Sute de utilaje mutate în ultimele zile pe un șantier de autostradă întârziat: "Se vede că au terminat pe A0 și pe Dx12" VIDEO

Joi, 21 Decembrie 2023, ora 10:54
47338 citiri
Sute de utilaje mutate în ultimele zile pe un șantier de autostradă întârziat: "Se vede că au terminat pe A0 și pe Dx12" VIDEO
Utilaje pe un lot al autostrăzii A7, în apropiere de Bacău FOTO YouTube/ Ștef

Firmele angajate în lucrări de infrastructură pe diverse șantiere din România lucrează la turație maximă în această perioadă.

Oficialii multora dintre societățile de construcții au anunțat că vor lucra inclusiv în perioada sărbătorilor sau a sfârșitului de an acolo unde condițiile meteo vor fi favorabile.

Un exemplu în acest sens este asocierea italiană Impressa Pizzarotti & C SPA - Pizzarotti SA - Retter Project Management SRL, care a adus tunuri de căldură şi sistem de iluminat industrial pentru a putea lucra în condiții de iarnă pe lotul 1 Dumbrava (A3) - Mizil (21 de kilometri) din autostrada A7.

Tot pe Autostrada Moldovei sunt vizibile în ultimele zile mișcări semnificative "de trupe" pe sectorul V, Bacău-Focșani. Acolo progresul fizic al constructorului UMB Spedition era nesemnificativ potrivit rapoartelor din octombrie-noiembrie, deși contractele de execuție au fost semnate în februarie 2023, iar traseul trebuie terminat în 30 de luni, adică la mijlocul anului 2025.

O filmare din dronă făcută pe 19 decembrie arată sute de camioane ale UMB aduse pe tronsonul întârziat.

Primul lot al autostrăzii Bacău – Pașcani a ajuns acum la 4,3% execuție, iar UMB a mobilizat pe șantierul dintre Bacău și Trifești 135 de utilaje, potrivit celui mai recent raport de progres al Companiei de Drumuri.

Un comentator al filmării remarcă faptul că grupul de firme controlat de de Dorinel Umbrărescu se poate mobiliza mai bine pe șantierul întârziat după ce a predat alte două lucrări importante: "Se vede că au terminat pe A0 și pe Dx12. Au acum oameni și utilaje".

Pentru următoarele două loturi, Trifești – Gherăești (19 km) și Mircești – Pașcani (28 km), procentele de execuție raportate sunt de 1,1%, respectiv 1,5%, la peste o jumătate de an de la emiterea ordinului pentru începerea lucrărilor.

Autostrada Moldovei, A7, este proiectată între Ploiești și Siret (vama cu Ucraina din Suceava), pe o lungime totală de 437 de kilometri. În acest moment, sunt în execuție toate tronsoanele între Ploiești și Pașcani.

Un activist implicat în urmărirea proiectelor de infrastructură din regiunea Moldovei arată că angajații CNAIR arată lipsă de implicare și de transparență în ultimele săptămâni. În plus, situația pe următoarele tronsoane din A7 a devenit brusc incertă.

"În lipsa ședințelor de informare, ședințe ce nu au mai fost organizate de 4 săptămâni de către CNAIR, prezentăm niște update-uri parțiale:

1. A7 Pașcani - Suceava

Nu a fost predat SF-ul, Egis se mișcă extrem de greu având multe proiecte în derulare. Nici măcar devizul general nu este gata.

2. A7 Suceava - Siret

Încă nu s-a primit avizul de mediu de la partea ucraineană, fiind singurul aviz care mai stă în calea emiterii acordului de mediu.

Identificarea proprietarilor este completă iar documentele au plecat deja la CNAIR.

Search nu a trimis toate studiile geotehnice și nici nu a finalizat SF-ul.

3. A8 Moțca - Lețcani - Ungheni

Cu chiu cu vai, proiectantul protejat Consitrans se pare că a obținut o extindere a termenului în care să finalizeze SF-ul, până în aprilie 2024. Cum contractul prevede 3 luni după pt PAC și alte 6 luni pentru PTH, ne așteptăm că în ianuarie 2025 să se termine tot și să se poată scoate la licitație de execuție, dacă se vor găsi și fonduri, căci din PT 2021-2027 nu o să mai fie nimic atunci!

S-a depus totuși memoriul de mediu și procedura de obținere a acordului de mediu a demarat în mod oficial. Cel mai devreme estimăm luna iunie 2024 pentru obținerea acordului de mediu, iar pesimistic estimăm septembrie-octombrie 2024.

4. A8 Tg Mureș - Moțca

Conform bugetului pe 2024, sunt bugetate fondurile necesare activităților ce s-ar putea desfășura în anul 2024, pentru toate cele 3 secțiuni (capete și montan), chiar dacă vedem articole plătite de un partid din opoziție ce a avut în 2021 portofoliul transporturilor. Citiți la mine pe profil să vedeți că se minte de către aceștia și mă întreb ce e mai grav, că mint cu știință sau incompetența e atât de mare încât nu au putut să citească niște file de buget?

CNAIR bineînțeles că nu a luat nicio măsură față de comisia de evaluare de pe secțiunea 1, așa cum era de așteptat căci am mai văzut filmul asta", arată activistul ieșean Irinel Bucur într-o postare pe Facebook.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#autostrazi Romania, #ao bacau pascani, #progres autostrada a0 , #autostrazi