Veniturile care ar putea fi impozitate retroactiv. Cazul ce creează o chichiță legislativă pentru ANAF

Luni, 10 Iulie 2023, ora 21:50
9464 citiri
Veniturile care ar putea fi impozitate retroactiv. Cazul ce creează o chichiță legislativă pentru ANAF
Până pe data de 25 mai a fiecărui an, persoanele care încasează venituri independente au obligația să depună Declarația unică 212 FOTO Pexels.com/Canva

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a avut câștig de cauză în instanță recent pentru un caz în care o persoană fizică nu și-a plătit contribuțiile la stat în perioada 2018 – 2021, după ce aceasta a înregistrat venituri semnificative pe care nu le-a declarat. Inspectorii agenției fiscale au intentat un proces pe care l-au câștigat, deschizând o portiță juridică pentru mai multe cazuri de nedeclarare a veniturilor independente.

Pe parcursul a patru ani de activitate, în intervalul 2018 și 2021, persoana anchetată nu a depus declarația unică, nu a achitat nici impozitul pe venit, contribuțiile la asigurările sociale de sănătate (CASS) sau pensii (CAS). În urma inspecției ANAF, toate taxele au fost calculate retroactiv și s-au transformat într-o datorie cu penalități aferente.

În urma analizei evidenței contabile, inspectorii au descoperit că românul depășise plafonul de scutire de TVA din martie 2018, fără să fi anunțat agenția fiscal de acest lucru pentru recalcularea taxelor. Totodată, analizând extrasele de cont din care reieșeau veniturile încasate de persoana controlată, inspectorii au descoperit că aceasta a depășit în martie 2018 plafonul de scutire de TVA. Prin urmare, taxa a fost calculată retroactiv de inspectori începând cu luna mai 2018.

Atunci când fac impuneri suplimentare, inspectorii calculează și obligații accesorii la obligațiile principale, care, în cazuri precum cel de mai sus, pot ajunge la sume considerabile, arată RomâniaTV.net.

Ce este catalogat drept venit independent și cum trebuie plătite taxele

Conform Codului Fiscal, persoanele fizice care obțin venituri independente de orice formă și indiferent de valoare, trebuie să depună anual declarația unică (formularul 212), să declare veniturile și să achite impozit, CAS și CASS, după caz.

Până pe data de 25 mai a fiecărui an, persoanele care încasează venituri independente au obligația să depună Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – formularul 212. Acesta trebuie completat și depus de către persoanele care au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România sau/și din străinătate și care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii.

Deoarece în declarația unică depusă până la 25 mai 2023 se declară atât veniturile din 2022, cât și veniturile estimate pentru 2023, sunt aplicate 2 seturi diferite de reguli la același tip de venit, atunci când se calculează impozitul și contribuțiile datorate la 2022, respectiv impozitul și contribuțiile estimate la 2023, conform Startupcafe.ro.

Activitățile care intră în jurisdicția ANAF când vine vorba de activități independente aducătoare de venit sunt următoarele:

Venituri din închirieri de imobile și mașini. Impozitul pe venit se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra diferenței dintre venitul brut din chirii și o cotă forfetară de cheltuieli de 40% din venituri. Începând cu 2023, venitul impozabil este egal cu venitul brut, fără deducerea de 40% aplicată în trecut. La această regulă există o serie de excepții legate de scopul închirierii (aici referindu-ne la activități turistice sau la veniturile din arendă).

Vânzarea de imobile. Conform ultimelor modificări în Codul Fiscal, în cazul vânzării unui imobil, cota de impozit poate scădea de la 3% la 1% din valoarea tranzacției dacă imobilul este scos la vânzare după 3 ani sau mai mult de la dobândire. Totuși, aceste venituri se impozitează la data tranzacției, impozitul este final și nu se declară în declarația unică, nefiind nici incluse în baza de calcul a CAS sau a CASS.

Venituri din drepturi de proprietate intelectuală. Impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 10% asupra diferenței dintre venitul brut și o cotă forfetară de cheltuieli de 40%, sau asupra venitului net determinat în sistem real, dacă persoana fizică optează și ține contabilitatea veniturilor și cheltuielilor în partidă simplă.

Dividendele distribuite până la 31 decembrie 2022 au fost impozabile cu cota de 5%, în timp ce dividendele distribuite începând cu 1 ianuarie 2023 sunt supuse cotei de impozit de 8%.

Titlurile de valoare. În declarația unică se declară și impozitul pe câștigurile sau pierderile din transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv din transferul aurului de investiții.

Tranzacții cu criptomonede. Câștigul din transferul de monedă virtuală este egal cu prețul de vânzare minus prețul de achiziție. Este important aici de menționat că orice câștiguri care se încadrează sub 200 lei/tranzacție nu se impozitează, cu condiția ca totalul câștigurilor din transferul de monedă virtuală într-un an fiscal să nu depășească 600 lei.

Noi complicații în sistemul RO e-Transport: ”Stați să vedeți când încep amenzile și procesele”
Noi complicații în sistemul RO e-Transport: ”Stați să vedeți când încep amenzile și procesele”
Autoritatea Națională de Administrare Fiscală a anunțat că vrea extinderea listei de bunuri cu risc fiscal ridicat monitorizate prin sistemul RO e-Transport și a publicat miercuri, 17...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#ANAF, #ANAF evaziune fiscala, #ANAF recuperare prejudicii, #impozite, #impozit venit, #venituri independente declaratii , #ANAF