Pierderi mari pentru Alro Slatina, in 2012

Vineri, 01 Martie 2013, ora 14:24
2596 citiri
Pierderi mari pentru Alro Slatina, in 2012

Alro SA, cel mai mare producator de aluminiu din Romania si din Europa Centrala si de Est, a inregistrat, in 2012, o pierdere neta preliminara de 170 de milioane de lei, in comparatie cu un profit de 218 milioane de lei, in 2011.

O influenta negativa semnificativa a fost determinata de un instrument financiar derivat incorporat in principalul contract de alimentare cu energie electrica, incheiat de companie, avand un tratament contabil specific in conformitate cu , conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS), dar fara un efect similar asupra fluxului de numerar.

Veniturile raportate de companie au totalizat 2,3 miliarde de lei, in usoara crestere de la 2,25 miliarde de lei, in 2011.

"Alro a beneficiat de rezultatele investitilor sale si a putut sa isi indeplineasca tintele operationale, in ciuda situatiei dificile de pe piata internationala", a declarat Marian Nastase, Presedintele Consiliului de Administratie al Alro.

"De asemenea, ne-am imbunatatit portofoliul de produse si de servicii si am putut sa raspundem cererii unui numar mai mare de clienti. Cu toate acestea, factori externi neprevazuti, precum cei legati de furnizarea de energie si de taxarea acesteia, au influentat costurile totale, avand un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare", a precizat acesta, intr-un comunicat remis Buresei de Valori Bucuresti.

In 2012, costurile totale cu energia electrica au crescut cu 172 de milioane de lei, in comparatie cu anul anterior, de la 659 de milioane de lei, la 831 de milioane de lei. Rezultatele operationale ale companiei au fost afectate negativ de factori externi, precum nivelul scazut al cotatiilor aluminiului si costurile mari cu energia electrica. Seceta severa care a afectat Romania in prima jumatate a anului 2012 a fortat Compania sa cumpere o cantitate semnificativa de energie de pe PZU si de pe Piata de Echilibrare, la preturi mai mari.

In plus, Alro a fost direct afectata de insolventa declarata de catre principalul sau furnizor de energie, Hidroelectrica. In acest context, cele doua parti au negociat clauzele contractuale si au ajuns la un acord pentru furnizarea de 3 TWh/an de energie pana in 2018.

Un alt element semnificativ a intervenit ca urmare a schemelor de sprijin a energiilor verzi, precum si a altor taxe pe electricitate, care au crescut costurile totale ale utilitatilor. Cu toate acestea, Alro si-a continuat strategia sa pe termen lung de crestere a livrarii de produse cu valoare adaugata mare. Productia totala de aluminiu primar pentru anul trecut a fost de aproximativ 249.000 de tone, de la 261.000 de tone, in 2011. Productia de aluminiu procesat a fost de 64.000 de tone, in crestere cu 9.400 de tone, in comparatie cu 2011 (54.600 de tone).

Cresterea vanzarilor de aluminiu procesat a compensat partial scaderea preturilor de pe pietele internationale. Astfel, cotatia aluminiului pe Bursa Metalelor de la Londra (LME) a scazut la o medie de 2.018 dolari/tona, in 2012, in comparatie cu un nivel de 2.440 dolari/tona, in 2011. Pe langa imbunatatirea portofoliului si cresterea volumului pentru produsele cu valoare adaugata mare, Alro a investit in reducerea consumului de energie. Anul trecut, investitiile companiei au ajuns la 70 de milioane de lei, in comparatie cu 85 de milioane de lei in 2011. Eforturile de crestere a eficientei vor continua, incluzand planuri pentru optimizarea productiei si a performantelor operatiunilor ALro, se mai arata in comunicat.

"Am investit masiv in cresterea eficientei energetice a Companiei, pentru a atinge un consum scazut de electricitate si de gaz. In sapte ani, am reusit sa intram in topul celor mai eficiente unitati, in ceea ce priveste consumul de utilitati. Cu toate acestea, investitiile realizate sunt pe cale sa fie anulate de costurile si de taxele aditionale impuse pentru MWh. Din punctul nostru de vedere, consumatorii de energie au nevoie de o masura urgenta de restructurare a acestor taxe, pentru a ramane competitivi", a completat Nastase.

Grupul Vimetco, inregistrat in Olanda si controlat de omul de afaceri rus Vitali Masitki, detine 84,19% din actiunile Alro, iar Fondul Proprietatea are o participatie de 10,21%.

Actiunile Alro sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti si au inchis sedinta de joi in stagnare, la 2,245 lei / unitate. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei se ridica la 1,6 miliarde lei (366 milioane euro).

C.P.

Citeste si:
Alexandru Rafila, despre relația cu Raed Arafat: „Încercăm să ne vedem fiecare de treaba lui”
Alexandru Rafila, despre relația cu Raed Arafat: „Încercăm să ne vedem fiecare de treaba lui”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat duminică, 28 noiembrie, că se înţelege instituţional cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat şi că...
Ciucă și Ciolacu, prezenți la ceremonia de aprindere a primei lumânări de Hanuka
Ciucă și Ciolacu, prezenți la ceremonia de aprindere a primei lumânări de Hanuka
Sărbătoarea Hanuka reprezintă lumină şi biruinţă, iar cei care aprind lumânările de Hanuka sunt împreună pentru a cinsti memoria celor jertfiţi pentru libertate şi unitate, fiind...