Ce sanse are Romania sa atraga investitii straine masive?

Miercuri, 10 Noiembrie 2010, ora 07:14
3217 citiri
Ce sanse are Romania sa atraga investitii straine masive?
Foto: Daylife

Investitiile straine directe in Romania au scazut cu peste 60 la suta in 2009, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, iar economistii nu sunt optimisti in ceea ce priveste revenirea acestora la un nivelul apropiat de cel din 2008.

In acel an, strainii au investit in Romania nu mai putin de 9,5 miliarde de euro. Un an mai tarziu, insa, nivelul a scazut la 3,44 de miliarde de euro, cu 63 la suta mai putin. Din acesti bani, doar 19 milioane de euro au fost destinati investitiilor de tip greenfield (investitii de la zero).

Potrivit analistilor, nivelul din 2008 nu va mai putea fi atins in perioada urmatoare, din mai multe motive.

In primul rand, suma de 9,5 miliarde de euro atinsa in acel an s-a datorat unor investitii in sectorul financiar si in cel de retail.

"Nivelul din 2008 nu se va mai intoarce niciodata. In primul rand, sa fie foarte clar, acel nivel a fost atins nu numai pe valul unui fel de delir colectiv, ci a fost atins pentru ca a constituit varful unei implantari financiare si de retail in Romania. Lucru care are legatura doar cu consumul, iar consumul anilor acelora nu se va mai intalni niciodata", a explicat, pentru Ziare.com, analistul Ilie Serbanescu.

Potrivit spuselor sale, daca macar o parte din acele 9,5 miliarde de euro ar fi fost investiti in productie, acum s-ar putea avea in vedere niste masuri care sa duca la cresterea investitiilor straine.

De asemenea, dupa parerea lui Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economiei Aplicata (GEA), este important ca investiile straine sa fie mai calitative, chiar daca sunt mai putine.

"Nu e vorba de a reveni la nivelul din 2008, dupa parerea mea, pentru ca nivelul de atunci era bazat pe investitii straine slab calitative, in domenii care stimulau speculatiile si consumul. Noi trebuie sa avem investitii straine, chiar daca mai putine, sa fie mai calitative, sa fie investitii productive", a spus Voinea, pentru Ziare.com.

Cum s-ar putea atrage investitorii straini?

Desi multi invoca taxele si impozitele prea mari drept piedici in fata intrarii investitorilor straini in Romania, Liviu Voinea sustine ca nu este nevoie de scaderea acestora, ci de o constanta a lor.

"Cred ca ar trebui evitate masurile care sa altereze profund mediul de afaceri, schimbarile legislative majore, cresteri semnificative de fiscalitate, lucruri de genul asta", a spus Voinea.

"Nu trebuie scazute taxele, pentru ca se intra intr-un dumping fiscal. Oricand se va gasi cineva care sa ofere taxe mai mici. Trebuie oferita stabilitate, in primul rand. Sunt suficiente oportunitati si profit in Romania se poate face", a adaugat directorul GEA.

Desi masurile luate pe plan local sunt extrem de importante, la fel de mare impact asupra investitiilor straine il are si dezvoltarea economica la nivel mondial.

"Nu depinde numai de economia romaneasca. E vorba si de revenirea economiei mondiale, astfel incat firmele sa aiba bani de investitii intr-un mediu mai riscant, cum este Romania", a adaugat Voinea.

Analistul financiar Bogdan Baltazar este de parere ca ar trebui simplificate procedurile si diminuata birocratia, pentru a reusi sa atragem mai multi investitori straini.

"Nu gasesc ca trebuie facute lucruri deosebite, fata de aceste lucruri elementare: simplificarea birocratiei, scaderea numarului de raportari. Evident, incadrarea in ceea ce cere FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, cu micsorarea deficitului bugetar sub 4,4 la suta la anul. Ne-au dat un fel de derogare, pentru ca trebuia sa terminam cu aerieratele pana la sfarsitul acestui an. Ele sunt la un nivel record, de vreo 2 miliarde", a explica Baltazar, pentru Ziare.com.

De asemenea, in opinia sa, cresterea economica de 1 - 2 la suta inregistrata in tarile din Europa Occidentala nu este de ajuns pentru a determina extinderea companiilor.

"Depinde, dupa parerea mea, si de relansarea in Europa Occidentala, dar depinde in primul rand de noi sa fim o destinatie prietenoasa si, nu mai vorbesc, profitabila", a mai spus Baltazar.

In schimb, Ilie Serbanescu sustine ca investitorii straini nu vor dori niciodata sa investeasca in domenii care aduc un plus valoare in Romania, ci doar asteapta revenirea cererii pe plan local.

"Nu stiu daca vor scadea (investitiile in 2011 - n.r.), dar este exclusa reatingerea acelui nivel. Locul harazit Romaniei este de anexa bananiera. Nu e vorba de a produce aici ceva si de a avea un plus valoare mare, ci de a exploata ce mai exista", a incheiat analistul.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#investitii straine Romania, #investitii straine directe, #scadere investitii straine , #investitii straine