Banca Centrală Europeană ar putea crește din nou ratele dobânzilor. Cu cât se vor scumpi împrumuturile

Luni, 17 Iulie 2023, ora 11:47
2273 citiri
Banca Centrală Europeană ar putea crește din nou ratele dobânzilor. Cu cât se vor scumpi împrumuturile
Banca Centrală Europeană va crește costurile împrumuturilor până la un nivel maxim de 4% FOTO Corporateeurope.org

Banca Centrală Europeană va crește costurile împrumuturilor până la un nivel maxim de 4% în septembrie, conform unui sondaj efectuat printre economiști care devin din ce în ce mai fermi în privința inflației persistente, arată Bloomberg.

Un astfel de scenariu ar însemna încă două creșteri de un sfert de punct — începând cu una pe 27 iulie, așa cum a comunicat deja în mod larg BCE. Analiștii chestionați de Bloomberg au prezis anterior că rata de depozit ar ajunge la un maxim de 3,75%.

Cauzele creșterii estimate a dobânzilor: inflația și recesiunea economică

În spatele schimbării de opinie se află o perspectivă înrăutățită a inflației. În timp ce creșterea prețurilor în zona euro cu cele 20 de state va fi moderată în lunile următoare, nu se va întâmpla la fel de rapid ca înainte. Mai mult, inflația în 2025 este acum estimată la 2,1% — în creștere față de 2% anterior. Creșterea prețurilor de bază — punctul focal în Frankfurt chiar dacă inflația generală scade — este estimată puțin mai scăzut în acest an față de prognoza anterioară. Însă proiecțiile pentru 2024 și 2025 au crescut la 2,8% și respectiv 2,4%. Această ultimă valoare depășește propria prognoză a BCE pentru acel an, arată sursa citată.

Rezultatele vin în contextul unui dezbateri la BCE cu privire la punctul final al perioadei fără precedent de creștere a dobânzilor. Unii oficiali refuză să excludă o extindere a campaniei dincolo de vara aceasta, deși mai mulți se îngrijorează cu privire la economie, care se străduiește să iasă din ușoara recesiune în care a căzut în timpul iernii.

Factorii de decizie resping discuțiile despre o recesiune puternică și analiștii sunt de acord, prezicând creșteri de 0,2% în produsul intern brut în fiecare trimestru după primul și menținând perspectiva lor de creștere de 1% și respectiv 1,6% în 2024 și 2025. Cu toate acestea, aceștia se așteaptă ca prima scădere a dobânzilor să aibă loc în aprilie 2024.

Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#Banca Centrala Europeana, #dobanda de referinta, #dobanda BCE, #crestere dobanda banci , #credit bancar