Vezi ce fosti si actuali ministri sunt printre cei mai bogati romani

Vineri, 01 Octombrie 2010, ora 07:33
7125 citiri
Vezi ce fosti si actuali ministri sunt printre cei mai bogati romani

Oamenii de afaceri din noul Forbes 500 Miliardari au demonstrat ca pot avea succes in mai multe domenii de activitate, multi dintre ei reusind chiar si in politica.

Daca unii au fost destul de convingatori pentru a ajunge in Parlament sau la o primarie, altii au ajuns si mai departe. Cinci dintre ei sunt sau au fost membri ai Guvernului si se lauda cu averi cuprinse intre 8 si 39 de milioane de euro.

Cel mai bogat dintre ei este Adriean Videanu, care a castigat intre 37 si 39 de milioane de euro din prelucrarea marmurei. Ultima perioada nu a fost, insa, prea buna pentru fostul ministru al Economiei, care si-a pierdut postul din Guvern si a incheiat anul 2009 cu pierderi importante.

Grupul Titan Mar - Marmosim, cu afaceri in domeniul productiei si prelucrarii de piatra si borduri, a raportat afaceri in scadere pe ambele firme. Titan Mar a terminat pentru prima data un an pe minus, avand o pierdere de un milion de euro si venituri mai mici cu 16,5%. In acelasi timp, Marmosim a avut o cifra de afaceri in scadere cu 13% fata de anul precedent.

Pentru a limita efectele crizei, Videanu a fost nevoit sa concedieze 20% din angajatii Marmosim, lucru care l-a ajutat in cele din urma sa aiba un profit de 600.000 de euro.

In afara de celebra casa de la Snagov, din declaratia de avere a fostului ministru aflam ca acesta mai detine si doua apartamente in centrul Bucurestiului si un teren intravilan de aproape 2.000 mp in judetul Hunedoara.

Videanu este urmat in top de fostul ministru al Sanatatii Ion Bazac. Familia lui se afla in topul Forbes 500 Miliardari pe locul 319 cu o avere de 15-16 milioane de euro, construita in domeniul auto.

Printre proprietatile sotilor Bazac, Ion si Camelia, se numara un apartament in Monaco si doua in Bucuresti, un teren de 215.000 mp si o casa de vacanta la Snagov. Cei doi au trei autoturisme de lux si un ATV, bijuterii in valoare de 45.000 de euro, dar si pachetul majoritar de actiuni la Forza Rosa si la Inox Distribution.

Ion Bazac avea in conturi, anul trecut, peste 2,8 milioane de lei si 121.000 de dolari, iar in ultimii doi ani a castigat 1,2 milioane de euro din vanzarea actiunilor pe care le detinea la Credit Europe Bank.

Sotii Bazac au decis sa aduca Ferrari pe piata romaneasca chiar dupa o vizita la Maranello. Camelia Bazac mai condusese pana atunci un business Maseratti in Romania, dar tot au avut nevoie de cativa ani pentru a-i convinge pe italieni ca tara noastra ar fi o buna piata de desfacere pentru ei. Cei de la Ferrari si-au dat acordul in 2005, dar semnarea contractului si punerea in aplicare a planului de afaceri au mai durat doi ani.

Primul magazin Forza Rosa a fost deschis in mai 2008 si avea doar modele de ultima generatie pe care Camelia Bazac spune ca le-a vandut imediat. In 2009 au vandut 25 de masini Ferrari, iar in acest an si-au propus sa livreze 26 de masini. Numarul de masini pe care le au la dispozitie depinde, insa, de cei de la Maranello, sotii Bazac avand acum mai multe cereri decat pot onora.

Forza Rosa a inregistrat anul trecut afaceri de 6,5 milioane de euro si un profit de 0,4 milioane de euro. In 2010, tinta celor doi este de a avea un business de 10 milioane de euro. Cea mai scumpa masina pe care au vandut-o pana acum e un Ferrari Scaglieti personalizat de peste 320.000 de euro.

Urmatorul ministru din Forbes 500 Miliardari este Elena Udrea, care detine impreuna cu sotul ei, controversatul Dorin Cocos, o avere de 12-13 milioane de euro.

Primul business important al lui Dorin Cocos este cel cu parcarile Dali din Capitala. Initial era vorba de 500 de locuri de parcare pe care firma lui Dorin Cocos trebuia sa le administreze in urma unei licitatii castigate in 1995. Contractul controversat a ajuns la cateva mii de locuri de parcare si a fost prelungit de toti primarii Capitalei pe perioade de cel putin cinci ani.

Contractul a fost reziliat in urma cu doi ani de Sorin Oprescu, Dorin Cocos bazandu-se acum doar pe cele doua hoteluri pe care le opereaza sub numele Euro Hotels International.

Ministrul Elena Udrea povestea in primavara ca are probleme cu somnul din cauza crizei economice si ca trebuie sa achite integral un credit de trei milioane de euro pana la sfarsitul anului. De asemenea, ministrul Turismului spunea si ca a reusit sa vanda doar trei apartamente din blocul pe care l-a construit in Floreasca.

Si ministrul Apararii Gabriel Oprea se afla in topul celor mai bogati romani cu o avere de 9-10 milioane de euro. Potrivit ultimei declaratii de avere, Oprea are opt imobile in Bucuresti, Voluntari, Mangalia si Predeal, dar si o serie de terenuri.

De asemenea, ministrul detine un Volkswagen din 2006 si un Mercedes din 2007, bijuterii in valoare de 10.000 de euro si tablouri, statuete si icoane de 50.000 de euro. Acestea sunt dobandite, potrivit declaratiei de avere, in perioada 1985 - 2007, respectiv 1986 - 2005.

Oprea nu are doar o avere importanta, ci si un parcurs politic de invidiat. A fost secretar de stat in Administratia Nationala a Rezervelor Statului, prefect si apoi ministru al Apararii. Pana in ianuarie 2009, el a fost membru PSD, dar partidul aflat atunci la guvernare a decis sa ii retraga sprijinul politic dupa o serie de controverse.

Ultimul fost sau actual membru al Executivului aflat in topul Forbes este chiar fostul premier Calin Popescu Tariceanu. Afacerile cu masini i-au adus acestuia 8 milioane de euro si il claseaza pe penultimul loc din top.

Automotive Trading Services (ATS) a avut in 2009 o cifra de afaceri de 15,8 milioane de euro si un profit de 500.000 de euro. Fostului premier i-a mers mai bine, se pare, cu importul de motociclete Harley Davidson pentru care a si deschis al doilea showroom din Romania, la Constanta, in urma unei investitii de 700.000 de euro.

In ceea ce priveste masinile, Calin Popescu Tariceanu a decis sa renunte la marca Citroen si sa importe autoturisme Ford, devenind astfel al cincilea dealer Ford din Capitala.

Citeste si:
PSD a sesizat Poliţia, Jandarmeria, Prefectura Capitalei şi IGSU în legătură cu Congresul PNL de sâmbătă
PSD a sesizat Poliţia, Jandarmeria, Prefectura Capitalei şi IGSU în legătură cu Congresul PNL de sâmbătă
PSD a sesizat Poliţia Locală Sector 1, Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Prefectura Capitalei, Direcţia Generală a Poliţiei Municpiului...
Despre teza ”guvernului meu”, validată pentru prima dată de Traian Băsescu
Despre teza ”guvernului meu”, validată pentru prima dată de Traian Băsescu
Teza „guvernului meu” (format din „partidul meu”) este o teză băsistă prin excelență. Ea a fost formulată în primul mandat al domnului Băsescu Traian ca Primar General al Capitalei...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
Sisif
rank 1
Vezi ce fosti si actuali ministri sunt printre cei mai bogati romani.
ioana1
rank 5
altii n-au ce manca si astia isi compara averile