Cum a schimbat criza afacerile de familie

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 18:51
1182 citiri
Cum a schimbat criza afacerile de familie
Foto: TopNews

Criza a adus si altfel de schimbari in afacerile de familie, pe langa bugetele reduse: daca pana acum, copiii erau angajati la firmele parintilor, recent criza a facut ca tot mai multi seniori sa ajunga angajati la firmele copiilor.

Parintii se gasesc nevoiti sa apeleze la ajutorul copiilor, daca acestia sunt antreprenori, in conditiile in care veniturile sunt din ce in ce mai mici. Batranii cu pensii mici, cei pe care boala nu ii mai lasa sa munceasca atat cat si-ar dori si cu aceleasi performante, dar si cei care nu isi gasesc loc de munca din pricina varstei inaintate, raman deseori doar cu optiunea angajarii la o firma a copiilor, arata Secondact.

Aici, acestia pot gasi intelegere in privinta programului, care poate fi flexibil, sau in privinta modalitatii de lucru, care poate fi conforma cu necesitatile lor, spre deosebire de alte firme. Multi batrani aleg aceasta varianta pentru a-si suplimenta veniturile din pensii sau pentru a isi continua cariera, chiar daca nu mai pot fi angajati full-time.

Cu toate acestea, schimbarea poate fi dificila din pricina factorului emotional implicat in astfel de relatii, arata expertii. Parintii care vad ca un copil devenit antreprenor este pe cale de a lua o decizie gresita se vad nevoiti sa accepte acest lucru, in conditiile in care decizia apartine, pana la urma managerului. Pot aparea deseori conflicte din cauza modalitatii de lucru diferite dintre exponentii unor generatii.

Mai mult, atunci cand copilul arata ca are anumite obiective pe care parintele trebuie neaparat sa le indeplineasca, sau cere disciplina la locul de munca, lucrurile se complica. Deseori insa, parintii au un mare avantaj prin obtinerea unor astfel de posturi: ii pot oferi copilului un ajutor, prin experienta pe care o detin, si pot privi indeaproape evolutia sa ca adult, fiind mandri de ceea ce realizeaza impreuna.

Specialistii recomanda ca, in astfel de cazuri, copiii si parintii sa nu piarda din vedere relatia pe care o au in afara companiei: "Este foarte important ca si parintii si copilul sa isi mentina relatia familiala in afara companiei. Trebuie organizate intalniri si in circumstante in care nu se discuta despre afaceri", spune Ira Bryck, director al Centrului pentru Afaceri Familiale Amherst, de la Universitatea din Massachusetts.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#afaceri familie, #criza afaceri familie , #stiri afaceri