Suntem campioni la cresterea salariilor, dar tot castigam cel mai putin din UE

Marti, 20 Septembrie 2016, ora 08:45
3126 citiri
Suntem campioni la cresterea salariilor, dar tot castigam cel mai putin din UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Datele Eurostat ne arata ca suntem lideri in Uniunea Europeana la cresterea costului orar cu forta de munca din 2004 incoace, dar figuram la coada clasamentului in cifre absolute.

Adica romanii incaseaza in continuare salarii foarte mici, de-abia am ajuns la o cincime din media UE la acest capitol.

In plus, cresterea despre care vorbim nu este calculata ca valoare absoluta in euro. Daca ar fi asa, majorarile salariale din Romania s-ar situa sub cele din tari precum Germania sau Franta, arata o analiza Curs de Guvernare.

Avem si un indicator la care stam aproape identic cu locomotiva germana, si anume ponderea costurilor non-salariale in cheltuielile cu forta de munca.

Cu 22%, Romania e sub media de 24% a UE (adica mediul de afaceri destul de favorizat din aceasta perspectiva) si la foarte mica distanta de Germania, care apare cu 22,3%.

Mentionam ca tarile care ofera servicii sociale foarte bune au, de regula, si niveluri relativ ridicate de taxare non-salariala (Franta 33,2% si Suedia 32,1%)

Exista si colege de bloc estic care impovareaza ceva mai putin sarcina fiscala a firmelor, precum Croatia (14,9%), Bulgaria (15,7%) sau Polonia (18,3%). Dar si altele cu valori sensibil mai mari, cazul Slovaciei (26,4%), Cehiei (27,1%) sau Lituania (27,8%).

Cehia figureaza cu o crestere substantiala a costului cu forta de munca in 2015 fata de 2014. Cu toate acestea, daca se face trimitere la nivelul in euro, se poate observa cum acest cost a ramas anul trecut mai mic decat in 2012.

Ceea ce arata destul de clar de ce trebuie urmarit un astfel de indicator pe o perioada ceva mai mare de timp si nu doar prin prisma celor mai recente evolutii.

Iata si cum a evoluat salariul minim in Romania in ultimii 11 ani (Infografic) si unde sa te angajezi ca sa primesti un salariu mare: Domeniul in care s-a castigat, in medie, peste 5.300 de lei

Citeste mai departe despre paradoxul costului cu forta de munca in Romania pe Curs de Guvernare

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#salarii Romania, #Romania UE comparatie salarii , #salariati