Presa internationala - GM incepe plata datoriilor catre statul american

Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 09:20
1626 citiri
Presa internationala - GM incepe plata datoriilor catre statul american

Compania General Motors planuieste plata, inapoi catre Trezoreria americanaa a sumei de 6,7 miliarde de dolari, plata care ar urma sa inceapa anul acesta.

GM, ca urmare a dezvaluirii primului raport al incasarior de dupa faliment, a anuntat plata unui miliard de dolari trimestrial catre Trezorerie si, de asemenea, plata imprumutului facut de catre Canada, la o rata de 200 milioane dolari pe trimestru, informeaza Reuters.

GM nu are obligatia de a face nicio plata catre guvernul american inainte de iulie 2015 cand imprumutul atinge maturitatea, insa rapoartele peste asteptari la vanzarile de autovehicule vor permite companiei inceperea platilor mult mai devreme.

"Motivul pentru care GM procedeaza astfel este ca a avut rezultate mai bune decat cele asteptate in momentul in care a intrat in faliment si cand a iesit din faliment", a declarat pentru Reuters o sursa care nu avea autorizatia de a vorbi public.

Vanzarile automobilelor GM au scazut mai putin decat se astepta pe timpul procedurilor de faliment, in iunie si iulie, proceduri care au durat 39 de zile. De atunci vanzarile, alimentate partial si de catre programul de criza "Rabla" s-au mentinut peste estimari.

Drept urmare, GM nu a fost fortata sa se foloseasca tot de bani guvernamentali la iesirea din faliment. Sursa a declarat ca GM a utilizat doar 3 miliarde din cele 16 miliarde de dolari, bani care se gasesc intr-un cont restrictionat care nu poate fi accesat fara aceptul prealabil al Trezoreriei.

Plata imprumutului mai devreme decat era cazul "este coerenta cu orientarea guvernului american pe iesirea de pe aceasta pozitie cat mai devreme posibil", a explicat sursa citata.

Autoritatile americane au intervenit pentru a sprijini financiar atat GM cat si Chrysler Group, salvand astfel o portiune masiva dintr-un sector cheie al economiei americane de la colaps la inceputul recesiunii.

Cele 6,7 miliarde datorie reprezinta doar o mica parte din suma de 50 miliarde oferita GM. Cea mai mare parte a acesteia a fost convertita in participatiunea de 61 de procente in cadrul companiei, ceea ce a transformat Trezoreria americana in cel mai mare actionar al GM. Reprezentantii Trezoreriei au declarat ca spera sa poata vinde actiunile GM intr-o oferta publica initiala, anul viitor.

Sursa Reuters a declarat ca acest lucru nu se va intampla in prima parte a anului pentru ca planul de plata a imprumutului sa poata permite GM sa-si reduca datoriile cu cel putin 3 miliarde inaintea ofertei publice.

Insa situatia economica a GM este doar cu putin peste estimari, iar compania nu este cu totul pregatita sa-si plateasca datoriile.

"Desi au fost imbunatatiri considerabile, importante si care au pus compania in pozitia de a-si incepe platile, GM se gaseste totusi la primii pasi ai unei strategii de restructurare si inca nu este complet redresata", a mai declarat sursa.

Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Pe unele tarabe din piețe se vând acum și cireșe, iar un kilogram se vinde cu 150 de lei. Fructele sunt aduse din Turcia și Grecia, iar comercianții spun că, de fapt, prețul de...
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
#GM, #industria auto americana, #refacere economica, #recesiune globala , #industria