Previziunile fondatorului Alibaba: Vom lucra mult mai putin in viitor. Daca evitam al Treilea Razboi Mondial

Sambata, 24 Iunie 2017, ora 11:55
17438 citiri
Previziunile fondatorului Alibaba: Vom lucra mult mai putin in viitor. Daca evitam al Treilea Razboi Mondial

Jack Ma, fondatorul companiei chineze de comert electronic Alibaba, a vorbit de curand despre consecintele pe care avansul tehnologiei le va avea asupra pietei muncii, dar si despre transformarea rolului Chinei pe scena mondiala.

Ma a participat in aceasta saptamana la conferinta Gateway '17, cel mai important eveniment public din SUA al gigantului chinez, care a avut loc in Detroit. Iata cateva dintre cele mai interesante afirmatii facute cu aceasta ocazie:

Al Treilea Razboi Mondial

Tehnologii noi precum machine learning si inteligenta artificiala vor elimina multe locuri de munca intr-un viitor nu foarte indepartat, a spus Ma pentru CNBC, mentionand chiar si posibilitatea, in acest context, a izbucnirii celui de-al Treilea Razboi Mondial.

Pentru a preveni un astfel de dezastru, liderii lumii trebuie sa actioneze din timp, considera miliardarul chinez.

"De aceea calatoresc, vorbesc cu toate guvernele si sefii de stat si le spun sa se miste rapid. Daca nu o vor face, vor fi probleme. (...) Crezul meu este ca trebuie sa repari acoperisul cat inca functioneaza", a spus Ma, care recomanda sporirea investitiilor in educatie.

Jobul viitorului

Cum piata muncii va fi transformata radical, este esential sa evoluezi odata cu noile cerinte.

"Vine un nou val. Locurile de munca vor fi eliminate. Unii oameni, cei care vor tine pasul, vor fi bogati, vor avea mai mult succes", a mai spus Ma.

Insa pentru cei care raman in urma, viitorul va fi "dureros", arata CNBC.

Potrivit sefului Alibaba, jobul viitorului este legat de date. Astfel, competentele asociate cu datele si cu analiza lor vor fi la mare cautare.

Program de 16 ore pe saptamana

Insa inteligenta artificiala va aduce si beneficii. Astfel, oamenii vor munci mai putin si vor calatori mai mult.

"In urmatorii 30 de ani, oamenii vor lucra doar patru ore pe zi si poate patru zile pe saptamana", crede Ma. In plus, daca oamenii viziteaza astazi 30 de locuri, peste trei decenii vor vizita 300 de locuri.

China, motorul economiei globale

De-a lungul timpului, China a fost cunoscuta ca atelierul lumii, care produce si exporta bunuri ieftine, insa acest lucru este pe cale sa se schimbe radical.

"China se transforma din exportator in importator. Va fi cea mai mare piata de consum si motorul economiei globale", a afirmat Ma cu ocazia conferintei din Detroit, potrivit Yahoo Finance.

Din 2014, consumul a fost forta motrice a cresterii economice a Chinei. Anul trecut, a avut o contributie de 64,6% la cresterea produsului intern brut, fata de 50% in 2013, fiind sustinut de o clasa de mijloc tot mai numeroasa. Ma vrea ca producatorii americani sa se orienteze catre acest grup de consumatori.

Pentru a ne face o idee despre voracitatea pietei chineze, Ma a mentionat ca Alibaba a vandut weekendul trecut in doar 15 minute 2 milioane de rujuri produse in SUA.

Citeste si:
Vicepreședinte liberal, despre negocierea cu AUR: „PNL nu va negocia sau coopera în plan guvernamental cu partide extremiste”
Vicepreședinte liberal, despre negocierea cu AUR: „PNL nu va negocia sau coopera în plan guvernamental cu partide extremiste”
Vicepreşedintele PNL Alexandru Muraru a declarat marți, 27 septembrie, că liberalii nu vor negocia sau colabora la guvernare cu partide extremiste și a transmis că nu vor exista negocieri...
Precedentul invocat de Orban prin care Cîțu nu mai poate fi numit premier dacă trece moțiunea. „Eu sunt Stan păţitul împreună cu preşedintele Iohannis”
Precedentul invocat de Orban prin care Cîțu nu mai poate fi numit premier dacă trece moțiunea. „Eu sunt Stan păţitul împreună cu preşedintele Iohannis”
Ludovic Orban a declarat marți, 27 septembrie, că Florin Cîţu nu mai poate fi desemnat din nou premier de către preşedintele Klaus Iohannis, în cazul în care trece moţiunea de cenzură....
Sursa: Ziare.com