Avertismentul BCE: Risc crescut de criză financiară în zona euro în lunile următoare!

Luni, 03 Iulie 2023, ora 16:45
2714 citiri
Avertismentul BCE: Risc crescut de criză financiară în zona euro în lunile următoare!
Avertismentul BCE: Risc crescut de criză financiară în zona euro în lunile următoare!

Zona euro se confruntă cu o schimbare bruscă a ciclului financiar, iar studiile statistice arată că în astfel de condiții cresc vulnerabilitățile băncilor, avertizează BCE.

Prin urmare, Banca Centrală Europeană atenționează că zona euro se confruntă cu o creștere a probabilității de criză financiară pe termen scurt.

La creșterea acestor probabilități contribuie și episoadele de stres bancar care au avut loc în luna martie în Statele Unite și Elveția.

Creditarea ipotecară, sub lupă

Politica macroprudențială ar trebui să se concentreze, în contextul actual, pe menținerea rezistenței băncilor și a debitorilor la potențiale șocuri adverse viitoare. Există semne clare că ciclul financiar din zona euro se îndreaptă către o schimbare bruscă a condițiilor de piață, avertizează BCE în lucrarea ”Implicații pentru politica macroprudențială pe măsură ce ciclul financiar se transformă”.

Deși băncile rămân profitabile, vulnerabilitățile sunt încă prezente, riscurile de stabilitate financiară nu s-au materializat încă și prevenirea creditării ipotecare excesiv de riscante rămâne, de asemenea, relevantă din perspectiva stabilității financiare, având în vedere condițiile macrofinanciare mai dificile.

Prin urmare, politica macroprudențială nu ar trebui relaxată, opinează reprezentanții BCE.

Scăderea prețurilor locuințelor

Până în prezent, schimbarea ciclului financiar a fost ordonată, dar vulnerabilitățile sunt încă prezente și riscurile de stabilitate financiară s-ar putea concretiza în viitor.

Autoritățile financiare prevestesc o încetinire a creșterii creditului și scăderea prețurilor imobiliare în țările din zona euro.

În prezent, calitatea activelor băncilor este încă bună, nivelurile de profitabilitate ale băncilor sunt la niveluri maxime de mai mulți ani, iar piețele se așteaptă ca profitabilitatea băncilor să crească în continuare în 2023.

Cu toate acestea, băncile se confruntă cu vânturi potrivnice, iar cercetările statistice bazate pe experiența trecutului arată că riscurile de stabilitate financiară se materializează adesea atunci când ciclul financiar se schimbă brusc.

Riscuri legate de rambursarea datoriilor

Modelele de avertizare timpurie arată o creștere a probabilității de criză financiară pe termen scurt în ultimele luni, tot după episoadele de stres bancar din martie din Statele Unite și Elveția, dar rămân sub nivelurile pandemiei.

Cele mai semnificative vulnerabilități din zona euro care ar putea juca un rol într-o ajustare dezordonată a scenariilor adverse se referă la gradul de îndatorare ridicat și slăbirea capacității de serviciu a datoriei din sectoarelor nefinanciare ale unor țări.

La acestea se adaugă înăsprirea condițiilor de finanțare și deprecierea calității activelor pentru bănci, vulnerabilitatea la reevaluarea ulterioară a piețelor financiare, supraevaluarea pe piețele imobiliare și, nu în ultimul rând, riscul de lichiditate și credit pentru instituțiile financiare nebancare.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#Banca Centrala Europeana , #zona euro