Cum sa faci economie la carburant - Iata 10 sfaturi

Duminica, 11 Noiembrie 2012, ora 08:21
10100 citiri
Cum sa faci economie la carburant - Iata 10 sfaturi

Romania este una din tarile europene in care preturile la carburanti sunt extrem de ridicate, raportate la puterea de cumparare. In consecinta, din ce in ce mai multi soferi cauta metode ca sa faca economii de combustibil.

Publicatia Huffington Post a adunat 10 sfaturi pentru cei care nu vor sa isi dea intreg salariul pe plinuri de benzina sau motorina.

1. Inchide capacul rezervorului

Unii soferi sunt extrem de neatenti cu capacul rezervorului, insa acesta are un rol extrem de important, deorece este prevazut cu o supapa care are doua functii importante: impiedica vaporii de combustibil sa iasa din rezervor si, in acelasi timp, permite aerului sa intre in rezervor pe masura ce se consuma combustibil, egalizand presiunea din rezervor cu cea exterioara.

Potrivit publicatiei citate, anul trecut, in Statele Unite s-au evaporat 556 de milioane de litri de combustibil, din cauza ca banalul capac al rezervorului nu a fost inchis in mod corespunzator.

2. Masina nu este depozit

Portbagajul extrem de incarcat te "arde" la buzunare, deoarece pentru fiecare 50 de kilograme suplimentare, o masina consuma in plus intre 0,5 si 2 litri de combustibil.

3. Ideal ar fi sa virezi numai la dreapta

Nu, nu este o gluma. Firma de curierat UPS a redus numarul virajelor la stanga si a economisit carburant in valoare de 10 milioane de dolari, in ultimii opt ani.

Exista si o explicatie: virajele la stanga, mai ales in intersectiile aglomerate, necesita mai mult timp de oprire, implicit de mers in gol a motorului (asigurare, acordare de prioritate) in comparatie cu cele la dreapta.

4. Foloseste aplicatiile auto

Exista cateva aplicatii auto care te ajuta sa gasesti cele mai ieftine benzinarii care se afla in apropierea locului in care te afli. Americanii au GasBuddy, noi avem Auto.ro. Aceasta metoda este eficienta pe termen lung sau atunci cand vrei sa parcurgi distante mari.

5. Nu iti incalzi masina prea mult pe timpul iernii

Multi soferi incalzesc minute in sir masina, pe timpul iernii, inainte de a porni la drum. Insa aceasta practica consuma extrem de mult carburant. Potrivit expertilor, sunt necesare doar 30 de secunde, pentru ca motorul oricarei masini fabricate in ultimii 20 de ani sa fie complet functionabil.

6. Deschide aerul conditionat

Daca masina ta este dotata cu aer conditionat, atunci esti un om fericit. Specialistii au demonstrat ca deschiderea geamurilor duce la cresterea consumului de carburant, deoarece se formeaza curenti care practic franeaza masina. Insa, acest lucru nu se intampla atunci cand dai drumul la aer conditionat.

7. Rezervorul este gol? Umple-l acum

Orice combustibil contine impuritati, care sunt aspirate atunci cand mergi pe "rezerva", iar pompa de combustibil sau injectoarele se pot defecta din cauza lor. Unele noi costa destul de mult, asa ca mai bine iti faci repede un plin decat sa iti duci masina in service.

8. Nu te da in spectacol

O alta regula de aur, pe langa cea care spune ca economisesti combustibil atunci cand mergi cu viteza legala, este sa nu accelerezi si sa franezi brusc. Daca te motiveaza, aceasta practica poate duce la o economie de combustibil de 5 pana la 10%.

9. Verifica presiunea pneurilor

Cauciucurile umflate corect, la presiunea indicata de producator, pe langa faptul ca asigura o tinuta de drum si o aderenta mai bune, contribuie semnificativ la economia de combustibil.

10. Cumpara-ti o masina (mai) noua

Chiar daca o masina second-hand mai veche ar putea parea o idee buna, situatia nu sta chiar asa. Mai bine mai economisesti cateva luni si iti cumperi un autoturism mai nou, deoarece noile generatii de masini sunt dotate cu motoare mai economice, iar daca iti permiti una cu motor hibrid sau diesel, economia de combustibil va fi destul de mare.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#economie carburant, #economie combustibil, #economie benzina, #economie motorina , #masini