Statiune balneara de lux in Turda - investitie de 47,5 milioane de euro

Marti, 15 Martie 2011, ora 11:59
4026 citiri
Statiune balneara de lux in Turda - investitie de 47,5 milioane de euro
Foto: Arhiva

In apropierea orasului Turda, langa fosta mina de sare din Turda-Durgau, va fi construita o noua statiune balneara de lux, investitia fiind estimata de 47,5 milioane de euro.

Pe langa hoteluri de trei, patru si cinci stele, statiunea va dispune si de patinoar, hipodrom, teren de golf, in zona urmand sa fie reabilitate si renovate in total patru foste mine de sare.

"Statiunea este unul dintre proiectele pe care dorim sa ne axam. Aceasta va cuprinde doua complexuri balneare, unul denumit Floare de Sare, care se va adresa turistilor cu posibilitati financiare mai mari, si inca unul pentru turistii cu bugete mai reduse", a declarat pentru Gandul primarul municipiului Turda, Tudor Stefanie.

Primarul Turdei a explicat ca pentru finantarea proiectului sunt luate in calcul trei posibilitati: emisiunea de obligatiuni, credite bancare cu garantia statului si parteneriatul public-privat. Primaria a calculat si in cat timp vor putea fi recuperati banii investiti.

"In 10 ani ne propunem ca intreaga investitie sa fie recuperata, luand in calcul un grad de ocupare al statiunii de 80%", a mai spus primarul Tudor Stefanie. Institutia a investit deja, in perioada 2009-2010, in reabilitarea a trei foste mine de sare circa 6,8 milioane euro prin fonduri Phare, precum si 0,5 milioane euro pentru amenajarea din punct de vedere turistic a doua lacuri sarate.

O etapa ulterioara prevede reabilitarea hotelului Potaissa din Turda si crearea zonei de recreere.

Fosta mina de sare din Turda - Durgau a fost exploatata pana in 1932 si a fost deschisa partial in scop turistic in 1993, fiind partial modernizata in 2009-2010. In vecinatatea ei se afla doua lacuri sarate, fiind create astfel facilitatile pentru scopuri recreative si de sanatate.

Pot fi vizitate fostele mine Iosif, Tereza si Rudolf. Sunt interesante utilajele medievale de exploatare a sarii, perfect conservate, unice in Europa: fieraria, crivacul si moara de sare. Alte elemente ce merita vazute sunt: altarul cioplit in sare si Scara Bogatilor (lucrata filigranat in lemn).

Planurile pentru construirea statiunii de lux intervin in momentul in care zone intregi din orasul Turda sunt contaminate cu mercur si insecticid, dupa ce uzina chimica din oras a fost dezafectata si demolata. Oamenii care cauta acum fier vechi in zona sunt expusi riscului de a se imbolnavi.

Turda, orasul otravit cu mercur si insecticid

Uzina Chimica Turda a fost demolata si dezafectata in 2001-2002, dupa ce a fost cumparata de un om de afaceri arab, care a valorificat metalul vechi. Insa tone de substante periculoase au ramas ingropate in pamant, iar de 21 de ani polueaza mediul, arata un documentar difuzat duminica la Antena 3.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#Mina Turda Durgau, #statiune lux mina Turda , #investitii