Ai asigurarea obligatorie a locuintei la Omniasig? Iata cum poti sa verifici valabilitatea politei

Vineri, 16 Mai 2014, ora 17:25
2574 citiri
Ai asigurarea obligatorie a locuintei la Omniasig? Iata cum poti sa verifici valabilitatea politei
Foto: legalmagazin.ro

Proprietarii care detin o polita de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD), emisa prin Omniasig, pot verifica electronic valabilitatea acesteia pe pagina web a Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), a anuntat asiguratorul.

Pentru a verifica valabilitatea politelor PAD emise prin Omniasig, asiguratii trebuie sa introduca seria si numarul politei, codul numeric personal (CNO) si numarul de identificare al asiguratului.

"Mentionam ca Omniasig a inceput sa emita polite PAD din 29 august 2013 si, pana la 15 aprilie 2014, aceasta societate a emis 66.896 asigurari obligatorii de locuinta, din care polite PAD de tip A (prima obligatorie de 20 euro) - 64.197 si polite PAD de tip B (prima obligatorie de 10 euro) - 2.620", se arata intr-un comunicat al PAID.

VERIFICATI VALABILITATEA POLITELOR OMNIASIG AICI

In august 2013, Omniasig a incheiat un protocol cu PAID pentru distribuirea politei de asigurare obligatorie a locuintei (PAD), ca urmare a modificarii legislatiei privind asigurare obligatorie a locuintelor din 17 iulie 2013.

Urmarire penala pentru abuz in serviciu si fals intelectual in cazul Omniasig

Perchezitii de amploare la sediile Omniasig: Mai multi angajati, acuzati de abuz in serviciu

Procurorii si politistii au facut, miercuri, 49 de perchezitiile la sedii centrale si la sucursale ale Omniasig din Bucuresti si din toate judetele, intr-un dosar in care a fost inceputa urmarirea penala pentru abuz in serviciu si fals intelectual.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a aratat joi, intr-un comunicat de presa, ca in aceasta cauza au fost audiate mai multe persoane, iar in urma efectuarii perchezitiilor au fost identificate si ridicate mai multe inscrisuri, care urmeaza sa fie analizate in cadrul probatoriului administrat.

Potrivit sursei citate, din probatoriul administrat pana la acest moment a rezultat ca, in exercitarea atributiilor de serviciu, mai multi angajati ai firmei de asigurare au incheiat cu persoane fizice contracte de asigurare a locuintelor, cu incalcarea dispozitiilor legale in materie.

Cum au fost produse prejudiciile

Astfel, incepand din 27 iulie 2013, s-a instituit pentru proprietarii de locuinte obligatia incheierii unei polite de asigurare obligatorie a locuintei (PAD - polita de asigurare contra dezastrelor naturale: cutremure, inundatii si alunecari de teren), in format electronic, separat de incheierea unei polite de asigurare facultativa care ar acoperi aceste riscuri.

Prin modificarile aduse Legii 260/2008 de dispozitiile Legii 243 din 17 iulie 2013, publicata in Monitorul Oficial din 24 iulie 2013 si intrata in vigoare la data de 27 iulie 2013, persoanele fizice si juridice nu mai puteau incheia contracte de asigurare facultativa a locuintelor decat daca incheiau, in prealabil, o asigurare obligatorie a acestora.

In aceste conditii, sustin procurorii, societatile de asigurare puteau incheia contracte de asigurare facultativa numai dupa ce verificau conditiile existentei asigurarii obligatorii a locuintei, inclusiv, daca asiguratul a platit prima obligatorie de 20 de euro pentru locuintele de tip A si 10 euro pentru locuintele de tip B.

Sumele de 20 si, respectiv, 10 euro trebuiau virate de societatile de asigurare in conturile societatii de asigurare PAID (Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale, societate de asigurare de interes public, componenta esentiala in cadrul programului roman de asigurarea catastrofelor), se mai arata in comunicat.

"Antedatand polita de asigurare facultativa, s-a creat aparenta ca respectivele contracte ar fi fost incheiate intr-un moment in care nu exista obligativitatea incheierii asigurarii obligatorii si, respectiv, a incasarii primei de asigurare revenite PAID", potrivit Parchetului instantei supreme.

Cutremur in piata asigurarilor: 20 de directori ai sucursalelor Omniasig, pusi sub acuzare

Orice contract de asigurare facultativa incheiat in absenta unui contract de asigurare obligatorie a creat in dauna PAID un prejudiciu de 20/10 euro per contract.

PAID a fost infiintata in septembrie 2009 si are un capital social de 19,34 milioane de lei.

Mesajul sefului ASF pentru clientii Omniasig

Cei mai mari actionari ai asiguratorului sunt Astra, Groupama si Gothaer Romania, fiecare cu 15%. Generali Romania are o participatie de 11%, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Grawe Romania si UNIQA Romania detin cate 5,5% din actiuni.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#polite locuinta Omniasig, #urmarire penala Omniasig, #asigurari Omniasig , #asigurari