Raiul natural distrus de Biserica Ortodoxă pentru cultul lui Arsenie Boca: "Îți era milă să calci pe minunățiile astea de brândușe!"

Sambata, 13 Ianuarie 2024, ora 21:35
9784 citiri
Raiul natural distrus de Biserica Ortodoxă pentru cultul lui Arsenie Boca: "Îți era milă să calci pe minunățiile astea de brândușe!"
Covorul de brândușe care încânta turiștii primăvara a dispărut și va fi înlocuit de o mănăstire FOTO Facebook/ Horia Petrovanu

Mai mulți iubitori ai muntelui își arată revolta față de o investiție demarată de Biserica Ortodoxă Română la poalele Munților Făgăraș.

Activiștii de la Agent Green au mediatizat în octombrie 2022 șantierul început în anonimat de BOR. Potrivit anunțului de lucrare, este vorba despre o mănăstire și un drum de acces. Cadrul natural superb a fost distrus între timp în totalitate de utilajele mobilizate pentru construcție.

Jurnalista Oana Marinescu se numără printre cei care amintesc despre ctitoria de beton începută de BOR într-unul dintre cele mai frumoase locuri din Munții Carpați - Valea Sâmbetei, la poalele Făgărașilor, în județul Brașov.

"Am fost anul trecut pe Valea Sâmbetei. Distrugerea începuse deja. Este cumplit de dureros. Este o aroganță teribilă să distrugi un munte că Făgărașul ca să mai construiești ceva, orice. Valea aceea era minunată.

Acum și-a pierdut bucuria. M-am întrebat atunci dacă voi mai reveni pe Valea Sâmbetei. Poate doar când uit rana făcută de Biserică în inima naturii. Și atunci, Valea Sâmbetei va fi Valea Plângerii.

Pentru cei care nu știu locul: Jos, la Sâmbăta, este o mănăstire foarte mare și foarte frumoasă. Sus pe munte este un loc de pelerinaj - Chilia lui Arsenie Boca. Vedeam credincioși care urcau până la Chilie. Cred că un astfel de traseu sinuos, la fel ca și un loc mai simplu poate ajuta la reculegere și la exersarea smereniei. De ce să aibă nevoie Biserica de încă o aroganță, care distruge un munte unic în România?

De ce nu avem încă Parc Național în Făgăraș?

De ce urăm natură asta și vrem să o distrugem cu lăcomie?", a scris Oana Marinescu pe Facebook.

Un alt iubitor al muntelui ilustrează distrugerea cu fotografii ale câmpului de brândușe care-i încânta pe vizitatori primăvara.

"Unii spuneau că aici, la poalele Făgărașului, între flori și triluri de păsări, îl poți întâlni pe Dumnezeu. Acum Dumnezeu va fi înconjurat de fier, asfalt și beton!

Otrava banilor bisericii se întinde din mijlocul Bucureștiului până în creierul mulților!

Sub Fereastra Mare a Sâmbetei, primăvara îți era milă să calci pe minunățiile astea de brândușe! Era o liniște desăvârșită și doar susurul unui pârâu și cântecul păsărilor se auzea!

Acum este totul călcat în șenilele excavatoarelor și totul e distrus! O să apară o nouă sursă de profit pentru biserică, cu tarabe, mărgele și iconițe aurii din plastic, cu asfalt și chioșcuri cu de toate! Se construiește o mănăstire", a scris Horia Petrovanu pe Facebook.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#arsenie boca, #manastire sambata, #constructie bor, #branduse fagaras , #Arsenie Boca