Angela Merkel, posibil mediator intre Lidl si Magiunul de Topoloveni

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 23:13
5201 citiri
Angela Merkel, posibil mediator intre Lidl si Magiunul de Topoloveni
Foto: Cerecomand.ro

Producatorul magiunului de prune Topoloveni - SC Sonimpex Serv Com - ii solicita cancelarului german Angela Merkel sa ia masurile necesare pentru evitarea concurentei neloiale practicate de lantul german de hipermarket Lidl in Romania.

Lidl este acuzat ca ar fi adus grave prejudicii financiare si de imagine singurului produs traditional romanesc protejat la nivel european.

Potrivit scrisorii deschise transmise cancelarului german de catre reprezentantii Sonimpex, reteaua de magazine Lidl a scos pe piata romaneasca, in perioada 2011 - 2012, o pasta de prune tartinabila cu eticheta de "magiun de prune" la un pret de trei ori mai mic decat cel al produsului Sonimpex Serv Com, desi produsul nu indeplineste conditiile legale de etichetare si tehnologia de fabricare, scrie Capital, adaugand ca Bibiana Stanciulov, cea care a lansat pe piata "Magiunul de prune Topoloveni", ameninta ca va da in judecata Lidl pentru comercializarea unui sortiment de magiun de prune fara drept de marca.

"Din dorinta de a oferi consumatorilor produse ieftine pe timp de criza, comerciantul german Lidl, care intre timp a devenit si detinator si producator de branduri proprii de produse alimentare, a scos in perioada 2011-2012 pe piata romaneasca o pasta de prune tartinabila cu eticheta de 'magiun de prune' la un pret de trei ori ori mai mic decat cel al produsului nostru.

Produsul Lidl a fost fabricat in Polonia, cu materie prima din Serbia, importata sub forma de piure de prune la un pret foarte scazut fata de cel al prunelor proaspete din Uniunea Europeana", ii scriu reprezentantii Sonimpex cancelarului german.

"Nimeni in Romania, dintre producatorii romani concurenti noua, nu a indraznit sa capuseze in acest fel un brand cu mare notorietate ca Magiunul de prune Topoloveni, pana la Lidl. Chiar si atunci cand am atras atentia public reprezentantilor Lidl ca au comis o eroare, raspunsurile lor au fost agresive, mergand pana la a nu recunoaste sanctiunea autoritatilor romanesti de a opri de la comercializare produsul lor si pana la a o contesta in instanta.

De altfel, asa cum rezulta de pe portalul instantelor de judecata din Romania, Lidl a depus plangeri penale impotriva oricarei autoritati romanesti care i-a aplicat vreo sanctiune", a completat Bibiana Stanciulov, in scrisoarea deschisa transmisa Angelei Merkel, disponibila pe site-ul Comunicatedepresa.ro.

Aceasta a precizat ca atat producatorii cat si consumatorii romani au salutat aparitia investitorilor straini din domeniul comertului retail, in ciuda taxelor mari percepute producatorilor, transformandu-se, insa, in momentul de fata, din distribuitori in concurenti cu practici neloiale.

In opinia acesteia, lanturile de retail franceze, cum sunt Carrefour si Auchan, au alocat spatii considerabile pentru produsele traditionale romanesti, ceea ce nu s-a intamplat cu lanturile germane, care "nu numai ca inlatura in mod agresiv de pe piata concurenta locala, ci si pun in pericol sanatatea consumatorilor".

Magiunul de prune Topoloveni a obtinut Indicatia Geografica Protejata (IGP) la nivel european, fiind deocamdata singurul produs traditional romanesc din cele peste 4.000 inclus in selecta galerie a celor 1.390 de produse europene cu aceasta calitate.

De asemenea, in 2010 si 2011 a fost premiat cu Superior Taste Award de catre Institutul International pentru Gust si Calitate de la Bruxelles.

Magazinele lantului german Lidl au in rafturi circa 1.200 de produse, 80% dintre ele fiind marci proprii.

Certificarea europeana "Indicatie Geografica Protejata" este echivalenta cu un drept de autor. Cu alte cuvinte, nimeni nu va putea face acest magiun in afara de producatorul atestat, iar orice tentativa de a copia originalul va fi judecata ca fiind plagiat.

TSMC a dezvăluit planurile pentru lansarea tehnologiei avansate TSMC A16
TSMC a dezvăluit planurile pentru lansarea tehnologiei avansate TSMC A16
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), liderul mondial în producția de cipuri, a dezvăluit planurile pentru lansarea tehnologiei avansate TSMC A16. Noul proces de fabricație, ce...
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#Magiun Topoloveni Lidl, #Bibiana Stanciulov conflict Lidl, #Angela Merkel Magiun Topoloveni , #cancelar german