De ce reduc companiile costurile, in special cele legate de angajati?

Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 08:44
3580 citiri
De ce reduc companiile costurile, in special cele legate de angajati?
Foto: Tweak Your Biz

In actualul context economico-social, exista o tendinta din ce in ce mai mare a companiilor de a identifica solutii prin intermediul carora sa reduca din costuri.

Reducerea costurilor reprezinta masura cea mai la indemna pe care o au la dispozitie angajatorii pentru obtinerea unei marje superioare de profit, in special in momentul in care in piata nu se intrevad semnale privind o evolutie spectaculoasa a cererii pentru produsele sau serviciile din portofoliu.

Ce te faci cand esti CEO sau director financiar, iar actionarii te preseaza continuu, solicitandu-ti sa gasesti solutii prin care sa reduci costurile?

Inevitabilul se produce si in cele din urma, sub spectrul reducerii cheltuielilor, intra si cheltuielile cu angajatii sau cele asociate angajatilor.

Iar aici ma refer la o plaja larga de costuri; de la cheltuielile cu salariile, asigurari sociale, asigurari de sanatate pana la cheltuielile cu telefonul de serviciu, utilitati si chiar costurile de inchiriere a spatiului in care isi desfasoara activitatea angajatii respectivi.

Tocmai de aceea, unele companii, in momentul in care decid sa renunte la anumite linii de business, nu actioneaza in directia pastrarii celor mai buni angajati, ci decid sa renunte la toti angajatii dintr-o anumita directie/compartiment. Drept urmare, performanta individuala nu garanteaza pastrarea locului de munca.

Cum privesc angajatii lucrurile?

Pe de alta parte, angajatii sunt de cele mai multe ori nemultumiti de venitul pe care-l obtin, nemultumirea fiind cu atat mai mare fata de companiile care obtin profit in Romania si care, teoretic, ar avea la dispozitie resursele financiare necesare pentru mariri de salarii.

Aici putem lua ca exemplu domeniul retailului, in care angajatii marilor lanturi de hipermaketuri obtin salarii foarte mici (aprox. 750 - 800 de lei au cei de la casierie), in timp ce profiturile companiilor din acest domeniu se situeaza, in cazul anumitor jucatori, la 330 de milioane de lei pentru Kaufland si la 145 de milioane de lei pentru Carrefour, in anul 2013.

Dar, dupa cum am mentionat anterior, pentru executivii acestor companii va exista intotdeuna o presiune din partea actionarilor privind controlul costurilor, asa ca vor incerca sa mentina un nivel cat mai redus al bugetului de salarii.

Care este solutia?

Concluzia este ca nu orice fel de job poate fi bine platit, indiferent de nivelul rezultatelor individuale ale unui angajat. Pentru o companie solutia este sa investeasca in acele capacitati care ii permit sa dobandeasca abilitatile necesare pentru o crestere ulterioara, reducand in acelasi timp costurile in zonele in care nu este afectata perceptia clientilor legata de produsele/serviciile companiei.

Pentru un angajat, solutia este sa dobandeasca acele abilitati necesare pentru a obtine un venit superior sau, in particular, sa se situeze intr-o zona in care exista premize de crestere si dezvoltare a activitatii companiei in care lucreaza.

Daca nu exista astfel de premize, ar trebui sa aiba in vedere o schimbare de job, insa nu inainte de a acumula cunostinte si abilitati necesare desfasurarii unor alte tipuri de activitati.

Marius Sandu

Expense Consulting

www.ReducereCosturi.ro

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#companii reduc costuri, #companii reducere costuri, #companii reducere costuri angajati , #salariati