A pierdut finala CM de rugby, dar e cel mai valoros jucător al anului

Luni, 30 Octombrie 2023, ora 12:20
3748 citiri
A pierdut finala CM de rugby, dar e cel mai valoros jucător al anului
Ardie Savea

Neozeelandezul Ardie Savea a fost desemnat cel mai bun jucător al anului 2023, în cadrul ceremoniei World Rugby Awards, organizată duminică la Paris, la o zi după finala Cupei Mondiale, câştigată de Africa de Sud în faţa All Blacks (12-11), informează AFP.

Rugbystul de la antipozi, în vârstă de 30 de ani, i-a avut drept contracandidaţi pe sud-africanul Eben Etzebeth, irlandezul Bundee Aki şi francezul Antoine Dupont, ultimul fiind câştigător al acestui premiu în 2021.

Esenţial în parcursul Noii Zeelande până în finala Cupei Mondiale 2023 şi în victoria din Rugby Champinships, Savea a fost ales de un juriu de experţi compus din foşti jucători şi jucătoare internaţionale. El îi succede în palmares unui alt jucător din linia a treia, irlandezul Josh van der Flier.

Ardie Savea este al şaselea All Black desemnat jucătorul mondial al anului, după Richie McCaw (2006, 2009, 2010), Dan Carter (2005, 2012, 2015), Kieran Read (2013), Brodie Retallick (2014) şi Beauden Barrett (2016, 2017).

Un alt neozeelandez premiat în decorul prestigioasei Opere Garnier: Mark Tele'a (26 ani), desemnat revelaţia mondială a anului. Autorul a trei eseuri în cursul Cupei Mondiale 2023, el a fost preferat francezului Louis Bielle-Biarrey (20 ani).

Franţa, eliminată în sferturile de finală ale Mondialului pe care l-a găzduit în această toamnă, este naţiunea cea mai reprezentată, la egalitate cu Irlanda, în echipa-tip a anului, cu cinci jucători: Cyril Baille, Charles Ollivon, Antoine Dupont, Damian Penaud şi Thomas Ramos.

Curios, doar un singur campion mondial, Eben Etzebeth, figurează în această echipă ideală. Chiar şi titlul de antrenor al anului a scăpat selecţionerului Springboks, Jacques Nienaber, preferatul juriului fiind Andy Farrell, care a condus Irlanda la Marele Şlem în Six Nations.

Componenţa XV-lui mondial al anului: Cyril Baille (Franţa), Dan Sheehan (Irlanda), Tadhg Furlong (Irlanda), Eben Etzebeth (Africa de Sud), Scott Barrett (Noua Zeelandă), Caelan Doris (Irlanda), Charles Ollivion (Franţa), Ardie Savea (Noua Zeelandă), Antoine Dupont (Franţa), Richie Mo'unga (Noua Zeelandă), Will Jordan (Noua Zeelandă), Bundee Aki (Irlanda), Garry Ringrose (Irlanda), Damian Penaud (Franţa), Thomas Ramos (Franţa).

Singura distincţie atribuită printr-un vot public, cea rezervată eseului anului, a revenit puternicului jucător scoţian Duhan van der Merwe, pentru reuşita personală împotriva Angliei, în debutul Turneului celor Şase Naţiuni.

Recompensele feminine din rugby-ul în XV vor fi atribuite mai târziu, la finalul WXV, un nou turneu internaţional creat de World Rugby, care se va încheia pe 4 noiembrie.

Cei mai buni jucători ai anului de rugby în VII au fost aleşi, la feminin, neozeelandeza Tyla Nathan-Wong, iar la masculin, argentinianul Rodrigo Isgro.

Sportiva din România care a câștigat a cincea oară Liga Campionilor. Cum s-a descurcat în finală, contra unei conaționale
Sportiva din România care a câștigat a cincea oară Liga Campionilor. Cum s-a descurcat în finală, contra unei conaționale
Jucătoarea română de tenis de masă Elizabeta Samara a câştiga pentru a cincea oară în carieră Liga Campionilor europeni şi pentru a treia oară consecutiv cu formaţia poloneză KTS Enea...
Surpriză în finală. Echipa care a învins campioana și a cucerit primul titlu din istorie
Surpriză în finală. Echipa care a învins campioana și a cucerit primul titlu din istorie
CSO Voluntari 2005 a câştigat în premieră titlul de campioană naţională la volei feminin, după ce a învins-o pe deţinătoarea titlului, CSM Volei Alba-Blaj, cu 3-1 (19-25, 25-22, 25-19,...
#Ardie Savea, #rugby, #jucator, #finala , #stiri din sport