Românul care a slăbit 50 de kilograme ca să termine cel mai tare Campionat Mondial de Full Iron Man

Luni, 16 Ianuarie 2023, ora 00:08
3795 citiri
Românul care a slăbit 50 de kilograme ca să termine cel mai tare Campionat Mondial de Full Iron Man
Andrei Dudu

Andrei Dudu este românul care în urmă cu câțiva ani cântărea 120 de kilograme, iar după ce a slăbit a ajuns să facă de două ori cea mai grea cursă din lume.

Kona este considerat unul dintre cele mai dificile campionate mondiale de triatlon de pe Glob. Concurenții au de înotat 3,8 kilometri, 180 de kilometri de pedalat pe bicicletă și 42 de kilometri de alergare.

Calificat de două ori la Kona, în 2018 și 2022, Andrei a concurat alături de 2500 de sportivi.

„În 2018, când am ajuns prima oară acolo, am zis că sunt pe altă planetă. În fiecare zi vedeai sportivi pe stradă care se antrenau, alergau. Plus evenimentul în sine, totul pe insula respectivă se învîrtea în jurul acestui concurs”, spune Andrei Dudu, triatlonist pe distanță Full Iron Man.

“La proba de alergare, lucrurile nu sunt chiar atât de simple, în mare parte din cauza temperaturii. Ajungi să alergi undeva după prânz, iar temperatura este foarte mare. Plus că alergi numai în soare, nu este niciun pic de umbră”, a precizat el.

„În 2018 am terminat în primii 10%, pe locul 300. În 2022 am terminat undeva în primii 15 sau 20%”, a subliniat Andrei Dudu.

Până să ajungă la Mondialul din Hawaii, Andrei a muncit enorm. El a făcut sport de când se știe. După ani buni de înot, schi și baschet, din cauza unei accidentări, a fost nevoit să se lase.

„Am avut o accidentare gravă, mi-am rupt ligamentul încrucișat anterior și am stat pe bară 6 ani”, a declarat sportivul.

„Am luat în jur de 50 de kilograme față de greutatea normală pe care o am”, a precizat triatlonistul.

La recomandarea medicului, ca să poată fi operat pentru a doua oară la genunchi, Andrei s-a apucat de slăbit și de alergat.

„În 2008 am început să slăbesc, iar pe parcursul unui an și jumătate preoperator am dat jos 52 de kg. Ieșeam în fiecare zi la alergare, aveam parcul aproape, alergam undeva în jur de o jumătate de oră”, a spus Andrei Dudu.

„Am zis să încerc și eu și mi-am pus în plan ca în 2014 să fac prima distanță de Iron Man. Am început antrenamentele și în 2013 am participat pentru prima dată la un Triatlon Olimpic, la Mamaia”, și-a amintit el.

De-a lungul anilor de triatlon, Andrei nu a fost ferit de accidentări.

„Am avut un accident pe bicicletă, și, pentru prima dată, nu îmi aduc aminte efectiv de cele 25 de minute de când am avut accidentul până am ajuns la spital”, spune Andrei Dudu, triatlonist pe distanță Full Iron Man.

Pentru Andrei, participarea de două ori la Campionatul Mondial de la Kona este un vis împlinit!

„Încă din 2014 mi-am setat acest obiectiv, m-am visat la acest concurs. Am luat legătura cu un antrenor de triatlon și am început antrenamentele în mod serios și foarte bine structurate pentru a ajunge acolo. Ne-am pus în plan să ajungem la Kona cam în 3 ani. La 3 ani de când am început colaborarea am ajuns pentru prima dată la Kona”, a afirmat românul.

În 2018 s-a calificat la Kona de pe locul 3 la categoria lui de vârstă, 22 la general, din aproape 1000 de concurenți. Timpul său a fost de 9 ore, 45 de minute și 40 de secunde.

Prima participare a lui Andrei la Kona a fost una plină de emoții.

„Am avut cele mai multe emoții. Lucrurile au mers foarte bine la înot până când, în ultimii 150 de metri, cineva din plutonul meu s-a gândit să mă tragă de picior și să treacă pe deasupra mea. Până la urmă totul s-a terminat cu bine”, a adăugat Andrei Dudu

Andrei este antrenat de Flabio Carmona, cubanezul de la lotul național de triatlon al României.

Echipa care a retrogradat din Serie A fără să câștige vreun meci în 2024. Un român face parte din lot
Echipa care a retrogradat din Serie A fără să câștige vreun meci în 2024. Un român face parte din lot
Salernitana, "lanterna roşie" a campionatului italian de fotbal, la care joacă şi mijlocaşul român Andres Sfaiţ, a retrogradat oficial, vineri, după înfrângerea cu 3-0 pe terenul unei alte...
O maşină a fost cuprinsă de flăcări, după ce a intrat într-un buldoexcavator. Șoferul a fugit de la locul incidentului și nu a fost găsit
O maşină a fost cuprinsă de flăcări, după ce a intrat într-un buldoexcavator. Șoferul a fugit de la locul incidentului și nu a fost găsit
Un autoturism a luat foc după ce, în noaptea de joi spre vineri, a intrat într-un buldoexcavator parcat pe o stradă din municipiul Roman, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă...
#Andrei Dudu, #roman, #Iron Man , #stiri din sport