Sărăcirea fermierilor români? Costurile de producție au crescut mai mult decât media europeană în primul trimestru

Luni, 26 Iunie 2023, ora 15:57
1954 citiri
Sărăcirea fermierilor români? Costurile de producție au crescut mai mult decât media europeană în primul trimestru
Mărfurile agricole s-au scumpit cu 17% în UE

Deși prețurile mărfurilor agricole au continuat să crească în Uniunea Europeană în primul trimestru din 2023, avansul consemnat este cel mai mic de la începrea războiului din Ucraina.

În România, deși prețul mediu de producție al mărfurilor agricole a crescut cu 17%, la fel ca media europeană, costurile cu inputurile s-au majorat mai mult decât media UE.

România s-a aflat de altfel între țările din Uniunea Europeană cu cele mai mari majorări ale costurilor cu inputurile în primul trimestru al anului în curs.

Mărfurile agricole s-au scumpit cu 17% în UE

Datele privind indicii prețurilor agricole publicate luni de Eurostat evidențiază că au existat creșteri continue de prețuri la mărfurile agricole în primul trimestru al anului 2023.

Cu toate acestea, prețurile au crescut cu cel mai lent ritm de la începutul războiului din Ucraina.

Astfel, între primul trimestru al anului 2022 și primele trei luni ale anului curent, prețul de producție mediu UE al produselor agricole în ansamblu a crescut semnificativ pentru același coș de produse: +17%.

Totuși, aceasta a reprezentat o rată de creștere mai mică în comparație cu avansul anual consemnat în trimestrul precedent (+26% între ultimul trimestru din 2022 și perioada similară din 2021).

Costurile cu inputurile au crescut cu 11%

Producția agricolă nu se poate realiza fără costuri. Fermierii trebuie să facă achiziții de bunuri și servicii pentru a fi utilizate ca intrări în procesul de producție - inputuri.

Creșterea prețurilor de producție din agricultură este determinată și de prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate (adică inputuri care nu sunt legate de investiții). În primul trimestru din 2023, la o creștere a prețurilor de 17% în UE, costurile cu inputurile s-au majorat cu 11%.

Aceasta a fost, de asemenea, o rată de creștere mai lentă decât cea înregistrată între trimestrul patru din 2021 și ultimele trei luni din 2022 (+27%).

România, între cele mai mari costuri cu inputurile

În România, în timp ce prețul mediu de producție al mărfurilor agricole a crescut cu 17%, la fel ca media europeană, costurile cu inputurile s-au majorat cu 14%, cu trei procente peste media europeană. România s-a aflat de altfel între țările din Uniunea Europeană cu cele mai mari majorări ale costurilor cu imputurile în primul trimestru al anului în curs.

Pe primul loc s-a aflat Ungaria, cu 29%, a urmat Polonia, cu 20%, Slovacia cu 19%, Germania 17%, Irlanda, Estonia și Cipru, toate cu 15%, respectiv Cehia și România, ambele cu 14%.

Dacă în ceea ce privește prețurile producției agricole țara noastră a înregistrat în primul trimestru din 2023 cel mai mic avans al ultimelor șase trimestre (ultima scumpire mai mică de 17% a fost consemnată în trimestrul III din 2021: 9%), scumpirea costurilor cu inputurile a fost cea mai mică din ultimele șapte trimestre (în trimestrul doi din 2021 a fost consemnat un avans al costurilor cu inputurile de 12%).

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#agricultura Romania , #agricultura