Noi obstacole pe Autostrada A8 din partea CNAIR. Asociațiile civice acuză tergiversarea intenționată a proiectului

Luni, 18 Martie 2024, ora 16:41
3259 citiri
Noi obstacole pe Autostrada A8 din partea CNAIR. Asociațiile civice acuză tergiversarea intenționată a proiectului
A8 va asigura Moldovei o conexiune modernă cu Portul Constanţa şi cu Muntenia FOTO CNAIR

Studiul de fezabilitate pentru cea mai mare porțiune din Moldova a autostrăzii „Unirii” A8 a fost respins de către CNAIR. Este vorba despre sectorul din A8 Tg. Neamț - Iași - Ungheni (de la granița cu Republica Moldova). CNAIR a motivat respingerea prin faptul că studiul de fezabilitate predat de consultant este „incomplet și prezintă numeroase erori/lipsuri”.

Într-un comunicat de presă care prezintă situația diferitelor tronsoane ale Autostrăzii „Unirii” A8, Compania de Autostrăzi spune că studiul de Fezabilitate, a fost predat în 15 februarie de către prestatorul CONSITRANS S.A, arată Hotnews.

„În urma analizei s-a constatat faptul ca Studiul de Fezabilitate este incomplet și prezintă numeroase erori/lipsuri, fiind respins de către CNAIR în data de 05.03.2024”, transmite CNAIR. Potrivit sursei citate, Compania de Drumuri spune că termenul pentru predarea studiului de fezabilitate a rămas mai departe 15 februarie și că, astfel, acesta nu a fost respectat: „drept urmare la acest moment se înregistrează penalități de întârziere”.

În paralel, din data de „12.12.2023 a fost transmis memoriul de prezentare spre a fi depus la Agenția pentru Protecția Mediului Iași. În cadrul documentației au fost identificate erori, ce au fost remediate, iar completările necesare au fost depuse de către CNAIR”.

„De asemenea, prestatorul a depus documentația necesară obținerii avizului de gospodărire a apelor, fiind emise observații în data de 16.02.2024. Prestatorul a transmis în data de 05.03.2024 completările solicitate, în prezent așteptându-se un punct de vedere din partea ABA Bârlad și ABA Siret”, transmite CNAIR.

Grupurile de susținere civică pentru construirea autostrăzii A8 pun presiune pe Ministerul Transporturilor și acuză ignorarea vădită a proiectului

La inițiativa Camerei de Comerț și Industrie Iași, asociațiile civice Moldova vrea Autostradă, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei și Împreună pentru A8, implicate activ în susținerea Proiectului Autostrăzii A8, Tg. Mureș - Iași - cu prelungire strategică spre Chișinău - Odesa, s-au întâlnit vineri, 15 martie, pentru a analiza situația curentă a proiectului, arată un comunicat oficial remis către Ziare.com.

„Maturizarea autostrăzii A8 este tergiversată în mod vădit - din lipsă de interes, rea-voință, exces birocratic sau incompetență profesională. Acest proiect se prelungește pe relația Chișinău - Odesa, conectând astfel Ucraina maritimă și Moldova de pe cele două maluri ale Prutului cu centrul Europei, un vector de dezvoltare esențial al intregii zone, cu implicații geopolitice și strategice de cel mai înalt grad.” arată mesajul grupurilor de susținători ai proiectului.

Participanții la întâlnire s-au declarant profund nemulțumiți de modul în care instituțiile publice cu roluri și responsabilități în gestiunea proiectelor de infrastructură rutieră mare (Guvernul României, prin Ministerul Transporturilor și CNAIR - aflată sub autoritatea ministerului) gestionează proiectul Autostrăzii Unirii Târgu Mureș - Iași - Ungheni.

Astfel, grupul de activiști au cerut public și în regim de urgență, ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, și directorului general CNAIR, d-lui Cristian Pistol, următoarele:

  • monitorizarea strictă, cu informare publică imediată, a progresului loturilor Târgu Mureș - Miercurea Nirajului și Vânători Neamț (Leghin) - Moțca. Grupurile de susținere au atras atenția că CNAIR și Ministerul Transporturilor au obligația să încadraeze aceste lucrări în PNRR (termen final implementare investiție- 30.06.2026);
  • lansarea imediată, cel târziu în luna aprilie 2024, a procedurii de achiziție publică pentru proiectarea și execuția loturilor Miercurea Nirajului - Sărățeni și Pipirig - Leghin. Aceste loturi au Rapoartele de Audit pe Siguranță Rutieră finalizate, amânarea lor nu are nici o justificare!
  • derularea cu celeritate a contractelor de Audit pe Siguranță Rutieră pentru restul loturilor din sectorul montan al A8 la care avem HG pentru indicatorii tehnico-economici. Acest lucru este întârziat încă din anul 2023, spun asociațiile implicate în susținerea construcției autostrăzii;
  • pregătirea și finalizarea cât mai urgentă a caietelor de sarcini pentru următoarele 4 loturi ale sectorului montan din A8: Sărățeni - Joseni, Joseni - Ditrău, Ditrău - Grințieș, Grințieș - Pipirig și lansarea licitațiilor de proiectare și execuție în cel mai scurt timp posibil;
  • mobilizarea prestatorului Consitrans SRL pentru finalizarea etapei de proiectare, inclusiv obținerea Acordului de Mediu și a Proiectului Tehnic pentru tronsonul Moțca-Lețcani-Ungheni, în cursul anului 2024. Acest proiect are o întârziere majoră, de 22 luni, atenționează activiștii civiciș;
  • reluarea imediată a ședințelor de progres pentru autostrăzile Moldovei organizate de CNAIR împreună cu proiectanții și societatea civilă, și informarea săptămânală a publicului despre progresul acestui proiect de importanță geostrategică majoră;
  • o întâlnire urgentă cu ministrul Transporturilor, dl. Sorin Grindeanu și cu directorul general al CNAIR, dl. Cristian Pistol.

Parcursul proiectului până în prezent

Contractul de 58,8 milioane de lei cu proiectantul Consitrans pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate și realizarea Proiectului Tehnic pentru tronsonul din „Autostrada Unirii” A8 de la Tg Neamț la Iași și mai departe până la Ungheni se află în derulare din mai 2021. Inițial contractul avea ca termen de realizare de 25 de luni.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a reușit să finalizeze procedurile pentru proiectarea și execuția celor două secțiuni terminale, ambele parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și având termenul de finalizare stabilit pentru anul 2026.

La data de 16 februarie 2024, CNAIR a oficializat contractul cu compania turcească NUROL INSAAT VE TICARET A.S. pentru construcția secțiunii Târgu Mureș - Miercurea Nirajului. În ceea ce privește celălalt tronson al Autostrăzii A8 Târgu Mureș-Iași, inclus în PNRR, contractul pentru cei 30 km dintre Leghin și Moțca a fost semnat cu UMB la sfârșitul lunii septembrie 2023.

Detaliile contractuale pentru aceste loturi, finanțate prin PNRR, au fost deja stabilite. Secțiunea Târgu Mureș – Miercurea Nirajului, cu o lungime de 24,4 km, va fi construită de NUROL INSAAT VE TICARET A.S. din Turcia, pe o durată de 30 de luni (6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuție), cu un cost estimat la 2,46 miliarde de lei, fără TVA. Între timp, segmentul Leghin - Târgu Neamț va fi realizat de Asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade, având aceeași durată contractuală și o valoare de 1,56 miliarde de lei, fără TVA.

În ceea ce privește restul tronsoanelor Autostrăzii A8, licitațiile nu au fost încă inițiate. CNAIR a detaliat, în cadrul Studiului de Fezabilitate, că Secțiunea II Miercurea Nirajului – Leghin a fost împărțită în șase sectoare distincte.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#autostrada A8, #autostrazi, #cnair, #CNAIR kilometri autostrazi, #CNAIR decizie, #CNAIR bilant autostrazi, #studiu de fezabilitate , #autostrazi