Cele mai dezamagitoare masini ale ultimilor 10 ani (Galerie foto)

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 15:21
5150 citiri
Cele mai dezamagitoare masini ale ultimilor 10 ani (Galerie foto)

Britanicii de la Autocar au publicat vineri, in editia online a revistei, o lista a celor mai dezamagitoare modele lansate pe piata in cursul deceniului trecut.

In principiu, lista britanicilor contine mai ales modele care nu s-au ridicat nici pe departe de targetul stabilit initial de producatorii in cauza, acest lucru datorandu-se mai ales unei pozitionari proaste sau unui moment prost ales pentru lansare.

Cu toate acestea, exista si modele care s-au vandut ceva mai bine, insa care nu s-au ridicat la nivelul promovat de constructor.

Desi cifrele vanzarilor se refera exclusiv la piata britanica, paralela functioneaza si in cazul restului Europei, foarte multe dintre masinile prezentate de Autocar fiind recunoscute ca esecuri de piata pe tot continentul.

Iata care sunt cele mai dezamagitoare masini ale ultimilor 10 ani:

Renault VelSatis - Desi a avut un target anual de 3500 de unitati in Marea Britanie, modelul francez a adunat in total, in 4 ani de prezenta pe piata, 1404 clienti. Varful a fost primul an de cariera (2002), cand Renault a vandut 595 de exemplare pe piata britanica.

Fiat Croma - Fiat si-ar fi dorit sa vanda 5000-6000 de unitati pe an, insa realitatea a contrazis flagrant optimismul italienilor: doar 1386 de exemplare vandute in total in Anglia, cu un varf de 827 de masini in 2006.

Peugeot 1007 - Masinuta de oras cu usi de metrou, asa cum o denumea un jurnalist din Romania la lansarea oficiala, nu a facut fata pietei europene, fiind mult sub asteptari. In Anglia, Peugeot s-ar fi asteptat la 17.000 de unitati vandute anual, dar a reusit doar 8036 in total in trei ani.

Maybach 57/62 - Divizia de lux a celor de la Daimler (DaimlerChrysler pe atunci) a creat o masina care trebuia sa se bata cu Rolls-Royce. In Anglia, Maybach a vandut 89 de masini din 2003 pana astazi, comportamentul pe celelalte piete europene fiind relativ la fel de modest. La noi, Maybach 57 a devenit celebru mai degraba prin faptul ca poate fi indreptat cu ranga decat prin vanzari si prezenta.

Alfa Romeo Spider - Exemplul perfect al faptului ca frumusetea nu face totul. Lansat in Marea Britanie in 2003, Spider a fost vandut in 1616 exemplare pana astazi.

Seat Toledo - Modelul Seat ar fi trebuit sa se vanda in 2500 de exemplare pe an, dar a reusit sa ajunga la un total de 3264 de unitati in cinci ani. Motivul principal: Toledo era de fapt un Altea cu portbagaj urat incadrat in peisaj.

Opel Signum - O masina in care Opel isi punea mari sperante, insa care nu a reusit sa ajunga in sase ani decat la 17.367 de unitati vandute in Anglia, dublu fata de prognoza initiale pe un singur an.

Dodge Avenger - Cu 1138 de unitati vandute in Marea Britanie in 3 ani (2007-2009), Avenger e un model chiar prezent. In Romania, poti sa numeri pe degetele unei singure maini exemplarele care exista astazi pe strada.

Jaguar X-Type - Daca britanici au inclus un jaguar in lista dezamagirilor, e clar ca modelul merita cu prisosinta aceasta nominalizare. Desi nu s-a vandut prost, atingand 120.930 de unitati in Albion in cei 9 ani de cariera de piata, specialistii de la Autocar sustin ca a fost o greseala faptul ca Jaguar a construit masina pe platforma lui Ford Mondeo.

Fiat Stilo - Stramosul actualului Fiat Bravo nu a prins in Marea Britanie, desi cei sase ani de cariera au golit parcurile dealerilor Fiat de 44.507 unitati. Stilo a fost, a vazut, dar n-a invins.

Mercedes R-Klasse - In cei patru ani de cariera pe piata din Anglia, R-Klasse a ajuns la 3052 de unitati vandute, desi prognozele Mercedes anuntau 1800 de masini pe an. Rezultatele lui R-Klasse sunt surprinzatoare la prima vedere avand in vedere apetitul vest-europenilor pentru monovolume, insa perfect logice daca privim masina pe de-a-ntregul.

Subaru B9 Tribeca - SUV-ul japonezilor este dovada vie (desi acum e mai degraba dovada moarta) a faptului ca un design tupeist nu inseamna neaparat un design reusit. pe langa asta, britanicii au blamat mediocritatea in care se scalda masina in general. Rezultat: 746 de masini vandute in 2006-2008, desi targetul anual initial era de 1000 de masini anual.

Nissan Primera - Un model care pe strazile romanesti este destul de prezent a fost un esec relativ in Marea Britanie, unde japonezii au vandut 47.093 de exemplare in cinci ani de prezenta scenica. Targetul initial: 24.000 de masini vandute anual.

Peugeot 407 Coupe - Venit dupa succesul pe care l-a avut 406 Coupe, versiunea cu doua usi a lui 407 a dezamagit analistii, publicul si, in final, pana si producatorul.

Renault Avantime - Avantime a fost o versiune cu doua usi a lui Espace. A rezultat o masina nisata care a atras foarte putini clienti, desi ideea era una buna. Trebuia sa se vanda in 1500 de exemplare in fiecare an, dar a reusit 448 de unitati in doi ani in Marea Britanie.

Smart Roadster - Mult prea putin practic ca design pentru anii 2000, Smart Roadster a pacatuit si la capitolul transmisie si sasiu, unul extrem de inclinat inspre subvirare. Cele 7449 de unitati vandute in Marea Britanie in patru ani nu s-au ridicat deloc la nivelul sperantelor producatorului, care viza 7000 de masini vandute anual.

Cititi mai mult pe Automarket.ro

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#Autocar top masini dezamagitoare , #masini