10 afaceri de succes mondial furate de chinezi

Miercuri, 10 August 2011, ora 11:03
7965 citiri
10 afaceri de succes mondial furate de chinezi
Foto:CNBC

China se poate lauda, in acest moment, cu cea mai dinamica economie a lumii, dar si cu faptul ca e, indiscutabil, centrul mondial al falsurilor si al furtului intelectual.

Chinezii au reusit performanta de a copia atat magazine ale unor firme celebre, precum Nike sau Apple, cat si parcuri Disney sau carti cu Harry Potter, informeaza CNBC.

Ziaristii americani au realizat lista celor 10 afaceri de succes, pe care chinezii le-au copiat fara scrupule:

1. Magazinele Apple

Cel mai important producator mondial de echipamente IT, Apple, are mai multe fabrici si magazine in China, dar asta nu i-a impiedicat pe chinezi sa aiba propriile lor copii. Autorii blogului american Bird Abroad au descoperit magazine aproape identice cu cele ale Apple, unde se vindeau laptopuri si tablete, de asemenea aproape identice, avand aceleasi semne si, de multe ori, aceiasi vanzatori ca si magazinele originale.

In urma protestului companiei americane, autoritatile chineze au inchis cea mai mare parte a acestor magazine.

2. Parcuri Disney

Particularii chinezi se intrec in a falsifica produsele occidentale, insa nici autoritatile statului nu se dau inapoi de la acest lucru. Astfel, jurnalistii occidentali au descoperit ca guvernul districtului Shijingshan a deschis un parc de distractii care seamana leit cu parcul Disney. Acesta are acelasi design si aceleasi personaje ca cele din America sau Franta, de la Cei Sapte Pitici, la Mickey Mouse si Goofy.

In ciuda protestelor companiei Disney, parcul functioneaza fara probleme, din 2007 incoace.

3. Magazine IKEA - singura diferenta, la meniu

Celebrul producator suedez de mobila IKEA are motive serioase de ingrijorare, in conditiile in care are o copie la scara mare in orasul Kunming, din sud-vestul tarii.

Fabrica are aceleasi culori ca si IKEA, vinde aceleasi produse, evident falsificate, iar singurele diferente sunt la meniu, unde, in locul chiftelelor si somonului suedez, avem porc si ou, preparate in stil chinezesc.

4. Starbucks, copiata si re-copiata

Cel mai cunoscut lant de cafenele din lume, Starbucks, ar trebui sa se simta flatat de numeroasele copii din cel mai mare stat al lumii. Asta daca nu i-ar aduce pierderi si daune, dat fiind numarul mare de imitatori.

Chinezii au schimbat doar numele, transformand Starbucks in One Dollar Coffee, Seayahi Cofee, Lucky Coffee, Bucksstar Coffee, dar pastrand aproape toate celelalte elemente, de la sigla la culori.

5. Parcul World of Warcraft

World of Warcraft, jocul de strategie care si-a castigat zeci de milioane de fani in intreaga lume, are deja propriile sale parcuri tematice. Unele apartinand companiei care are drepturile asupra marcii, altul, in China. Inutil sa spunem, falsificat, fara drepturi intelectuale. Desi botezat World Joyland, nu e decat o copie fidela. Ce-i drept, una care a costat 30 de milioane de dolari.

6. KFC - doar puiul e mai gras

Nici unul din cele mai mari lanturi de fast-food din lume si, totodata, cel mai mare din China, KFC-ul american, nu a scapat de la o prea putin flatanta copiere. Astfel, curand au aparut replici chinezesti, care au diferente minore fata de original.

Adica se numesc KLC, nu KFC, iar colonelul Sanders, emblema marcii, a fost inlocuit cu un barbat chinez, cu o prestanta si atitudine asemanatoare. Chiar si puiul care apare pe unele din produsele KFC a fost inlocuit cu unul mai gras de catre KLC.

7. Harry Potter cu nume schimbate

Ca avem de-a face cu o copiere fara scrupule a celebrelor carti cu vrajitorul Harry Potter n-ar trebui sa ne mire, cand vorbim de China. Ceea ce e interesant e modul in care o fac - schimband titluri si punand unele mai degraba haioase, sau, pur si simplu, inlocuind numele personajelor cu cele din alta carte de success, "Hobbitul", de JRR Tolkien.

8. Nibe, Nike - tot aia

Romanii, mai ales cei care locuiesc prin preajma pietelor unde se vand haine aduse din China, ar fi printre cei mai putin surprinsi de faptul ca exista produse falsificate Nibe, care vor sa imite echipamentele sportive fabricate de Nike.

Desi gigantul american e in expansiune in China, la fel sunt si copiile sale.

9. Nicio surpriza - McDonald's, copiat

Un alt mare lant de fast food, McDonald's, nu putea scapa nici el de la imitare pe pamantul Regatului Mijlociu. Daca in unele locuri din China se copiaza doar sigla si aspectul restaurantelor, in altele e copiat meniul, de la un capat la altul. Numele? Merg de la "Mini Dog" la "Mcdnoalds".

10. Se copiaza magazine Disney sau doar produse

Daca parcurile Disney sunt copiate, nu e nicio surpriza pentru cineva ca si produsele Disney din magazine sunt copiate. Aici avem doua fenomene. Primul e cel in care exista adevarate magazine-pirat. Al doilea, cel in care magazinele sunt autentice, dar exista multe produse-pirat. In cel mai pur stil chinezesc.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#afaceri furt chinezi, #marci succes copii China , #stiri afaceri