Asigurare obligatorie sau facultativa pentru locuinta? Stii ce tip de polita ai incheiat?

Marti, 24 Iulie 2012, ora 13:17
8069 citiri
Asigurare obligatorie sau facultativa pentru locuinta? Stii ce tip de polita ai incheiat?

La doi ani de la lansarea asigurarilor obligatorii de locuinta, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) ii obliga pe asiguratori sa informeze corect proprietarii de locuinte cu privire la tipul si caracteristicile politei pe care acestia o incheie, pentru a elimina confuziile intre polita obligatorie - PAD, emisa de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) si cea facultativa.

Astfel, potrivit Deciziei nr. 416/09.07.2012 privind stabilirea unor masuri in sarcina societatilor de asigurari autorizate sa incheie asigurari facultative pentru locuinte, publicata in Monitorul Oficial pe 16 iulie, "se interzice utilizarea de catre societatile de asigurare, in cadrul desfasurarii activitatii de incheiere a asigurarilor facultative pentru locuinte, a denumirii 'PAD' sau sintagme derivate din aceasta, termenul "obligatorie" sau termeni similari, precum si a sintagmei 'asigurarea obligatorie a locuintelor' sau sintagme similare."

De asemenea, societatile de asigurare au obligatia de a informa, in mod clar si exact, potentialul asigurat inclusiv cu privire la prevederile din contractele de asigurare facultativa (ex: fransize, excluderi, principiul proportionalitatii, riscuri neacoperite), se mai arata in document.

Decizia este luata in contextul in care asiguratorii, autorizati sau nu sa incheie politele obligatorii de asigurare impotriva dezastrelor naturale, au folosit denumiri care au facut referire la asigurarile emise de PAID pentru a-si promova asigurarile facultative.

Conform reprezentantilor CSA, unele dintre societatile de asigurare au inceput sa foloseasca abrevierea PAD in denumirea produselor proprii in urma cu aproximativ un an, dupa modificarea legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor.

"Denumirea PAD - polita de asigurare la dezastre - este inclusa in Legea nr. 260/2008, cu privire la asigurarea obligatorie a locuintelor. Unii dintre emitentii asigurarilor facultative pentru locuinte au folosit in denumirea produselor proprii abrevierea PAD, ulterior modificarilor aduse Legii, respectiv incepand de acum aproximativ un an.

Desi, pana in prezent, CSA nu a inregistrat plangeri cu privire la eventuale abuzuri, consideram ca este necesar sa existe o delimitare foarte clara, in ceea ce priveste denumirea, intre produsul obligatoriu de asigurare a locuintelor si produsele facultative", a spus Catrinel Frincu, director Directia Comunicare si Relatii cu Mass-Media a CSA, pentru Ziare.com.

La sfarsitul anului trecut, erau in vigoare peste 570.000 de polite obligatorii de asigurare impotriva dezastrelor naturale, in timp ce numarul de polite facultative depasea 4,4 milioane.

"Reducerea ritmului de subscriere a politelor obligatorii a condus la efectuarea unei analize, constatandu-se faptul ca una dintre cauze o reprezinta folosirea abrevierii PAD in denumirea produselor facultative, ceea ce a condus la decizia CSA", a adaugat Catrinel Frincu.

Despagubirile se calculeaza diferit

Potrivit deciziei CSA, desi preturile asigurarilor facultative in denumirea carora a fost inclusa sintagma PAD pot asigura riscuri suplimentare la preturi similare politei obligatorii, modul de calcul al despagubirii, precum si descrierea riscurilor si a excluderilor pot fi diferite.

"Contractele de asigurare facultative pentru locuinte includ, de regula, riscuri suplimentare la aceleasi prime de asigurare stabilite pentru asigurarile obligatorii, dar, totodata, in conditiile de asigurare sunt incluse prevederi care conduc la un mod de calcul al despagubirii diferit fata de cel prevazut pentru asigurarile obligatorii, respectiv: fransiza, principiul proportionalitatii etc.

De asemenea, descrierea riscurilor acoperite prin contractele facultative, precum si a excluderilor poate conduce la concluzia ca nu toate contractele facultative acopera toate riscurile prevazute in legea Nr 260/2008", se mai precizeaza in decizia CSA.

"Societatea PAID este obligata, prin lege, sa cumpere, anual, reasigurare pentru cele trei riscuri de catastrofa naturala, la care Romania are o expunere majora - cutremur, inundatii si alunecari de teren. Contractul de reasigurare trebuie sa fie acoperitor pentru portofoliul de polite gestionat de PAID, astfel incat acesta sa poata plati, in orice moment, despagubirile necesare tuturor celor care detin o polita PAD si sunt afectati de unul dintre cele trei riscuri.

Asigurarea obligatorie a locuintelor este, conform legii, o asigurare de prim risc (fara aplicarea proportiei) si fara fransiza", a explicat Catrinel Frincu.

Potrivit reprezentantei CSA, conditiile contractuale ale politelor facultative sunt diferite, de la o societate de asigurari la alta, si iau in calcul diversi indicatori, pe baza carora se stabileste suma asigurata si, respectiv, prima de asigurare.

"Modul de calcul al despagubirii poate fi influentat, de exemplu, prin aplicarea unei fransize, respectiv parte din dauna suportata de asigurat, sau aplicarea principiului proportionalitatii, respectiv aplicarea unui procent asupra valorii despagubirii, procent determinat prin raportul dintre suma asigurata si valoarea reala a locuintei", a completat directorul directiei de comunicare.

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Natural a fost creat in septembrie 2009, in subordinea Ministerului Administratie si Internelor, de catre 13 companii de asigurari, avand ca scop gestionarea asigurarii obligatorie a locuintelor - PAD, care acopera riscurile de cutremur, inundatii si aluncari de teren.

Potrivit Legii nr.260/2008, proprietarii de locuinte sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, PAD, sau o asigurare facultativa, care sa acopere riscurile mentionate.

Costul anual al PAD este de 10 euro sau 20 de euro, in functie de tipul locuintei, valoarea asigurata fiind de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

Asigurarile facultative pentru locuinta acopera o gama mult mai extinsa de riscuri precum: incendiu, trasnet, explozie, cadere de corpuri, fenomene atmosferice, furt etc.

Pe de alta parte, in timp ce in cazul producerii unui eveniment asigurat, proprietarul locuintei asigurate prin PAD va fi despagubit de PAID, proprietarul locuintei asigurate facultativ va fi despagubit de compania de asigurari cu care a incheiat contractul.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#asigurare obligatorie locuinta, #asigurare facultativa casa, #polita locuinta, #prima asigurare , #asigurari