Cum sa faci un plan de afaceri reusit

Duminica, 18 Aprilie 2010, ora 08:07
30871 citiri
Cum sa faci un plan de afaceri reusit
Foto: Arhiva

Toti intreprinzatorii isi fac un plan inainte de a incepe o afacere, chiar daca deseori doar in minte. Un plan scris este cerut de banci sau finantatori.

Planul scris ajuta la clarificarea ideilor principale ale afacerii si obliga la strangerea unor informatii deseori ignorate la inceputul afacerilor, precum cercetarea pietei si estimarea incasarilor. Pentru a-ti face un plan de afaceri reusit, trebuie sa urmezi cativa pasi simpli:

Mai intai intreba-te care-i scopul planului de afaceri pe care-l faci. Vrei un ghid ca sa incepi o noua afacere sau vrei sa-ti mai strangi niste capital pentru afacerea pe care o ai deja?

Primul pas ar fi sa pui pe hartie o lista de teluri pe care vrei sa le atingi in afacerea ta si faci un plan despre cum va arata aceasta afacere peste trei-cinci ani. Defineste-ti in mod clar publicul tinta, clientii, fa o imagine a celor care-ti vor cumpara produsele.

Apoi trebuie sa faci o schema a continutului afacerii ca sa stii exact care sunt domeniile in care sa te informezi.

Aduna datele de care ai nevoie. De exemplu, ai nevoie de informatii despre concurenta, despre marimea pietei pentru care afacerea ta va produce, despre caracteristicile clientelei pe care-o tintesti.

Aduna-ti, pe hartie, echipa cu care vei lucra. Daca nu esti absolut sigur de calitatile unei persoane pe care ai luat-o "la bord", acum e momentul sa te razgandesti. Ai grija sa aduni CV-urile lor detaliate, nu numai informatiile despre experienta lor profesionala sunt de ajutor, ci si datele personale.

Trebuie sa faci rost de toate documentele de care crezi ca ai nevoie pentru afacerea ta - formulare, certificate, copii dupa diverse acte contabile. Mai bine sa fie in plus, decat sa-ti lipseasca vreun act, tocmai cand ai nevoie de el.

Uita-te peste alte planuri de afaceri din domeniul tau. Cu siguranta nu esti prima care incearca o afacere in acest domeniu, asa ca nu trebuie sa te chinui sa reinventezi roata. Nu strica sa te inspiri de la altii care au avut succes.

Iata cateva site-uri romanesti care iti pot oferi idei legate de un plan de afaceri bine facut:

- plandeafacere.ro

- postuniversitar.ro

- plandeafaceri.eu

- ideideafaceri.ro

Inainte de a-l culege la calculator, mai citeste-l o data pe zi, timp de o saptamana, pentru a-l modifica sau corecta. Prezinta apoi acest plan de afaceri unui jurist si unui contabil, si chiar unui consultant de afaceri.

Si ultimul pas - redactarea documentului cu care vei pleca la "vanatoare de bani". Alege-ti programul in care vei scrie acest plan de afaceri. Te poti folosi de un simplu program de editare text, cum este Word, sau un program ceva mai complicat, cu mai multe optiuni de prezentare a documentelor, cum ar fi PowerPoint.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#plan afaceri, #model plan afaceri, #idei afaceri , #plan afaceri