Autostrăzile noi pe care vom circula din vară în România. Proiectele cu mari șanse să fie date în circulație în următoarele luni

Miercuri, 22 Februarie 2023, ora 03:00
39475 citiri
Autostrăzile noi pe care vom circula din vară în România. Proiectele cu mari șanse să fie date în circulație în următoarele luni
Muncitorii asfaltează drumul FOTO: Facebook/CNAIR

Șantierele de infrastructură rutieră în România sunt deja active. Pe unele autostrăzi și drumuri expres se lucrează în ritm susținut, semnn că deja, în prima jumătate a acestui an, vom putea circula pe noi kilometri de drum de mare viteză.

La finalul anului trecut se discuta despre borna de 1.000 de kilometri de drum de mare viteză ce ar trebui să fie depășită în 2023. Această barieră este însă una psihologică pentru că altfel mai sunt doar câțiva kilometri până va fi atinsă. Iar pentru a ajunge la această ”performanță” ne-au trebuit 50 de ani.

Necesarul în acest moment este de aproximatuv 2.000 de kilometri, însă nu se știe dacă vor mai trece alți 50 de ani pentru construirea acestora.

Experții consultați de Ziare.com spun că borna ar putea fi depășită chiar în prima jumătate a acestui an.

Expert în infrastructură: ”Ar fi absolut îngrozitor să nu ajungem acolo”

Horațiu Cosma, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Alex Vîlvoi, președintele Asociației România Fără Gropi spun că este imposibil să nu se atingă celebrul target, însă termenele de finalizare ale unor proiecte sunt mai degrabă laude fără acoperire ale politicienilor.

”Ar fi absolut îngrozitor să nu ajungem la borna de 1000. Totuși suntem la 994-995 de kilometri. Mai avem nevoie de 5-6 kilometri până acolo deci este exclus să nu o atingem”, a spus Horațiu Cosma. Iar Alex Vîlvoi a spus că ”se va ajunge la 1.000 de km, dar la modul dați în folosință încă cel puțin 6 km, dar care mai necesită câteva lucrări”.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Mai mult, a spus fostul secretar de stat ”până la finalul anului sunt șanse rezonabile să fie finalizați undeva la 100 de kilometri dacă se mișcă și autoritățile și constructorii.

Adică nu ceva ieși din comun, să fie undeva la 100 de kilometri deci să ajungem spre 1100 până la finalul anului”.

Drumurile pe care vom circula până la vară

Sunt câteva zeci de kilometri de drum de mare viteză care vor fi dați în circulație până la vară.

”Până la jumătatea anului acum trebuie să vedem, vorbim de proiectele care sunt foarte avansate, adică astăzi undeva la 70-80 % stadiu fizic. Ar fi odată Autostrada de Centură București Sud, între DN 5 și DN 6 pe Jilava și Bragadiru (10 kilometri) care trebuia să fie gata anul trecut pe discuțiile pe care le-am avut noi în 2021 cu Cătălin Drulă la Ministerul Transporturilor. Dar au fost întârzieri, au fost problemele cu aprovizionarea de balast. S-a tot amânat, s-a întârziat și a trecut pe 2023. Deci acolo e acest sector care e practic la 80 % e cel mai avansat de pe Autostrada Centura București la nivel de autostradă.

Asta e cu șanse să fie dat în folosință în primele 6 luni, dar asta trebuie să fie și o dorință atât a constructorului, cât și a ministerului să tragă tare pe acest sector, fiindcă altfel ar putea să fie gata mai spre a doua a parte a anului cu tot tronsonul și spre A2 adică să fie o o singură deschidere.

Dar eu zic că ar fi util să tragă tare și să prioritizeze acest sector, mai ales că e foarte avansat. Aici sunt 10 kilometri și mai sunt aproape 14 kilometri pe Autostrada Transilvania, tot un constructor turc, în județul Sălaj, între Nușfalău și Suplacu de Barcău, la la limita dintre județele Sălaj și Bihor.

Acolo sunt 14 kilometri tot așa, în jur de 70-75% stadiu fizic. Dar acolo e o mică problemă.

La capătul tronsonului, la limita cu județul Bihor, următorul sector este abia în licitație, probabil a cincea, de când a început Bechtel în urmă cu 20 de ani.

Deci aceea porțiune nu se va deschide și pentru a putea fi circulabil sectorul anul acesta va trebui construit acolo un giratoriu provizoriu ca să descarce traficul în drumul național de lângă autostradă și asta înțeleg că încă nu e clarificată contractuală între constructor și Compania de Drumuri. Deci e de soluționat și problema aceasta a unei girații provizorii. În rest, e fezabil și aici să fie până la jumătatea anului” a mai spus Horațiu Cosma.

În rest, celelalte proiecte cu șanse de deschidere anul acesta ar fi:

  • Craiova- Pitești, tronsonul 3
acolo mai de lucru - abia au început operațiunile de asfaltare, mai e de construit o structură. Deci acolo e greu de crezut că-n 3-4 luni s-ar putea deschide.

Autostrada de Centură București-Sud, până în A2, la fel, e mai în urmă pe nord, între DN 1 și A3 la fel.

A început anul trecut și este undeva la 30-40 % stadiu fizic, chiar dacă merge foarte bine, la fel, e foarte complicat să se deschidă așa rapid. Pe Auotostrada Transilvania, Chețani- Câmpia Turzii, la fel este cu șanse, dar spre finalul anului. Deci majoritatea proiectelor, ca în fiecare an o să se ducă mai spre finalul sezonului de lucru.

Sunt șanse foarte bune să avem 24 de kilometri dar trebuie să ținem seama de o colaborare între autorități și constructori care să tragă în aceeași direcție pentru aceste obiective altfel se pot amâna”, a mai spus fostul secretar de stat.

Care sunt cei 100 de km de drum de mare viteză, gata în 2023

Specialistul este de părere că din tot inelul de sud al A0 care are 50 km ”cu șanse realiste de finalizare anul acesta sunt doar 34 km pe tronsoanele 1 și 2 între A2 DN 5, DN 6, fiindcă între DN 6 și A 1, unde lucrează grecii de la Aktor, acolo, după un an jumate de lucrări, sunt abia la 25 % stadiu fizic”.

Deși ministrul Sorin Grindeanu a spus zilele trecute că vom putea merge doar pe autostradă de la Pitești la Constanța, se pare că lucrurile nu stau chiar atât de bine.

”Am constat o adevărată campanie de laudă și de la minister și de la câțiva constructori lucru ce mă face să fiu reticent. Nu vom ”zbura” pe autostradă de la Pitești la Constanța, cum a zis domnul ministru. Așa ceva nu se va întâmpla având în vedere stadiul actual”, a spus Alex Vîlvoi.

”E greu de crezut, cu toate promisiunile domnului ministru Grindeanu, când se va deschide ceva anul acesta acolo.

Nu este nicio șansă să mergem șnur de la Pitești la Constanța pe Autostradă. Este doar o altă minciună politicianistă. Nu există nici cea mai mică șansă să fie deschis anul acesta tot inelul de sud al autostrăzii A0.

Deci cele două tronsoane A 2-DN 5 -DN 6, astea sunt realizabile, sigur, cu implicarea și autorităților și mobilizarea constructorului. Pe nord, încă undeva la 10 kilometri din tronsonul de 20km între nodurile rutiere DN 1 și A 3 (Corbeanca și A3 București-Ploiești). Și asta e realizabil anul acesta apoi sunt 30 de kilometri pe drumul expres Craiova-Pitești, tronsonul 3 pe Slatina- Colonești.

Dar și acolo, la Colonești, în momentul de față, la limita cu tronsonul 4 nu există nod rutier, deci acolo ar trebui găsită o variantă de descărcare provizorie la finalizare a lucrărilor anul acesta până când va exista și tronsonul 4 adică anul acesta nu se va lipi Craiova de Pitești pe drum expres.

Cel mai probabil în 2024 fiindcă tronsonul 4 contractat în 2021 are termen de finalizare în 2024 și în plus, pe unele sectoare, cam o treime din tronson abia acum încep lucrările, deci acolo e exclus, dar tronsonul 3 este avansat, stadiul fizic este undeva la peste 60%, vorbim de terasamente, săpături, structuri care sunt în mare parte gata. Mai e partea de asfalt, marcaje, parapete și micile retușuri de final. Deci acolo e fezabil ca până-n octombrie- noiembrie să se apropie de final”, a spus Horațiu Cosma.

Și mai este sectorul doi din autostrada Transilvania-Chețani-Câmpia Turzii, ”E vestitul tronson reziliat în 2021 unde nu lucrase o companie românească, a ajunsese undeva la 40%, după 5 ani de lucrări era în insolvență, nu mai, nu mai putea continua. Acolo s-a reziliat.

S-a relicitat și anul trecut s-a semnat contractul cu o asociere, au început lucrările și acolo partea de poduri și din ce înțeleg, acolo se dorește finalizarea până la finalul anului e fezabil, fiindcă e un tronson ușor, cum ziceam, e deja 40 % realizat. Deci, dacă se aliniază planetele, ține și vremea, își face treaba și ministerul, Compania de Drumuri, cu plăți la timp și cu rezolvarea aspectelor administrative, e fezabil. Deci, undeva la 100 de kilometri ar trebui să avem de autostrăzi și drumuri expres în plus anul acesta”, a mai subliniat expertul în infrastructură.

Șantierele deschise la început de an

Vremea blândă din iarna aceasta i-a ajutat pe constructori să lucreze mai mult la proiectele de infrastructură.

”Se lucrează pe șantiere și acum. În ianuarie chiar a fost o o lună foarte primăvăratecă nu au fost precipitații, nu a nins, a fost cald și deja pe majoritatea șantierelor au început lucrările. Apoi în februarie a venit iarna cu adevărat și s-a stopat puțin lucrările, acum din nou, au reînceput activitățile pă marea parte a șantierelor am văzut că și pe A7 pe A0 cam peste tot au revenit la treabă, sigur cu activitățile care se pot face în condițiile actuale de umiditate și temperaturi mai reduse. Dar cel puțin la partea de poduri în structuri se lucrează.

La poduri partea de fundații pentru ele, coloane forate, elevații, grinzi, deci tot ce ține de aspectele legate de betoane, fiindcă aici se poate lucra și la temperaturi mai mici, partea de terasamente, umpluturi, aici e mai sensibil sau asfalt, fiindcă sunt anumite condiții de umiditate, de temperatură, să fie uscat, să fie condiții prielnice pentru continuarea lucrărilor”, a mai spus Horațiu Cosma.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#autostrazi, #drumuri expres Romania, #borna 100 km, #circulatie, #proiecte infrastructura Romania , #infrastructura
Comentarii