Patru drumuri vitale pentru România, avizate după decenii de așteptare: CNAIR a anunțat traseele în lungime totală de 218 kilometri

Vineri, 08 Decembrie 2023, ora 16:05
17236 citiri
Patru drumuri vitale pentru România, avizate după decenii de așteptare: CNAIR a anunțat traseele în lungime totală de 218 kilometri
Autostrada sudului litoralului va termina aglomerația din timpul sezonului estival FOTO CNAIR

Oficialitățile au anunțat aprobarea traseele exacte pentru construirea a patru drumuri de mare viteză noi în România, în lungime totală de aproape 220 de kilometri.

Cristian Pistol, șeful Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a făcut public faptul că a membrii Consiliul Tehnico Economic (CTE) din cadrul instituției au avizat joi, 7 decembrie, mai multe documente necesare construcției unor drumuri importante în județele Timiș, Buzău, Brăila, Tulcea și Constanța.

- Studiul de Fezabilitate pentru varianta ocolitoare Timișoara Vest (aproximativ 14 kilometri) care va fi construită la profil de drum național cu două benzi pe sens și va avea un impact important atât pentru economia Județului Timiș, cât și pentru cea a Municipiului Timișoara.

Valoarea estimată pentru construcția acestei variante ocolitoare (finanțată prin fonduri europene nerambursabile) este de 2,28 miliarde de lei (cu TVA).

După semnarea contractului, antreprenorul va avea la dispoziție 30 de luni (6 luni proiectare și 24 de luni execuție) pentru finalizarea lucrărilor.

- Drumul Expres Buzău – Brăila (aproximativ 111,6 kilometri) a cărei variantă de traseu a fost avizată. Acest drum expres va tranzita județele Buzău și Brăila.

Acest drum expres va asigura inclusiv conexiunea cu autostrada A7 Ploiești – Buzău (km 55) și cu podul suspendat peste Dunăre de la Brăila.

- Varianta de traseu a Drumului Expres Brăila – Tulcea (aproximativ 61,6 kilometri) a fost avizată tot astăzi.

Acest drum expres va asigura la rândul său conexiunea cu podul suspendat peste Dunăre de la Brăila, dar și cu drumul expres Constanța – Tulcea.

- Alternativa Techirghiol (lungime de 30,59 kilometri), pentru care astăzi a fost avizat studiul de fezabilitate, va fi construită la profil de autostradă. Această nouă autostradă va asigura o legătura rapidă între autostrada de centură a Constanței (A4) și sudul litoralului românesc.

Valoarea estimată pentru construcția acestui proiect (finanțată prin fonduri europene nerambursabile) este de 4,85 miliarde de lei (cu TVA).

Pentru construcția acestui obiectiv vor fi alocate 36 de luni.

Autostrada litoralului, așteptată de decenii de turiștii care se înghesuie anual spre stațiunile din sudul Mării Negre, ar urma să fie scoasă la licitație pentru construire la începutul anului 2024, arată surse din Ministerul Transporturilor. Dacă construcția ar începe în a doua parte a anului viitor, ar putea fi terminată cândva în anul 2027. Drumul va ieși din autostrada A4, undeva în zona localităților Ovidiu-Agigea, și se va reuni cu DN39, în zona 23 August-stațiunea Olimp.

Celelalte proiecte anunțate de CNAIR în zona Moldova-Muntenia-Dobrogea ar urma să lege practic Buzăul (din autostrada A7) de sudul litoralului, prin intermediul noului pod peste Dunăre construit și dat în funcțiune la Brăila. Marea necunoscută în acest moment este secțiunea de drum expres dintre Tulcea și Constanța, unde studiul de fezabilitate aprobat în 2020 nu a fost încă recepționat de autoritățile române.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#autostrazi Romania, #alternativa techerghiol, #drumuri Romania, #autostrada buzau braila , #autostrazi