Avocat Dr. Daniel MOREANU: Standardul „nZEB”: implicațiile legale pentru clădirile existente și autorizarea clădirilor noi!

Advertorial
Luni, 05 Februarie 2024, ora 15:48
13671 citiri
Avocat Dr. Daniel MOREANU: Standardul „nZEB”: implicațiile legale pentru clădirile existente și autorizarea clădirilor noi!
FOTO: moreanulaw.com

Conform informațiilor diseminate în mod public public de către Comisia Europeană clădirile (private și publice) sunt responsabile pentru 40% din energia consumată și 36% din emisiile de gaze cu efect de seră.

În condițiile în care prin așa-numitul „European Green Deal” Uniunea Europeană își propune ca Europa să devină primul continent neutru climatic până în anul 2050 și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în anul 2030 comparativ cu nivelul înregistrat în anul 1990, creșterea eficienței energetice a clădirilor existente, precum și a clădirilor nou construite reprezintă o parte considerabilă a planului U.E.

„Valul Renovării” („Renovation Wave”) constituie o direcție importantă a efortului U.E. de creștere a eficienței energetice a stocului de aprox. 260 de milioane de clădiri, despre care am scris un articol disponibil aici.

În contextul descris sumar mai sus utilizarea acronimului provenit din limba engleză, și anume „nZEB” („Near Zero Energy Buildings”, recte „Clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero”) va deveni din ce în ce mai mult o normalitate în procedura de autorizare a construirii clădirilor noi sau a renovării și/sau exploatării celor existente.

Una dintre primele referiri legislative din România la conceptul nZEB apare în anul 2015 în Hotărârea de Guvern nr. 122/2015 de aprobare a Planului național de acțiune în domeniul eficienței energetice.

Mai recent, începând cu jumătatea lunii decembrie 2022 au intrat în vigoare două (2) Ghiduri aprobate prin Ordinele M.D.L.P.A. nr. 2818/2022 și nr. 2819/2022 privind implementarea măsurilor de creștere a performanței energetice aplicabile clădirilor noi, respectiv clădirilor existente pentru îndeplinirea cerințelor nZEB. În luna ianuarie 2023 prin Ordinul M.D.L.P.A. nr. 16/2023 a fost aprobată Metodologia de calcul al performanței energetice a clădirilor, indicativ “Mc 001-2022”.

De menționat și că în conformitate cu Strategia din 2020 privind renovarea parcului național de clădiri rezidențiale și nerezidențiale, în intervalul 2023-2025 ar trebui dezvoltate proiecte-pilot cu soluții inovatoare în domeniul nZEB.

Conceptul nZEB este utilizat și în Planul Național Integrat din anul 2021 în domeniul energiei și schimbărilor climatice 2021-2030, precum și în Programul din 15 iunie 2023 de guvernare 2023-2024 - Viziune pentru națiune.

La nivelul U.E. un număr de 3 Directive principale reglementează eficiența energetică a clădirilor, și anume: Directiva U.E. 2010/31 privind performanța energetică a clădirilor (EPBD), Directiva U.E. 2012/27 privind eficiența energetică (EED) și Directiva U.E. 2018/2001 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, cu modificările ulterioare.

În Directiva U.E. 2010/31 clădire al cărei consum de energie este aproape egal cu zero înseamnă o clădire cu performanță energetică foarte ridicată, în timp ce: „Performanța energetică a unei clădiri se determină pe baza consumului calculat sau real de energie și reflectă consumul tipic de energie pentru încălzirea spațiului, pentru răcirea spațiului, pentru apă caldă menajeră, pentru ventilare, pentru iluminatul încorporat, precum și pentru alte sisteme tehnice ale clădirilor.”. Necesarul de energie aproape egal cu zero sau foarte scăzut trebuie să fie acoperit, în mare măsură, din energie din surse regenerabile produsă la fața locului sau în apropiere.

Această Directivă este în prezent în curs de amendare, iar în măsura în care modificările vor fi adoptate în forma aprobată de către Parlamentul European și Consiliu în luna decembrie 2023, aceasta va înseamnă trecerea de la nZEB către „Clădiri cu emisii zero” (ZEB = „Zero-Emission Buildings”) dispoziții ce vor fi aplicabile tuturor clădirilor noi începând cu anul 2030. Dintre modificările preconizate în cadrul Directivei sunt de menționat:

(i) certificatele de performanță energetică vor fi uniformizate la nivel U.E.;

(ii) se deschide cadrul legislativ pentru interzicerea națională a surselor de energie bazate pe combustibili fosili (spre ex. centralele termice);

(iii) sunt introduse restricții în privința finanțării proiectelor care nu respectă noile cerințe de eficiență energetică a clădirilor.

Despre autor:

Dr. Daniel MOREANU este avocat reprezentând pe parcursul carierei companii internaționale și românești de top. În prezent coordonează activitatea MOREANU Law (www.moreanulaw.com) o firmă de avocatură dinamică din București cu expertiză extensivă în următoarele domenii: Drept Imobiliar și REITs, Fiducii și Trust-uri, Drept Corporativ și Insolvență, Fuziuni și Achiziții, Litigii, Drept Bancar și Finanțări, Dreptul Muncii, Contracte Comerciale, Protecția Datelor cu Caracter Personal și G.D.P.R. și Moșteniri Naționale și Internaționale.

Daniel MOREANU este Doctor în Drept cu cea mai înaltă distincție, summa cum laudae, autorul unei lucrări care analizează instituția Fiduciei și a Trust-ului, precum și a numeroase articole de specialitate în presa juridică și de business.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#avocat, #Daniel MOREANU, #MOREANU Law , #stiri afaceri