Retail-ul din Romania, la jumatate fata de tarile vecine

Luni, 27 Septembrie 2010, ora 16:00
1305 citiri
Retail-ul din Romania, la jumatate fata de tarile vecine
Foto: DTZ Echinox

In Romania s-a mai putea construi inca 784.000 de metri patrati de spatii moderne de retail, adica jumatate din volumul celorlaltor tari din Europa Centrala si de Est, potrivit firmei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Potrivit unui raport al companiei de consultanta, remis Ziare.com, Romania ar mai putea absorbi, in urmatorii ani, aproximativ 37 mp de spatii moderne de retail la mia de locuitori.

Volumul maxim, de 784.000 mp, se situeaza la jumatate fata de restul tarilor central si est europene, din cauza veniturilor medii mult mai mici ale romanilor.

Astfel, conform calculelor DTZ, daca in Polonia, Cehia sau Ungaria venitul mediu se ridica la 618 euro, in Romania acesta este 353 de euro, astfel ca nivelul de saturatie al pietei spatiilor moderne de retail ar fi in jurul valorii de 100 mp la 1.000 locuitori.

"Principalele orase din provincie care ar putea absorbi volume noi de retail modern sunt Craiova, Ploiesti, Galati, concentrari urbane unde au fost anuntate numeroase proiecte, dar nu s-a livrat inca nimic sau foarte putin. Aceleasi destinatii sunt si intre primele pe lista de expansiune a hipermarketurilor", a explicat Razvan Sin (foto), seful departamentului de retail in cadrul DTZ Echinox.

"Noi proiecte pot aparea in alte orase principale unde proiectele in dezvoltare sunt blocate din lipsa de finantare si exista oportunitati pentru un proiect mai bun, intr-o locatie mai atractiva. Retailer-ii care au semnat contracte dar au optiunea de a rezilia se vor uita la alternative si vor lua in calcul posibilitatea de a deschide in centre cu premise mai bune de succes. Un model de centru comercial pe care il vom vedea dezvoltandu-se pe termen scurt si mediu sunt galeriile mici, alaturate unui discounter de food, cum ar fi Plus, Lidl, Minimax, Profi sau Penny si unor ancore de fashion de tipul Takko sau Deichmann in orase cu mai putin de 100,000 de locuitori", a adaugat Sin.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#spatii retail Romania, #constructie spatii retail , #retail