Amenzi colosale pentru cartelul detergentilor din Franta

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 16:04
4160 citiri
Amenzi colosale pentru cartelul detergentilor din Franta

Autoritatea de Concurenta din Franta a amendat 3 mari firme producatoare de detergenti cu 361 de milioane de euro pentru organizarea unui cartel.

Unilever, Procter&Gamble, Henkel si Colgate-Palmolive s-au inteles in perioada 1997-2004 asupra pretului detergentilor, conform Business Week.

Aceste companii au incalcat regulile concurentei loiale, prin practirea unei intelegeri interne, actionand astfel in defavoarea clientului, pretul platit la raft fiind mai mare.

In aceste conditii, Autoritatea de Concurenta din Franta a aplicat amenzi de 361 milioane de euro firmelor Procter&Gamble, Henkel si Colgate-Palmolive, compania Unilever fiind scutita de plata pentru ca aceasta a facut denuntul, beneficiind de o clauza de clementa. Altfel, ar fi suportat o amenda de 248,5 milioane de euro.

Henkel trebuie sa plateasca 92,3 milioane de euro, Procter&Gamble a primit o amenda de 233,6 milioane de euro, iar Colgate-Palmolive a fost sanctionata cu 35,4 milioane de euro.

Companiile anchetate sunt prezente si pe piata din Romania, insa aceasta investigatie nu vizeaza si activitatile din tara noastra. "Momentan, nu avem nimic in lucru pe aceasta piata", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, citat de Adevarul.

Companiile Unilever si Procter & Gamble au fost de acord sa plateasca o amenda totala de 315,2 milioane de euro pentru a opri o investigatie a Uniunii Europene in legatura cu metodele ilegale de fixare a preturilor pentru detergenti. Pietele vizate de cei trei producatori de detergenti au fost Belgia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Portugalia si Spania.

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#amenda Henkel, #amenda Procter Gamble, #amenda Colgate Palmolive, #cartel detergenti , #producatori