Cum formam competentele leaderilor in noua realitate

Vineri, 21 Mai 2021, ora 17:21
3223 citiri
Cum formam competentele leaderilor in noua realitate
leaderi FOTO: unsplash.com

Liderii remarcabili au fost intotdeauna pretuiti. Liderii de astazi se confrunta cu noi provocari care rezulta din cauza schimbarilor tehnologice, sociale si economice si, in ultimul an, din cauza crizei globale de sanatate. Liderii au nevoie de informatii integrate dintr-o varietate de discipline pentru a rezolva problemele emergente. Cand ne uitam la metodele de educare a angajatilor si liderilor, merita mentionate instrumente moderne, cum ar fi platformele pentru dezvoltarea angajatilor. Aceste instrumente se potrivesc perfect nevoilor oamenilor dinamici si ocupati, care doresc sa invete oriunde, oricand.

Nu exista cale de intoarcere de la munca si dezvoltarea online

In secolul al XXI-lea, in lumea postindustriala, intr-un mediu de afaceri care a devenit din ce in ce mai virtual de un an din cauza pandemiei, modelarea de noi competente ale angajatilor si liderilor este tehnologic mai simpla, dar necesita o finete mai mare. Nu mai exista sali de instructaj, nici o atmosfera creata de oameni adunati intr-un singur loc, nici o relatie vie intre instructor si grup. Tensiunea mobilizatoare a fost inlocuita de necesitatea competentei tehnice si a mentinerii concentrarii. Indiferent de modul de invatare si de forma programelor de formare propuse de organizatii, dezvoltarea sau mai bine zis schimbarea competentelor cheie este o provocare imensa.

De la ierarhie la angajament si parteneriat

Sa aruncam o privire asupra competentelor de conducere, subestimate anterior si esentiale astazi. De multe ori nu observam schimbarile care sunt o consecinta a evolutiei peisajului de afaceri. Acesta se innoieste in organizatiile mici si mari. Valul urias de start-up-uri, fintech-uri, creatori si producatori de aplicatii inovatoare care iau lumea cu asalt reprezinta o realitate. Aceste companii, ca niste copii minunati care isi descopera imprejurimile cu mare bucurie si usurinta, se opun corporatiilor "vechi", regulilor rigide, barierelor organizationale si relatiilor ierarhice. Nu cu mult timp in urma, un lider putea fi lider in virtutea functiei sale, a prestigiului si a capacitatii sale de a alimenta competitia, datorita talentului sau de management sau, mai bine zis, de guvernare.

Liderul de astazi nu va avea succes si nu va obtine aprobarea fara capacitatea de a observa, de a coopera, de empatie, flexibilitate, curaj si viziune, ceea ce este important nu numai pentru organizatie, ci si pentru mediu si dezvoltarea comunitatii locale si globale. Noua generatie de lideri creste intr-o realitate nesigura. Trebuie sa accepte imprevizibilitatea lumii, controlul uman nu mai este singura axioma. Intr-un mediu in schimbare rapida, actiunea si experimentarea conteaza; tiparele vechi esueaza. Educatia contemporana a oamenilor care conduc companii este caracterizata de diversitate, deoarece liderii ar trebui sa fie versatili si flexibili. Cu cat acumuleaza mai multe experiente, cu cat fac cunostinta cu mai multe roluri in organizatie, cu atat inteleg mai bine complexitatea companiei ca un organism ale carui parti sunt conectate cu precizie.

Plafonarea organizatiei cauzata de globalizarea proceselor pune in discutie ierarhia. Astazi, lucrul in echipa si gestionarea grupurilor de proiecte dispersate sunt mai importante decat scara carierei si izolationismul managerial.

Conducerea eficienta, gestionarea echipelor si proiectelor globale, supravegherea dezvoltarii proceselor, controlul si stabilirea de prioritati nu functioneaza fara transparenta. Companiile de succes se caracterizeaza printr-un nivel ridicat de incredere in lideri. Cu alte cuvinte, astazi conteaza nu doar rezultatele si urmarirea victoriei. Integrarea, diversitatea, justitia, responsabilitatea sociala reprezinta pentru lideri obiective la fel de importante ca rezultatul financiar.

O alta competenta incontestabil importanta a liderilor este responsabilitatea fata de angajati si ingrijirea nevoilor acestora. Cel care nu iau in seama oamenii si preocuparile acestora are doar de pierdut, nu va castiga incredere. Includerea persoanelor in luarea deciziilor legate de companie, crearea unui climat de angajament, reducerea efectelor stresului si ingrijirea sanatatii angajatilor sunt necesare pentru a mentine echipele motivate.

Incurajarea dezvoltarii si inovarii, precum si flexibilizarea timpului de lucru si libertatea de a alege locul de indeplinire a sarcinilor sunt cu adevarat noi tendinte. Anul 2020 a schimbat foarte mult, liderii agili au trecut acest test daca au adaptat functionarea companiilor la o situatie de criza, pandemia.

Rezumand consideratiile despre abilitatile noului val de lideri, merita mentionate:

  • Transparenta
  • Crearea de schimbari, inovarea
  • Parteneriatul si cooperarea
  • Grija pentru dezvoltarea si sanatatea angajatilor, empatia
  • Flexibilitatea, deschiderea catre diversitate si diferente culturale
  • Curajul si hotararea in situatii de criza
  • Responsabilitatea sociala (actiuni pentru entitati sau grupuri care au nevoie de sprijin, actiuni sociale)

Liderul invata

Fara cunostinte si experienta, liderii vor sta pe loc. Cand se pune intrebarea cum sa se predea, astfel incat educatia in organizatii sa dea rezultate rapide si sa fie utila pentru dezvoltarea oamenilor din mediul VUCA, trebuie chestionate problemele de baza, adica timpul si locul invatarii, atractivitatea si adaptarea continutul mesajului, flexibilitatea programului si, desigur, instrumentele.

Un bun exemplu este un curs de e-learning care sprijina dezvoltarea deschiderii catre diversitate, care contine module atractive compuse - seminarii web, studii de caz, jocuri de simulare, exercitii interactive, prezentari si teste. Cursul poate fi plasat pe o platforma speciala, de exemplu HCM Deck, astfel incat participantul sa il poata utiliza intr-un mod flexibil, adaptat individual la timpul si locul cursantului.

Ridicarea nivelului de constientizare al angajatilor si instruirea liderilor cum sa gestioneze diverse echipe este cruciala astazi. Continutul cursului acopera aspecte legate de respectul pentru alteritate, comunicarea neexclusiva, observarea si eliminarea prejudecatilor si stereotipurilor. Materialele si sarcinile arata avantajele, dar si riscurile crearii de echipe diverse.

Instruirea ofera cunostinte si indica directia dezvoltarii ulterioare in domeniul deschiderii catre sex, varsta, orientare sexuala si eterogenitate culturala. Cursul, datorita instrumentelor alese corespunzator, garanteaza o forma atractiva si o asimilare usoara a informatiilor.

Companiile care reactioneaza rapid la schimbarile in care predomina de munca la distanta apreciaza din ce in ce mai mult instrumentele online, datorita carora angajatii pot profita din plin de solutiile atractive, moderne, care economisesc timp si reduc din costuri.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#leader, #leadership, #leadership eficient , #stiri afaceri