RADET vrea sa dea in judecata un minister - Investitii de 1,2 miliarde de euro pentru inlocuirea retelei

Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 13:16
2533 citiri
RADET vrea sa dea in judecata un minister - Investitii de 1,2 miliarde de euro pentru inlocuirea retelei
Foto: RADET

RADET urmeaza sa dea in judecata Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pentru recuperarea unei datorii, iar municipalitatea ar trebui sa faca investitiile necesare pentru modernizarea retelei, sustine Gabriel Dumitrascu, seful companiei care se ocupa cu distribuirea energiei termice in Capitala.

El a explicat situatia grava in care se afla RADET si deciziile pe care vrea sa le ia pentru ca bucurestenii sa nu mai ramana fara caldura si apa calda in miezul iernii.

Dupa ce a dat in judecata Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), solicitand anularea celor doua ordine ANRE care stabilesc metodologia de calcul al tarifului la agentul termic, pe motiv ca nu sunt in concordanta cu legea, RADET urmeaza sa actioneze in instanta si Ministerul Dezvoltarii Regionale, pentru a recupera creante in valoare de 715 milioane de lei.

RADET a dat in judecata ANRE

"Ma pregatesc pentru asta, i-am notificat deja. Am avut cateva discutii, dar oficialii Ministerului spun ca dreptul este prescris. Eu nu sunt de acord cu acest lucru, pentru ca RADET a facut deconturile in fiecare luna, le-a trimis catre Primaria Capitalei, care, la randul ei, le-a trimis catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Ei nu au venit, insa, cu nici un raspuns. In fiecare an, RADET a facut precizarile de debite cu autoritatea, respectiv Primaria Municipiului Bucuresti.

Le-am spus deja ca ii voi da in judecata si am inceput pregatirea actiunii. Am avut deja intalniri cu ministrul Vasile Dancu, in decembrie, ca sa gasim o varianta de rezolvare", a declarat seful RADET, pentru Bursa.

Intrebat care e situatia conflictului cu producatorul de energie Elcen, dupa ce numeroase avarii au lasat bucurestenii in frig la inceputul anului, Gabriel Dumitrascu a calificat situatia drept un conflict de interese, ce este generata "de blocajul financiar indus".

"Cautam impreuna solutii", a spus seful RADET.

Bucurestenii stau in frig, RADET ridica din umeri: Nu avem inca solutii pentru Drumul Taberei

E nevoie de investitii la RADET, dar nu le face nimeni

Gabriel Dumitrascu a mai spus ca exista potential de investitii, dar nimeni nu a vrut pana acum sa creeze conditiile care sa faca posibile aceste investitii.

"Reteaua primara de transport a energiei termice a Bucurestiului are peste 970 km, iar reteaua secundara de distributie are peste 2970 de km. RADET administreaza domeniul public apartinind Municipiului Bucuresti. Toata reteaua si punctele termice sunt ale municipalitatii. Municipalitatea este cea care ar trebui sa faca investitiile. Doar investitiile in inlocuirea si redimensionarea retelei primare de transport ar conduce la o reducere a costurilor cu 200 de milioane de lei anual. Dar investitiile in noi capacitati de productie in zonele deficitare pot fi faacute si de catre investitori privati.

Amplasarea judicioasa a surselor de productie in arealul Bucurestiului ar conduce la reduceri de cost de transport a agentului termic de aproximativ 100 de milioane de lei anual. Doar implementarea acestor doua masuri ar conduce la diminuarea subventiei anuale cu 300 de milioane de lei si ar face ca recuperarea investitiilor sa se faca in mai putin de 10 ani", a explicat seful RADET.

Ciolos, despre disputa RADET-ELCEN: Se rasfrange asupra cetatenilor

Intrebat de valoarea investitiilor, acesta a spus ca estimarile arata ca ar fi nevoie de 1,2 miliarde de euro doar pentru inlocuirea retelei.

"Noi spunem ca optimizand, cu tot cu redimensionare, ne putem duce undeva la 700 de milioane de euro costul total al reabilitarii retelelor de termoficare, primare si secundare, inclusiv punctele termice. Suplimentar, sunt necesare cel putin 5 surse noi de producere a agentului termic in cogenerare, astfel incat sa aplici principiul sursa de productie sa fie cat mai apropiata de locul de consum, care necesita in jur de 200 de milioane euro.

Dar aceste investitii pot fi si private. In plus, vor fi necesari in jur de 600-700 milioane de euro pentru retehnologizarea si redimensionarea surselor existente, o parte din costuri fiind alocate pentru ecologizarea amplasamentelor ce vor fi eliberate", a punctat seful RADET.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#RADET judecata ministerul dezvoltarii regionale, #RADET datorii, #RADET investitii , #investitii