3 soluții pentru asigurarea stabilității financiare atunci când ești antreprenor la început de drum

Advertorial
Vineri, 29 Martie 2024, ora 17:00
3654 citiri
3 soluții pentru asigurarea stabilității financiare atunci când ești antreprenor la început de drum
FOTO: Shutterstock.com

Managementul financiar poate fi o provocare indiferent de etapa în care te afli ca antreprenor. De aceea, pentru a-ți asigura un business sustenabil pe termen lung, este important să te asiguri că folosești resursele pe care le ai la dispoziție într-un mod responsabil și profitabil, dar și că implementezi bune practici în gestionarea finanțelor afacerii.

Descoperă, în cele ce urmează, 3 soluții care te pot ajuta să obții stabilitatea financiară de care ai nevoie pentru dezvoltarea afacerii tale.

1. Investește în dezvoltare sustenabilă și automatizare

Printre principalele lucruri pe care le poți face pentru a asigura stabilitatea financiară a businessului tău pe termen lung este să investești în aspecte ale afacerii care contează. Dacă nu dispui în prezent de capitalul necesar pentru a efectua astfel de investiții, poți să optezi pentru fonduri europene nerambursabile, pe care să le poți folosi pentru dezvoltarea businessului tău. Așa cum sugerează și numele lor, aceste fonduri nu trebuie rambursate, precum în cazul creditelor, de exemplu.

Iată câteva idei de investiții care te-ar putea ajuta să asiguri stabilitatea financiară a afacerii tale:

  • Modernizarea echipamentelor și a tehnologiilor, pentru a îmbunătăți eficiența operațională și productivitatea, reducând costurile și crescând calitatea produselor sau serviciilor tale.
  • Extinderea procesului de producție, prin implementarea unor practici sustenabile, cum ar fi refolosirea unor materiale reciclabile.
  • Reînnoirea flotei de mașini, prin achiziționarea unor autovehicule electrice.

Totuși, este important să ai în vedere că accesarea unor fonduri europene nerambursabile este un proces complex, care presupune realizarea unui proiect bine pus la punct. Așa că, pentru mai multe șanse de reușită, poți să apelezi la experți care să te ghideze și să îți ofere suport în acest proces.

2. Realizează un buget și o planificare riguroasă

Pe lângă investițiile pe care le faci pentru viitor, cu ajutorul surselor de finanțare externe, este important să te ocupi și de aspectele care pot influența succesul afacerii tale din prezent. Mai exact, pentru a te asigura că nu te confrunți cu situații financiare dificile, poți realiza un buget și o planificare riguroasă a cheltuielilor tale.

În acest sens, poți porni de la analiza veniturilor obținute în ultimele 6 luni. Stabilește o medie a acestora, apoi identifică ce cheltuieli sunt necesare pentru întreținerea afacerii. Dacă aceste cheltuieli se dovedesc a fi mai mari decât media veniturilor, acest lucru indică faptul că trebuie să iei măsuri de reducere a costurilor, precum negocierea cu furnizorii sau identificarea unor furnizori alternativi, cu prețuri mai avantajoase, reducerea consumului de energie sau revizuirea abonamentelor de telecomunicații.

Totodată, o practică responsabilă, pe care o poți adopta aici, este crearea unui fond de rezervă. În lunile în care veniturile sunt mai mari decât de obicei, poți să aloci un anumit procent din profit către acest fond de rezervă. Astfel, în cazul unor evenimente neprevăzute sau în lunile mai slabe, în care nu poți să susții afacerea din veniturile curente, poți să apelezi la acest fond de rezervă, pentru a menține businessul la suprafață.

3. Diversifică-ți veniturile

Pentru a evita lunile cu încasări slabe, este important să nu depinzi de un anumit client sau produs din portofoliu. De aceea, un alt lucru pe care îl poți avea în vedere, pentru asigurarea stabilității financiare a businessului tău, este să-ți diversifici veniturile.

Cel mai popular mod de a face acest lucru este extinderea portofoliului de produse sau servicii. Analizează comportamentul și nevoile consumatorilor, precum și produsele care se vând cel mai bine și identifică alte soluții complementare. Totuși, înainte de a investi sume mari de bani, testează-ți ideile și implică grupul țintă de clienți, pentru a primi feedback-uri sincere cu privire la calitatea și întrebuințarea produselor pe care dorești să le lansezi.

Concluzionând, chiar dacă fiecare business are propriile nevoi, adaptarea soluțiilor din acest articol la caracteristicile businessului tău te poate ajuta să obții un management eficient al finanțelor. Acordă atenție fiecărui aspect și realizează investițiile corespunzătoare, pentru a te bucura de sustenabilitate pe termen lung.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#antreprenor, #stabilitate financiara, #investitii , #stiri afaceri