Bancile apeleaza la orice metoda pentru capital, mai putin la investitori

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 11:40
1360 citiri
Bancile apeleaza la orice metoda pentru capital, mai putin la investitori
Foto: ZF

Ideea privind majorarea capitalului de catre bancile europene, in scopul restabilirii increderii, a reprezentat o problema destul de sensibila, anul trecut, cand a fost lansata de FMI si Autoritatea Bancara Europeana. Totusi, metodele de a atinge niveluri mai ridicate de capital conteaza la fel de mult precum destinatia finala.

Daca bancile cu deficite mari doar isi reduc bilanturile, aceasta masura poate afecta fluxul creditarii. Este mai bine pentru economiile europene, daca nu pentru actionari, daca creditorii strang banii de la investitori, spun specialistii de la The Economist.

Dificultatile cu care se confrunta UniCredit, cel mai mare grup bancar din Italia dupa active, care incearca sa acopere un deficit de 8 miliarde euro, sunt de rau augur pentru bancile europene. Astfel, actiunile UniCredit au scazut la aproape jumatate, dupa ce institutia a emis drepturi de preemtiune cu discount semnificativ la inceputul acestei luni.

Problemele bancii italiene au fost amplificate de o serie de factori. Acestia includ atat cantitatea uriasa a drepturilor de preemtiune emise, precum si natura bazei de investitii a UniCredit.

Astfel, majoritatea actiunilor sunt detinute de fundatii caritabile, care nu au banii suficienti pentru a cumpara mai multe actiuni, chiar si cu discount. In acelasi timp, caderea abrupta a speriat investitorii.

Totusi, pentru UniCredit, situatia e pe cale sa se amelioreze, in conditiile in care emiterea de drepturi de preemtiune cel mai probabil nu va esua complet, insa experienta bancii va servi ca exemplu altor institutii de a cauta noi modalitati pentru a-si atinge tintele de capital.

Cum procedeaza alte banci?

Doua dintre cele mai mari banci spaniole, Santander si BBVA, trebuie sa stranga aproape 22 de miliarde de dolari pentru a atinge pragul de capitalizare de 9% stabilit de EBA. Asa ca se bazeaza pe orice, de la vanzarea de active la strategii care vor irita clientii.

De exemplu, Santander a vandut obligatiuni convertibile catre investitorii din retail, in urma cu patru ani. Acum le transforma in actiuni, ridicandu-si capitalul, dar obtinand si profit in acelasi timp.

Normele contabile ajuta, de asemenea, bancile. De exemplu, in aceasta saptamana, BBVA a redus valoarea afacerii sale in America, spunand ca perspectivele privind profitul acolo nu sunt favorabile. Vestile proaste au avut, paradoxal, efectul de a majora capitalul BBVA cu aproape 400 de miliarde de euro, institutia obtinand, astfel, o reducere a taxelor pe profitul viitor.

Si alte banci folosesc tehnici similare pentru a-si ridica capitalul. Commerzbank, a doua cea mai mare banca din Germania, incearca sa isi majoreze capitalul prin vanzari de active, dezintermediere si reducerea taxelor.

Bancile nu pot fi invinuite pentru ca folosesc orice truc pentru a evita sa le ceara investitorilor mai multi bani, in special avand in minte exemplul UniCredit. Ramane, insa, de vazut cum aceste metode vor restaura incredere si dezgheta pietele de fonduri private.

Camelia Sisea

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#capitalizare banci, #capital banci , #banci