De ce pleacă șoferii români de TIR din Marea Britanie. „Au plecat vreo 120, în tranșe. Câte 40, 50 odată”

Vineri, 17 Septembrie 2021, ora 22:15
29838 citiri
De ce pleacă șoferii români de TIR din Marea Britanie. „Au plecat vreo 120, în tranșe. Câte 40, 50 odată”
Procedurile de deplasare sunt greoaie, din cauza birocrației și a costurilor FOTO Unsplash.com

România „livra” în 2017 aproximativ 150.000 de șoferi de TIR pentru companiile occidentale, potrivit datelor oficiale. O cifră semnificativ de mare. Cu toate acestea, începând de anul trecut și culminând cu anul acesta, tot mai mulți șoferi de TIR români revin definitiv în țară.

Iar una dintre cauzele pentru care șoferii de TIR părăsesc Marea Britanie ar fi faptul că sunt prost tratați, un fel de ”sclavie modernă”. Lucrează mult peste program și nici salariul nu este prea avantajos.

Deși un șofer român de TIR ajunge să câștige pe autostrăzile din Europa peste 2.000 de euro lunar, șoferii români sunt mult mai prost plătiți comparativ cu colegii străini din vest. Acesta ar fi motivul principal pentru care angajatorii din vest preferă să angajeze șoferi din România, dispuși să muncească pe bani mai puțini și în condiții care lasă de dorit, unele chiar mizere. Iar noaptea, șoferii români de TIR trebuie sa fie precauți atunci când vor să doarmă.

„Condiții nesatisfăcătoare, ture lungi de 14-15 ore, iar veniturile s-au împuținat”

Sergiu Gemănaru, din Bacău, a declarat pentru romania.europalibera.org că nu este surprins că șoferii de camion din Europa de Est pleacă din Marea Britanie. Acesta a povestit că a lucrat în condiții nesatisfăcătoare, cu ture lungi, de 14-15 ore, iar veniturile i s-au împuținat de la Brexit încoace. „Sclavie modernă”, descrie șoferul de TIR din Bacău.

Bărbatul din Bacău a mai spus că mulți colegi români de la aceeași firmă s-au întors deja acasă. „În firma în care am fost eu – 200 de români. Au plecat vreo 120, în tranșe. Câte 30, 40, 50 odată.”

Pe lângă condițiile grele de muncă, Sorin Gemanaru s-a mai confruntat și cu multă discriminare în firmele de transport. „Ne tratează foarte rasist ... Ne tratează ca și cum am fi inferiori, ca și cum am fi cei mai proști. Dacă încerci să îți impui punctul de vedere ești ignorat, nu ești băgat în seamă.”

Consecințele negative ale Brexitului

Pe de altă parte, întoarcerea șoferilor de TIR români se datorează, poate, în principal, consecințelor negative ale Brexitului.

Procedurile de deplasare sunt greoaie din cauza birocrației și a costurilor. Astfel că în timpul pandemiei, mulți șoferi de TIR din România sau Polonia au plecat din Regatul Unit și s-au întors acasă. Totuși, potrivit estimărilor, numărul celor care vor reveni va fi mult mai mic.

De asemenea, condițiile din aeroporturi s-au înrăutățit de la Brexit încoace, mai este de părere șoferul. „Au început și în aeroport să cam stea pe noi cu toate că avem [documente] prin care dovedim că putem veni aici. Încearcă să ne sperie la aeroport, ne intimidează”.

"Majoritatea tinerilor preferă un salariu mai mic, dar să aibă în schimb timp pentru ei"

Cosmin Vincenţiu, şofer de TIR care lucrează în Italia, a declarat la Digi24 că tinerii nu mai sunt atrași de această meserie pentru că cere foarte multe sacrificii. "Majoritatea tinerilor preferă un salariu mai mic, dar să aibă în schimb timp pentru ei", a spus acesta.

Potrivit șoferului de TIR, nici condițiile de viață nu s-au schimbat în ultimii ani, fiind nevoiți să facă față pericolelor de pe trasee, însă și mizeriei din parcările unde se opresc. "Mulți nu mai vor să facă această meserie", a subliniat Cosmin Vincențiu.

Legat de salarii, cel de bază a rămas același, dar diurna a crescut cu 10 - 15% în ultimul an. "Chiar și așa, nu este suficient. Investești foarte mulți bani că să iei permisul, apoi sunt firme care înșală, mulți sunt dezamăgiți, invocă multe motive că să nu dea banii", a mai povestit Claudiu Vincențiu, șoferul care a mărturisit că în ceea ce îl privește, face această meserie de 14 ani doar pentru că îi place.

Nu toți șoferii români din Marea Britanie sunt dispuși să se întoarcă în țară ​

Un șofer de camion din Craiova care locuiește și lucrează în Northampton de 5 ani preferă să rămână în Marea Britanie, chiar dacă viața acolo a devenit mai grea după Brexit.

Un alt șofer a menționat pentru romania.europalibera.org că își justifică decizia printr-o întrebare: „Ce îmi oferă România în momentul actual? Vă și răspund. Nimic. În afară de persoana iubită care este în țară, nimic”. El e de părere că mulți români care aleg în această perioadă să se întoarcă acasă se vor întoarce în Marea Britanie deoarece „încă este mult de muncă”.

Departamentul pentru Mediu, Alimente și Afaceri Rurale (DEFRA) din Marea Britanie a discutat posibile soluții pentru a-i convinge pe șoferii de TIR să nu părăsească țara. Aproximativ 100.000 de șoferi de camion și-au pierdut contractele că urmare a pandemiei și a Brexit. Reprezentanți ai Grupului comercial Logistics UK au declarat pentru The Guardian că aproape 30% dintre firmele sale caută șoferi. Este una dintre meseriile din Marea Britanie care a atras în trecut foarte mulți români, însă care nu mai este la mare căutare, în acest moment.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#sofer tir, #TIR, #Marea Britanie, #brexit, #rasism, #salarii , #stiri auto