontate, daca nu este dublata de respectarea neconditionata a valorilor declarate, comunicate si vandute clientilor.

Intelesul general acceptat al procesului implica o cercetare calitativa si profunda a opiniei clientilor si angajatilor vizavi de valorile organizatiei, urmata de o analiza detaliata din care vor rezulta o serie de instrumente conceptuale care vor defini brandul.

De cele mai multe ori insa, companiile constata ca si-au consumat timpul si banii cu un proces de branding ineficient, care este dat uitarii in timp record de o piata ce are nevoie de ceva mai mult decat un adprint colorat pentru a sesiza o schimbare a identitatii ce se doreste reala, fara a reusi sa evadeze din pagina de manual.

Agentiile de publicitate prefera sa puna accentul pe creatii fanteziste, condamnate sa placa, fara a mai tine cont insa de necesitatea unei manifestari cat se poate de pragmatice a noii imagini a companiei.

Iar asta se intampla de fiecare data cand un nou responsabil de marketing vrea sa improspateze dintr-un condei si trei tuse bine tintite forma unui brand perimat, uitand ca in spatele unor forme oarecare oamenii obisuiesc sa mai caute si un fond, o expresie practica si cat se poate de perceptibila a imaginii afisate.

Acest lucru este valabil si pentru proprii angajati, primii care ar trebui sa traiasca si sa comunice brandul, inainte ca acesta sa ajunga in fata clientilor.

In momentul in care constientizarea unui brand nu depaseste nivelul literelor volumetrice de pe cladire sau al presului de la intrare, nici macar in ochii celor care ar trebui sa-l foloseasca zi de zi pentru a castiga un ban, cum ar putea atunci consumatorii sa bage mana in portofel, in numele companiei?

Asa cum au constatat pana acum multi manageri de top, creare unei identitati este partea cea mai usoara, insa schimbarea comportamentelor ca o consecinta directa a comunicarii acestuia in piata este mult mai complicata.

Fox Business a identificat 5 pasi, simpli dar necesari, pentru ca brandul unei companii sa iasa din copertile manualului si sa traiasca liber, in viata reala.

Ai un brand? Foarte bine, aduna-ti echipa, organizeaza un brainstorming si incearca sa identifici noi modalitati prin care il poti face "sa traiasca" si afla la ce ar trebui sa renunti pentru a-i permite sa "respire" in voie.

O clinica medicala, de exemplu, a promis prin slogan ca isi va primi foarte bine toti clientii si a marit capacitatea salii de asteptare, pentru ca oamenii sa vada foarte clar ca noua strategie este pusa in practica la modul cel mai pragmatic.

In acelasi spirit, angajatii unei cofetarii au invatat numele clientilor fideli pentru a le arata ca au intr-adevar o "relatie personala", dupa cum afirma sloganul companiei.

Sintetizeaza manualul de brand intr-o singura pagina, usor de transmis, usor de inteles, pentru a-ti informa toti angajatii si partnerii cum trebuie sa inteleaga si sa foloseasca identitatea companiei.

Brandul organizatiei trebuie sa fie reflectat si in managementul resurselor umane, in procesul de angajare dar si in cel de fidelizare, pentru a le arata candidatilor si angajatilor ca valorile comunicate ale companiei sunt cat se poate de reale.

Acestia vor intelege mai usor cum trebuie sa-si trateze clientii avand in fata exemplul ferm al companiei, decat dintr-o documentatie stufoasa, invatata pe de rost.

Comunica in permaneta angajatilor modul in care brandul companiei se reflecta in contracte, initiative si reusite, atat la nivelul afacerii cat si la nivel personal, legat de viata fiecarui angajat.

Unii directori de companii isi incep fiecare sedinta cu cate o anecdota sau un exemplu al modului in care organizatia a reusit in acea saptamana sa demonstreze ca "isi traieste brandul".

Monitorizeaza permanent modul in care fiecare client sau contact percepe identitatea companiei.

Vei putea descoperi astfel inadvertente greu de imaginat intre ticurile de comunicare ale angajatilor, inglobate intr-o imagine general acceptata si recunoscuta a organizatiei, si valorile declarate "pe hartie" ale companiei.

Desi pentru micii intreprinzatori recomandarile sunt simple si usor de pus in aplicare, marile companii vor avea nevoie in mod cert de o echipa de consultantii si multa munca la fiecare nivel al organizatiei.

Indiferent de solutia aleasa, cel mai important lucru este sa nu lasi brandul cerut, gasit si platit, la voia intamplarii, ci din contra, sa-l tratezi cu aceeasi atentie cu care gestionezi orice proces vital al companiei.

Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Un nou raport sugerează că Samsung ar putea introduce monitorizarea glicemiei în ceasurile sale inteligente de generație următoare, o inovație care ar putea transforma modul în care...
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
#branding companie, #valorile misiunea companiei, #strategie rebranding organizatie , #firma